Miskolci zsinagóga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kazinczy utcai zsinagóga
A miskolci zsinagóga.jpg
Hely 3525 Miskolc
Kazinczy Ferenc utca 7
Építési adatok
Építés éve 1856 és 1863 között
Építési stílus Historizmus
Építész(ek) Ludwig Förster
Hasznosítása
Felhasználási terület zsinagóga
Elhelyezkedése
Kazinczy utcai zsinagóga (Miskolc)
Kazinczy utcai zsinagóga
Kazinczy utcai zsinagóga
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 06′ 14″, k. h. 20° 47′ 07″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 14″, k. h. 20° 47′ 07″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kazinczy utcai zsinagóga témájú médiaállományokat.

A Kazinczy utcai zsinagóga Miskolc ma már egyetlen zsinagógája, egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyetlen ma is működő és a régió legnagyobb zsinagógája.

Története[szerkesztés]

A zsinagóga 1856 és 1863 között épült Ludwig Förster tervei alapján, neoromán moreszk stílusban. Hasonlít az ugyancsak Förster tervei szerint épült bécsi leopoldstadti zsinagógához. Förster a zsinagóga tervezésekor több újítást is bevezetett, orgonát építtetett a zsinagógába, a tóraolvasó asztalt pedig az épület közepe helyett a frigyszekrény elé tette. Ez tiltakozást váltott ki az ortodox többségű hívőkből, és miután az átadást követő évben a sátoraljaújhelyi rabbigyűlés kiátkozta a miskolci rabbit, úgy döntöttek, a hagyományoknak megfelelően átalakítják a zsinagógát. A viszály következtében a miskolci zsidóságból különvált a szefárd hitközség, és külön imaházat bérelt (vagy épített) a Kölcsey utcában, amely nem maradt fenn.

2013 őszén a zsinagógát – leromlott állapota és balesetveszély miatt (az alapok, a tetőszerkezet és a tetőt tartó oszlopok gyengültek meg) – átmenetileg bezárták.

A zsinagóga[szerkesztés]

A Kazinczy úti homlokzatot és az udvarit is egy arabeszkes rózsaablak és keskeny íves ablakok díszítik, az udvar felé néző főhomlokzaton Mózes kettős kőtáblája látható. A háromhajós, álbazilikás elrendezésű épület belsejében karcsú vaspillérek vannak, melyek díszítésében gótikus és bizánci elemek is láthatóak. A falak keleti motívumokat idéző, bonyolult festése M. Horowitz munkája.

Egyéb[szerkesztés]

Miskolcnak 1901-ben másik zsinagógája is épült, a Palóczy utcában, ez egy kupolás, kéttornyú épület volt. 1963-ban lebontották. Az 1920-as népszámlálás idején Miskolcon körülbelül 10 000 zsidó vallású élt (a teljes népesség 16,5%-a), de nagy részük a holokauszt áldozata lett, és napjainkban körülbelül 500-an élnek a városban. A holokauszt áldozatainak a zsinagóga Déryné úti bejáratánál, az Arany János utcában, az egykori gettó helyén, valamint a Tiszai pályaudvaron lévő emléktáblák állítanak emléket.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]