Medgyessy Pál (matematikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Medgyessy Pál
Született1919. október 10.
Egercsehi
Elhunyt1977. október 8. (57 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar[1]
Házastársa1.: Kormos Éva
2.: dr. Belea Gyöngyi[2]
GyermekeiMedgyessy Pál
Foglalkozásamatematikus
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem
SírhelyeFarkasréti temető (36/2-1-31)[3][4]
SablonWikidataSegítség

Medgyessy Pál (Egercsehi, 1919. október 10.Budapest, 1977. október 8.) matematikus, a matematikai tudományok doktora (1973).

Életpályája[szerkesztés]

Tanulmányait Eötvös-kollégistaként a Budapesti Tudományegyetemen végezte. Pályafutását a Debreceni Egyetem Orvoskari Fizikai Intézetében gyakornokként kezdte. Betegsége miatt tudományos munkássága csak lassan bontakozott ki.

A latin nyelvű klasszikusokat eredetiben olvasta, a német, francia és olasz nyelvet jól beszélte és ismerte, a hadifogságban az oroszt is elsajátította, így a háború alatt tolmácsként is igénybe vették tudását. Angolul könyvei jelentek meg.[5]

Az MTA Matematikai Kutatóintézetében aspiráns, Rényi Alfréd tanítványa. 1955-től az intézet tudományos munkatársa, ill. tudományos tanácsadója volt. A matematikai tudományok nagydoktori fokozatát 1973-ban nyerte el.

Kutatási területei[szerkesztés]

Fő kutatási területe a valószínűségszámítás és matematikai statisztika, ezek alkalmazása; figyelemre méltóak a numerikus módszerekre vonatkozó eredményei is. Számos dolgozata orvosi, biológiai, kémiai, spektroszkópiai tárgyú. Érdekesek a különféle, nem elektronikus számológépre és berendezésekre vonatkozó eredményei is.

Kiváló szakértője volt a könyvtárügynek és bibliográfiának. Nevéhez fűződik a tizedes osztályozás matematikai részének modernizálása és több bibliográfia, többek között Riesz Frigyes és Rényi Alfréd munkái bibliográfiáinak elkészítése.

Tudománytörténeti munkái az ókori babilóniai és egyiptomi tudománnyal, a kínai matematika és asztrológia történetével foglalkoznak.

Főbb művei[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Valószínűségeloszlás-függvények keverékének felbontása összetevőire (Bp., 1954)
  • Valószínűségszámítás (tankönyv, Takács Lajossal, Bp., 1957, 1966)
  • Sűrűségfüggvények és diszkrét eloszlások szuperpozíciójának felbontása (Bp., 1971)
  • Rényi Alfréd munkássága (összeáll., Bp., 1971)

Angolul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források, külső hivatkozások[szerkesztés]