Melvin Schwartz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melvin Schwartz
Életrajzi adatok
Született1932. november 2.
New York, New York állam
Elhunyt2006. augusztus 28. (73 évesen)
Twin Falls, Idaho
Ismeretes mint
Állampolgárság amerikai
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Columbia Egyetem
Pályafutása
Szakterület részecskefizika
Szakmai kitüntetések
Nobel-díj

Melvin Schwartz (New York, 1932. november 2.Twin Falls, Idaho, 2006. augusztus 28.) amerikai fizikus. 1988-ban megosztott Nobel-díjat kapott Leon Ledermannal és Jack Steinbergerrel a "a neutrínónyaláb módszerért, és a müonneutrínó felfedezésével a leptonok dublet szerkezetének kimutatásáért".

Élete[szerkesztés]

A nagy gazdasági világválság idején nőtt fel New Yorkban, és a Bronx High School of Science-be járt. A fizika iránt 12 évesen kezdett érdeklődni.

1953-ban diplomázott a Columbia Egyetemen, majd 1958-ban Ph.D. fokozatot szerzett. Kollégáival a 60-as évek elején a Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban végezte el azokat a kísérleteket, amelyekért később a Nobel-díjat kapták.

1966-ban, miután 17 évet töltött a Columbia Egyetemen, a Stanford Egyetemre ment, ahol a SLAC nevű új részecskegyorsító építése éppen befejeződött. Itt a hosszú életű semleges kaonok bomlását tanulmányozta, illetve egy másik projekt keretében sikeresen állítottak elő és detektáltak relativisztikus hidrogén-szerű atomokat, melyek egy pionból és egy müonból álltak.

A 70-es években alapítója és elnöke lett a Szilícium-völgyben a Digital Pathways nevű cégnek.

1991-ben a Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban a nagyenergiás és nukleáris fizika részlegének igazgatója lett, és ezzel egyidőben fizikaprofesszorként visszatért a Columbia Egyetemre.

Visszavonulása után az Idaho állambeli Ketchum városában élt. 2006. augusztus 28-án hunyt el Parkinson-kór és Hepatitis C fertőzés következtében.

Források[szerkesztés]