Mirela Țugurlan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mirela Ţugurlan
Született1980. szeptember 4. (43 éves)
Foksány, Románia
Állampolgárságaromán
Nemzetiségeromán
HázastársaDanțiș Ionuț
SzüleiMarinică és Frosina
Foglalkozásatornász
IskoláiNemzeti Testnevelési és Sportakadémia
KitüntetéseiSport Merit Order
Tornászpályafutása
KlubCSS Deva Focșani
EdzőMihai Stănculescu
Jenica Stănculescu
Octavian Bellu
Mariana Bitang
Nicolae Forminte
Toma Ponoran
Eliza Stoica
Stefan Gal
Bogdan Perețeanu
Liviu Mazilu

SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Románia színeiben
Torna
Olimpiai játékok
bronz
1996, Atlanta
csapat
Világbajnokság
arany
1997, Lausanne
csapat

Mirela Ţugurlan, (házassága után Danțiș) (Foksány, 1980. szeptember 4. –) világbajnok és olimpiai bronzérmes román szertornász, edző. 1996-ban felkerült a Nemzetközi Torna Szövetség Világszínvonalú tornászok listájára.[1]

Életpályája[szerkesztés]

1980-ban született Marinică és Frosina második gyermekeként, bátyja Daniel.

Szülei, akik nagy rajongói voltak a tornának és az akkori tornászoknak (pl. Daniela Silivaș, Aurelia Dobre), terelték erre a pályára. Hét éves korában, 1987-ben el is kezdett tornázni, ekkor válogatta be Adriana Lescovar a foksányi 2 sz. iskolából a CSS Focșani sportklubba, ahol Jenica és Mihai Stănculescu, és rövid ideig, Mariana Drăgan edzették. Innen 1992-ben került a bukaresti juniorválogatottba, ahol Eliza Stoica, Liviu Mazilu, Ștefan Gal és Bogdan Perețeanu voltak az edzői. Négy év múlva, 1996-ban lett a felnőtt válogatott tagja, itt Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte, Eliza Stoica és Toma Ponoran edzették.

Középiskolai tanulmányait a Déva Tornagimnáziumban végezte.

Példaképei Nadia Comăneci, Gina Gogean és Lavinia Miloșovici voltak.

Juniorként[szerkesztés]

Csupán három hónappal azután, hogy tornázni kezdett, 1987-ben élete első versenyén, a klubnál megrendezett Mica Gimnastă elnevezésú vetélkedőn első helyezést ért el, és ezt sikerült megismételni a következő évben is. Az 1989-es ónfalvi országos bajnokságon a csapattal volt első helyezett.

A Vrancea Kupán 1989-ben a csapattal, 1991-ben egyéni összetettben és talajon volt harmadik helyezett, 1993-ban felemás korláton és a csapattal első, egyéni összetettben és gerendán második volt.

A Bârlad-Kupán 1992-ben a csapattal szerezte meg az első helyet.

Az országos bajnokságon 1992-ben Konstancán a csapattal második, 1993-ban Nagybányán a csapattal harmadik, ugyanazon évben ónfalván felemás korláton negyedik, ugrásban és egyéni összetettben hatodik, talajon hetedik helyezett volt. 1994-ben Bukarestben országos bajnok volt gerendán, talajon és ugrásban, második felemás korláton, harmadik egyéni összetettben.

Az iskolai sportklubok országos bajnokságán 1993-ban ónfalván egyéni összetettben és gerendán szerzett ezüstérmet.

Az 1993-as junior Balkán-bajnokságon a csapattal szerzett bajnoki címet.

Harmadik helyezett volt 1994-ben a Vrancea első tíz sportolója versenyen. Ugyanazon évben Aradon a Reménységek Vetélkedőjén ugrásban ért el szintén harmadik helyet.

Az 1995-ös Junior Európa-bajnokságon Charleroi-ban[2] gerendán bajnoki címet, felemás korláton és a csapattal[2] pedig ezüstérmet szerzett.

Felnőttként[szerkesztés]

Országos eredmények[szerkesztés]

A Vrancea első tíz sportolója versenyen 1995-ben és 1996-ban is második helyezett volt.

Az 1995-ös országos bajnokságon Konstancán negyedik helyezett volt gerendán és felemás korláton, illetve hatodik egyéni összetettben és ugrásban.

Nemzetközi eredmények[szerkesztés]

Bulgária nemzetközi Bajnokságán 1994-ben gerendán és felemás korláton bajnok, egyéni összetettben ezüstérmes volt, 1996-ban ismét bajnoki címet szerzett gerendán. 1994-ben a Puerto Ricó-i Nemzetközi Bajnokságon egyéni összetettben, ugrásban és talajon első, gerendán második, Ausztrália Nemzetközi Bajnokságán ugrásban bajnok, a Bosphorus Gymnastic Tournament-en Isztambulban gerendán negyedik helyezett volt.

1995-ben a Balkan Artistic & Rhytmic Gymnastics Bajnokságon Törökországban harmadik helyezést ért el. Ugyanazon évben a Chunichi Kupán Japánban gerendán első, egyéni összetettben, talajon, ugrásban és felemás korláton harmadik helyezett volt.

Románia Nemzetközi Bajnokságán 1995-ben Ploiești-en egyéni összetettben és felemás korláton is bajnoki címet szerzett.

1996-ban Japán Nemzetközi Bajnokságán egyéni összetettben második, a Gymnastics Australia Kupán felemás korláton negyedik, egyéni összetettben hetedik helyezett volt.

1997-ben az International Gymnastics Tournament Kupán Sanghaj-ban második helyezett volt.

Világbajnokság[szerkesztés]

Karrierje során egyszer vett részt világbajnokságon, egy aranyérmet szerezve. Ez 1997-ben Lausanne-ban történt, ahol a bajnoki címet a csapattal (Simona Amânar, Gina Gogean, Claudia Presăcan, Alexandra Marinescu, Corina Ungureanu) szerezte meg.

Olimpiai játékok[szerkesztés]

Az olimpiai játékoknak is egyetlen kiadásán vett részt, éspedig az 1996. évi nyári olimpiai játékokon Atlantában, ahol a bronzérmet szerezte meg a csapattal, melynek többi tagja Gina Gogean, Simona Amânar, Lavinia Miloșovici, Ionela Loaieș és Alexandra Marinescu volt. Egyéniben csak az elődöntőkig jutott.

Visszavonulása után[szerkesztés]

1997-ben, a Lausanne-i világbajnokságot követően vonult vissza.

2004-ben a kezd el edzőként tevékenykedni, legelőször a foksányi 7 sz. iskolai sportklubban, ahol tornászkarrierje is indult.

Egyetemi tanulmányait a Foksányi George Barițiu Egyetem Sport és Testnevelés tanszékén 2005-ben kezdte meg.

2005. szeptember 3-án házasodtak össze Danțiș Ionuț-cal, 2007-ben született egy lányuk.

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Megkapta a Kiváló Sportolói címet.

A Román Torna Szövetség 1995 és 1997 között minden évben beválasztotta az év tíz legjobb női sportolója közé.[3]

A Nemzetközi Torna Szövetség 1996-ban felvette a Világszínvonalú tornászok listájára.[1]

2000-ben az Érdemért Érdemérem III. osztályával,[4] 2004-ben a Sport Érdemrend I. osztályával[5] tüntették ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b WORLD CLASS GYMNASTS (angol nyelven) (PDF). Fédération Internationale de Gymnastique. (Hozzáférés: 2017. május 18.)
  2. a b CAMPIONATE EUROPENE DE JUNIORI (román nyelven) (DOC). Federaţia Română de Gimnastică. [2016. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 19.)
  3. Pimii 10 sportivi 2002-1974 (román nyelven) (PDF). Federaţia Română de Gimnastică. [2017. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 19.)
  4. DECRET nr. 563 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decoraţii naţionale personalului din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului (román nyelven) (HTML). Ministerul Justiției. (Hozzáférés: 2017. május 19.)
  5. DECRET nr. 1.071 din 10 decembrie 2004 privind conferirea Ordinului şi Medaliei Meritul Sportiv (román nyelven) (HTML). Ministerul Justiției. (Hozzáférés: 2017. május 19.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]