Lord (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lord
Információk
Eredet Szombathely, Magyarország
Aktív évek 1972 – napjainkig
Műfaj Hard rock
Kiadó Hungaroton, LMS Records, Hammer Records
Tagok
Pohl Mihály
Erős Attila
Gyurik Lajos
Apró Károly
Beke Márk

A Lord weboldala
Lord

A Lord szombathelyi hard rock-együttes. 1972-ben alapította Vida Ferenc basszusgitáros, első lemezüket (Big City Lights) 1985-ben készítették el Ausztriában. Az 1980-as évek végén már Pohl Mihály énekessel tettek szert nagy népszerűségre a magyar rock rajongók között. Ekkor három stúdióalbumot is kiadtak: Szemedben a csillagok (1988), Ragadozók (1989), Lord 3. (1990).

Az 1990-es éveket a tagcserék és a korlátozott lehetőségek jellemezték a Lord számára. A feltámadást az ezredforduló és a 2000. április 30-án tartott újjáalakuló koncert hozta el, amikor ismét együtt állt színpadra az Erős Attila – Gidófalvy Attila – Gyurik Lajos – Pohl Mihály – Vida Ferenc felállású Lord együttes, amely 2002-ben új stúdióalbumot is készített.

2005-ben személyes ellentétek miatt az alapító tag Vida Ferenc ismét távozni kényszerült. 2006 májusban a Lord együttes az azévi Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi Díjat vehette át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában.

A Lord együttes ma is aktív, folyamatosan koncerteznek. Legutóbbi albuma 2017. február 11-én, a 45. éves jubileumi koncert napján jelent meg, 45 címmel.

Slágerzene (1972–1981)[szerkesztés]

A Lord együttes 1972-ben alakult Szombathelyen. A Red Fire nevű, feldolgozásokat játszó zenekar két tagjához, Papp László billentyűshöz és Vida Ferenc basszusgitároshoz csatlakozott Sipőcz Ernő gitáros/énekes és Sütő István dobos. A zenekar a Lord cigarettamárkáról kapta a nevét. Sipőcz kitűnően énekelte a korszak sláger jellegű dalait, így többnyire feldolgozásokat játszottak külföldi sztároktól. 1974 elején Papp és Sütő távozott az együttesből. Nádas Károly lett az új dobos, az új gitáros pedig Szántai Gyula (ex-Mokka együttes). Még mindig slágerszámokat játszottak, de már olyan hard rock előadóktól is, mint a Deep Purple, a Nazareth, később a Sweet, a Slade, a Led Zeppelin és a Kiss. 1978-ban írták első saját dalukat, Rakétamotor címmel.

1980-ban eljutott az együttes a budapesti Metró Klub országos tehetségkutató versenyére. A próbák és koncertek között nagyon kevés pihenőidő volt, ráadásul munka és család mellett zenéltek. Talán ez is hozzájárult, hogy Szántai Gyula még ebben az évben kilépett az együttesből. Ezután csatlakozott a csapathoz Erős Attila, aki beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a koncerteken már óriási gitárszólókat játszottak. Erős egy rövid ideig már 1976-ban is játszott a csapatban.[1] Belépett Török József „Juszuf” (ex-Aero együttes), aki orgonán játszott. Erős Attila és Török József több dalt is komponált közösen. Erre az időszakra datálható (1979) a „Lord együttes himnuszának” is nevezett Vándor című dal megszületése melynek zenéjét Török József, míg szövegét Spielmann Erika írta.

1981-ben Sipőcz Ernő úgy érezte, elfáradt, nem tudja folytatni és elköszönt a Lordtól. Az új énekes megtalálásáig, az átmeneti időszakban Erős Attila is besegített koncerten az éneklésbe; néhány régi koncertfelvételen hallható a hangja. Végül a soproni Roller együttesből Pohl Mihály lett a Lord énekese. Sipőcz később saját együttest alapított Sipőcz Band néven, ami Sipőcz Rock Band néven Sipi haláláig működött. Műsoruk a korai Lord-dalokra épült, de vannak saját szerzeményeik is. Az együttesben több egykori Lord-tag is játszott (Szántai Gyula, Harangozó Gyula, Török József, Paksi János).

Nagyvárosi fények (1982–1987)[szerkesztés]

Pohl Mihály tiszta, egyedi hangja arra ösztönözte a zenészeket, hogy egy új hangzásvilágot megálmodva igazítsanak a nótákon, s egy-két fokozattal visszább vegyék a „metálos” jegyeket. A régi dalok megújítását újabbak írása követte. Balogh József nagysimonyi költő-tanár segítségével felfrissült a dalszövegek többsége is. A Szombathelyi Művelődési és Sportházban ünnepelte 10. születésnapját az együttes. A zenekarvezető Vida Ferenc a Városházán kitüntetésben részesült, amely az egész zenekar munkájának elismerése volt.

Felmerült, hogy székhelyüket a fővárosba helyezzék át és költözzenek Budapestre, végül úgy döntöttek, maradnak. 1984-re a kilátástalannak tűnő helyzet (a lemeznélküliség) mind jobban felőrölte az emberi kapcsolatokat a zenekarban. Török József befejezte az aktív zenélést (később, 2006-2014 között állandó vendégként,és Gidófalvy Attila helyetteseként tűnt fel a koncerteken) , majd nem sokkal később Nádas Károly is kivált a zenekarból. A billentyűs hangszereket az akkor 15 éves Mészáros Gábor vette át, dobos posztra pedig Hollósi Lászlót ajánlották, aki jazz-rock stílusban ismert volt már a Vas megyei régióban.

A Lord felkeltette egy bizonyos Gerhard Sulyok osztrák stúdiótulajdonos figyelmét, aki próbafelvételt ajánlott. A burgenlandi Felsőlövőben (Oberschützen) a Sica Sound Music Studioban egy hét kemény munka után elkészült a Big City Lights című nagylemez, melyet eredetileg 3-400 példányban adtak ki és 1985 áprilisában jelent meg Ausztriában. Joe Schneider osztrák hangmérnök mindent megtett, hogy a lemez úgy szóljon, hogy a nyugaton is versenyképes legyen. A zenekar ugyanebben az évben ünnepelte 13. születésnapját. Megjelent egy érdekes kiadvány Lord rock sztori címmel Kozma Gábor tollából a zenekarról és a műfajról.

1986-ban a Magyar Televízió Pulzus című műsorában bemutatkozott a Lord a Zaklatott fények című dallal. Talán az osztrák lemez hírére, vagy a rajongók akaratának, igényének engedve, megjelent a Lord együttes első magyarországi kislemeze, az Akarom őt! / Tépett álom (Csakis a lényeg). A lemezt elkapkodták, utánnyomás nem történt. A rádióban többször is elhangzott a Tépett álom, ami szélesebb körű ismertséget adott a zenekarnak. 1986 nyarán a budapesti MTK stadionban fellépő Rod Stewart koncertjén a Lord együttes melegítette be a közönséget óriási sikerrel.

A növekvő rajongótábor igényeit kielégítendő Vidáék új színpadképet, fellépő öltözéket és látványt találtak ki, korszerűsítették a hangosító és világító berendezéseket. Közben sorra alakultak a rajongó klubok, működni kezdett az Országos Lord Levelező és Rajongó Klub Tatabányán, a Közművelődés Házában. A televízió Zenebutik c. műsora élőben közvetítette a Lord koncertjét Sopronból. November 6-án a Vörösmarty (egykori Ganz–MÁVAG) Művelődési Házban beindult a budapesti Lord Klub.

Mészáros Gábor kivált a zenekarból, és helyét az egyik legnagyobb magyar színpadi showman, zenész, szerző Gidófalvy Attila (Beatrice, Karthago, Fáraó) vette át.

Három év, három lemez (1988–1990)[szerkesztés]

Januárban az ausztriai Oberschützenben a Sica Sound Studioban az együttes saját költségén rögzítette az első Magyarországon megjelenő albumuk anyagát Szemedben a csillagok címmel. Népszerűségüknek köszönhetően közel 65 000 példányban kelt el a Hungaroton által kiadott lemez (Gidófalvy Attila szerint 87 000 példány fogyott a lemezből [1]). A Fázom a szélben c. dalhoz videoklip készült, amit többször sugárzott a televízió. Fontos, hogy a lemezre újra felkerült a Vándor c. dal, mert a Big City Lights hiánycikk volt itthon, így a dalt a magyar közönség hanghordozón is meg tudta hallgatni. A Magyar Televízió rögzítette a Kertészeti Egyetem Klubjában adott koncertjüket, ami később adásba is került. A Lord fellépett az 1986-os siófoki Interpop Dalfesztiválon a Róka és a holló c. dallal, amely kislemezen is megjelent.

1989-ben Hollósi László ,-menedzseri nyomásra-[1], elbúcsúzott a zenekartól és helyette Gyurik Lajos „Loui” (ex-Fáraó, Árkádok együttes) ült a dobok mögé. Hamarosan stúdióba vonultak, hogy elkészítsék a következő lemezt Ragadozók címmel. Ide is felvettek egy régi számot, a Kisfiú címűt, új hangszerelésben. Az anyagot ismét Ausztriában rögzítették, de a lemezt a Hungaroton gondozta. Ausztriában viszont kiadtak egy angol nyelvű maxi kislemezt.

A Ragadozók c. dalhoz videoklipet készítettek. Az országos turnét a Blind Petition nevű osztrák metal csapattal teljesítették. A tatabányai koncerten készült egy videó klip az Álmaim asszonya c. dalhoz. A turné közben a zenekar az új lemez előkészítésével, dalok komponálásával is foglalkozott. Ősszel aztán bevonultak Dorozsmai Péter stúdiójába (Tom-Tom), hogy rögzítsék a harmadik lemez anyagát.

1990-ben jelent meg a Lord 3, csupa új dallal. Az Egyedül c. dalhoz egy szerényebb kivitelű videoklip is készült. A lemezbemutató koncert kicsit csúszott, mivel Gidófalvy Attila és Gyurik Lajos még az új lemez megjelenése előtt elbúcsúztak a zenekartól. Helyükre Németh Zoltán és Paksi János (ex-Dózis) érkezett.

Az utca kövén, Olcsó és ügyes (1991–1999)[szerkesztés]

1992-ben jelent meg a Lord következő albuma: Az utca kövén. Ezen a lemezen debütál a Lord tagjaként Keszei Tamás a billentyűknél.Nem sokkal a megjelenés után a zenekarvezető Vida Ferenc távozik, a basszusgitárt Harangozó Gyula veszi át.

1993-ban újabb fontos változás történt. Sokévi tagság után a Lord zenéjének meghatározó egyénisége és egyben második frontembere, Erős Attila, kivált a zenekarból. Helyét Baán Imre vette át, aki a Dózis együttesből érkezett. Szintén elment Harangozó Gyula, akit az Attack nevű zenekarból érkező Bujtás Ervin váltott fel.

Ekkor a zenekar háza táján egy tehetős szponzor tűnt fel, aki anyagilag támogatta a Lord turnéját és a megkötött szerződés szerint az év végéig egy új nagylemezt is ki kellett adniuk. A csapat gőzerővel dolgozott, és az 50 percnyi anyagot a Vida Ferenc által életre hívott LMS Stúdióban vették fel igen rövid idő alatt, mindössze 80 óra stúdiómunkával. Karácsony előtt jelent meg az új album Olcsó és ügyes címmel, CD-n és kazettán. A lemezt Vida Ferenc kiadója, az LMS Records adta ki. A lemez anyagával koncertezett a zenekar, igaz már kevesebb sikerrel.

1994-ben megjelent a Big City Lights CD-változata, szintén az LMS Records gondozásában. 1995-ben Vida Ferenc kiadója megjelentette a régi Lord együttes ("ős-Lord") dalainak összeállítását Fehér galamb (1972–1982) címmel. A kis példányszámú, különleges kiadvány hamar elfogyott a boltok polcairól. A dalokat még Sipőcz Ernő, a Lord egykori tagja énekelte fel, Szántai Gyula pedig gitárjátékával idézte a dalok eredeti hangulatát. Egyedül a dobprogram tűnik természetellenesnek.

1996-ban az elköszönő Bujtás Ervin basszusgitáros helyére új tag érkezett, egy képzett jazz-zenész, Koós László „Csubi”. A zenekar egy koncertlemezzel (helyesebben koncertkazettával) jelentkezett Live 1. címmel. Az augusztusban, Budapesten rögzített anyagot a Vida Music Studio (VMS) adta ki, producere pedig maga Vida Ferenc volt. 1997-ben ismét basszusgitárost cseréltek: a Dózis együttes egykori tagja, Weinelt Gábor nemcsak kiváló bőgős, hanem énekes is.

A Lord alkalmi fellépésekkel próbálta megtartani rajongóit. Biztos bázis maradt Szombathely, Budapest és nem utolsósorban az évente megrendezett fesztivál a sitkei kápolnánál. Nyolc év közös munka után a Pohl–Baán–Paksi–Keszei felállású banda utolsó koncertjére végül 1999 augusztusában került sor. A nagy sikerű sitkei fellépésről készített felvételt (20 percben) a Magyar Televízió két alkalommal is bemutatta.

Újjáalakulás: Lord 2002, Kifutok a világból, Örökké, Lord 45 (2000-től napjainkig)[szerkesztés]

1999 őszén elkezdődött a szervezkedés, hogy 2000. április 30-án ismét együtt lépjen színpadra az Erős Attila – Gidófalvy Attila – Gyurik Lajos – Pohl Mihály – Vida Ferenc felállású Lord együttes.

A 2000-es év elején a Hungaroton megjelentette CD-n a Szemedben a csillagok című albumot, rajta bónuszként a két Lord kislemez dalaival. Az eredetileg tervezett egyetlen újjáalakuló koncert sikere annyira nagy volt, hogy némi fontolgatás után a folytatás mellett döntöttek. A zenekar megfordult a nagyobb városokban, de a szokásos helyek (Sitke, Sziget fesztivál, Szombathely) is napirenden maradtak. A Hungaroton sem tétlenkedett, újra megjelentette a Ragadozók című albumot. A média is beszámolt a Lord újraéledéséről, jövőbeli terveikről.

2001-ben a Lord 3. CD-változata is megjelent rajta három vadonatúj dallal. 2002-ben a téli pihenő után februárban indult útnak a zenekar, hogy koncertezzen. Tavasszal a zenekar új információs lapot indított az interneten „LORDINFO” néven. A nyári turné után, októberben bevették magukat a stúdióba, hogy új számokat rögzítsenek. A karácsonyi piacra időzített album a Lord 2002 nevet kapta.

2004. március 12-én Budapesten a Wigwam Rock Klubban megrendezett Arany Nyíl Rock Gálán és Díjátadón a Lord együttest nagy öröm érte, hiszen a közönségszavazatok alapján a 2003-as év életműdíjasa lett a zenekar. A díjat szombat hajnalban miskolci koncertjükről érkezve a Wigwam közönsége előtt vették át a zenekar tagjai. Gidófalvy Attilát felkérték, hogy vegyen részt a Karthago 2005-ös turnéján. Barátját, Jankai Bélát kérte fel, hogy ha a koncertek ütköznek, segítse ki a Lordot a billentyűs posztján.

Bár a zenekar nem teregette ki, kiszivárogtak a belügyei. Nézeteltérések alakultak ki Vida Ferenc és a Lord többi tagja között. A feszültség augusztusban érte el tetőpontját, és az együttes széthullásával fenyegetett, ezért úgy döntöttek, hogy Vida hagyja el a zenekart. Az ötven feletti zenészek közé a huszonéves Apró Károly (Frenkie) érkezett, aki öthúros basszusgitárján olyat mutatott debütáló fellépésén, hogy a rajongók azonnal megkedvelték. Az őszi és téli turnék hangulata már megmutatta, hogy a megújulás hasznára vált a csapatnak, bár a Lord névre Vida Ferenc is igényt tartott. Együttesének „Új Lord” elnevezése nyomán tovább éleződött az ellentét. Az egykori alapító együttese 2016-ig Vida Rock Band néven futott, három albumot adott ki, de koncertjein rendszeresen játszott Lord dalokat is. A zenekar feloszlott, a basszusgitáros pedig új társakkal, már csak Vida néven zenélt tovább,egészen 2017-es haláláig.

2006-ban a Lord újra Oberschützenben, Ausztriában vonult stúdióba. A Kifutok a világból album hivatalosan Húsvét vasárnapján kerülhetett a rajongók kezébe a budapesti lemezbemutató koncerten. Kiadó hiányában a zenekar maga terjesztette az érezhetően sikeres lemezt. Az Arany Nyíl rock gálán Gidófalvy Attila lett az előző év billentyűse. Májusban a Lord együttes a 2006. évi Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi Díjat vehette át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában, ahol Pohl Mihály elénekelte a Ha tudnám című dalt.

Az együttes 35 éve fennállását 2007. szeptember 29-én ünnepelte meg Szombathelyen, az Agóra Művelődési és Sportházban. A koncerten fellépett a zenekarral a volt tagok közül Sipőcz Ernő, Török József, Keszei Tamás és Baán Imre. A fellépés DVD-n is megjelent.

2009-ben jelent meg a Szóljon a Lord dupla remake album. 2010-ben jelent meg az Örökké című album.

2010 júniusában elhunyt Nádas Károly, az együttes korábbi dobosa.[2]

2011. december 20-án súlyos betegség következtében elhunyt Balogh József költő, az együttes szövegírója.

Az együttes 2012-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. A nagy ünnepi koncert szeptember 15-én volt a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. Vendégként Török József játszott az együttessel, az előzenekar pedig a Sipőcz Rock Band volt. A koncertről CD és DVD felvétel készült. Újra kiadásra került az együttes szinte teljes diszkográfiája (1985-2006).

2014 júniusában megjelent az énekes, Pohl Mihály első szólólemeze, Lazán és könnyedén címmel, amin Gidófalvy Attila és Apró Károly zenekari tagok is közreműködtek.

2015. március 27-én a Barba Negrában adott Lorddal közös koncerttel újjáalakult a Fáraó együttes. 30 év után megjelent az együttes lemeze Miénk a Rock and Roll címmel, a Hammer Records gondozásában. A három alapítótag (Gidófalvy Attila és Gyurik Lajos Lord-tagok, valamint Kiss Zoltán Zéro a Karthagóból) mellett Kelemen Tamás játszik gitáron az elhunyt Terstyánszky Károly helyett. Az együttes több klubkoncertet adott a városliget melletti Backstage Pubban, továbbá fellépett a Mindenki menjen a Pecsába!,és a Rock On Fest fesztiválokon is.

2015-ben új billentyűs csatlakozott a csapathoz Beke Márk személyében, eleinte állandó vendégként illetve Gidófalvy Attila helyetteseként, míg 2016-tól állandó tagként.

A Roncsbárnak adott online interjúban, Gidófalvy Attila elárulta, hogy a Lord 2016-ban új albummal jelentkezik.[3]

2016. április 17-re virradóra elhunyt Sipőcz Ernő, a zenekar alapító énekese.

2017 január 19.-én elhunyt Vida Ferenc,a zenekar alapító basszusgitárosa és korábbi vezetője.[4]

A Lord 2017-ben ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, aminek fő eseménye a február 11-i koncert volt a Papp László Budapest Sportarénában. Ekkor jelent meg az új Lord-album, a Lord 45 is. A koncertről DVD-felvétel készült.

2016 és 2017 fekete év a rajongók számára, hiszen előbb 2016 áprilisában Sipőcz Ernő, majd 2017. januárjában Vida Ferenc hunyt el.

2017 április 21.-én Gidófalvy Attila 30 év után váratlanul kilépett az együttesből.[5] A zenekar erre közleményben reagált,amiben a tagok elismerik,hogy Gidófalvy Attila számára a Lord mindig is másodlagos volt,másik zenekara, a Karthago mellett, -de ezt mindig tolerálták- ,és hogy már a Lord 45 albumon -saját akaratából- nem játszott. A Lord szerint a helyzetet nem a zenekar idézte elő, a zenekar tagjai ezért rajongóikat a melettük való kiállásra és a rosszindulatú megjegyzésektől való tartózkodásra kérték. [6]

Tagok[szerkesztés]

Eredeti felállás[szerkesztés]

 • Vida Ferenc: basszusgitár, zenekarvezető (1972–1992, 2000–2005) († 2017)
 • Sipőcz Ernő: ének, gitár (1972–1981) ,(2005-14 között állandó vendég) († 2016)
 • Papp László: billentyűs hangszerek (1972–1974)
 • Sütő István: dobok (1972–1974)

Jelenlegi felállás[szerkesztés]

További Lord zenészek[szerkesztés]

Helyettesítő zenészek:

 • Jankai Béla: billentyűs hangszerek (2005) - Gidófalvy Attila helyettese a Karthagoval való ütközés esetén
 • Világi Zoltán - dobok (2015 november-december,Gyurik Lajos helyettese)

Időrendi áttekintés[szerkesztés]

1972–1974
 • Sipőcz Ernő – ének, gitár
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Papp László – billentyűs hangszerek
 • Sütő István – dob, ütőhangszerek
1974–1979
 • Sipőcz Ernő – ének, gitár
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Szántai Gyula – gitár
 • Nádas Károly – dob, ütőhangszerek
 • 1995 – Fehér galamb (remake) (CD) – Sipőcz Rock Band (Lord 1972–1982)
 • 1997 – Kőszív (remake) (CD) – Sipőcz Rock Band (Lord 1972–1982)
1979–1981
 • Sipőcz Ernő – ének
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Erős Attila – gitár
 • Török József – billentyűs hangszerek
 • Nádas Károly – dob, ütőhangszerek
1981–1984
 • Pohl Mihály – ének
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Erős Attila – gitár
 • Török József – billentyűs hangszerek
 • Nádas Károly – dob, ütőhangszerek
1984–1987
 • Pohl Mihály – ének
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Erős Attila – gitár
 • Mészáros Gábor– billentyűs hangszerek
 • Hollósi László – dob, ütőhangszerek
 • Big City Lights
 • Akarom őt
1987–1989
 • Pohl Mihály – ének
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Erős Attila – gitár
 • Gidófalvy Attila – billentyűs hangszerek
 • Hollósi László – dob, ütőhangszerek
 • Szemedben a csillagok
 • Holló-Róka
1989–1990
 • Pohl Mihály – ének
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Erős Attila – gitár
 • Gidófalvy Attila – billentyűs hangszerek
 • Gyurik Lajos – dob, ütőhangszerek
 • Ragadozók
 • Lord 3
 • Be The Light
 • Lord (válogatás)
1990–1992
 • Pohl Mihály – ének
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Erős Attila – gitár
 • Németh Zoltán – billentyűs hangszerek
 • Paksi János – dob, ütőhangszerek
1992–1993
 • Pohl Mihály – ének
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Erős Attila – gitár
 • Keszei Tamás – billentyűs hangszerek
 • Paksi János – dob, ütőhangszerek
 • Harangozó Gyula– basszusgitár (Vida Ferenc távozása után)
 • Az utca kövén
1993–1996
 • Pohl Mihály – ének
 • Bujtás Ervin – basszusgitár
 • Baán Imre – gitár
 • Keszei Tamás – billentyűs hangszerek
 • Paksi János – dob, ütőhangszerek
 • Olcsó és ügyes
1996
 • Pohl Mihály – ének
 • Koós László – basszusgitár
 • Baán Imre – gitár
 • Keszei Tamás – billentyűs hangszerek
 • Paksi János – dob, ütőhangszerek
 • Live I
1997–1999
 • Pohl Mihály – ének
 • Weinelt Gábor – basszusgitár
 • Baán Imre – gitár
 • Keszei Tamás – billentyűs hangszerek
 • Paksi János – dob, ütőhangszerek
 • Live II
2000–2005
 • Pohl Mihály – ének
 • Vida Ferenc – basszusgitár, zenekarvezető
 • Erős Attila – gitár
 • Gidófalvy Attila – billentyűs hangszerek
 • Gyurik Lajos – dob, ütőhangszerek

+

 • Jankai Béla - billentyűs hangszerek (2005,Gidófalvy Attila helyettese egyes koncerteken)
 • Lord 2002
2005–2007
 • Pohl Mihály – ének
 • Apró Károly – basszusgitár
 • Erős Attila – gitár
 • Gidófalvy Attila – billentyűs hangszerek
 • Gyurik Lajos – dob, ütőhangszerek

+

 • Jankai Béla - billentyűs hangszerek (2005,Gidófalvy Attila helyettese egyes koncerteken)
 • Török József – billentyűs hangszerek (2006-,állandó vendég, bizonyos koncerteken Gidófalvy Attila helyettese)
 • Sipőcz Ernő – ének (állandó vendég)
 • Baán Imre – gitár (vendég a 35 éves jubileumi koncerten)
 • Keszei Tamás – billentyűs hangszerek (vendég a 35 éves jubileumi koncerten)
 • Kifutok a világból
 • Nem állok meg soha
2007–2015
 • Pohl Mihály – ének
 • Apró Károly – basszusgitár
 • Erős Attila – gitár
 • Gidófalvy Attila – billentyűs hangszerek
 • Gyurik Lajos – dob, ütőhangszerek

+

 • Török József – billentyűs hangszerek (állandó vendég, bizonyos koncerteken Gidófalvy Attila helyettese)
 • Sipőcz Ernő – ének (állandó vendég)
 • Sitke 2008
 • Szóljon a Lord
 • Örökké
 • 40 éves jubileumi koncert
2015
 • Pohl Mihály – ének
 • Apró Károly – basszusgitár
 • Erős Attila – gitár
 • Gidófalvy Attila – billentyűs hangszerek
 • Gyurik Lajos – dob, ütőhangszerek

+

 • Beke Márk – billentyűs hangszerek (állandó vendég, bizonyos koncerteken Gidófalvy Attila helyettese)
 • Világi Zoltán – dob, ütőhangszerek (Gyurik Lajost helyettesítette, súlyos autóbalesete utáni felépülése alatt)
2016-2017 április
 • Pohl Mihály – ének
 • Apró Károly – basszusgitár
 • Erős Attila – gitár
 • Gidófalvy Attila – billentyűs hangszerek
 • Gyurik Lajos – dob, ütőhangszerek
 • Beke Márk – billentyűs hangszerek
 • Lord 45
2017 április-
 • Pohl Mihály – ének
 • Apró Károly – basszusgitár
 • Erős Attila – gitár
 • Gyurik Lajos – dob, ütőhangszerek
 • Beke Márk – billentyűs hangszerek

Idővonal[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

 • 1986 – Akarom őt (7" SP)
 • 1988 – Holló, róka (7" SP)

Középlemez / EP[szerkesztés]

 • 1989 – Be The Light (12" maxi)

Stúdióalbumok[szerkesztés]

 • 1985 – Big City Lights (LP / CD)-2012-ben CD-n újra kiadva, felújított hangzással
 • 1988 – Szemedben a csillagok (LP / CD) -2012-ben CD-n újra kiadva, felújított hangzással, bónusz kislemezdalokkal, videóklippel
 • 1989 – Ragadozók (LP / CD) -2012-ben CD-n újra kiadva, felújított hangzással, bónusz angol nyelvű kislemezdalokkal, videóklippel
 • 1990 – Lord 3 (LP / CD) -2012-ben CD-n újra kiadva, felújított hangzással, bónusz videóklippel
 • 1992 – Az utca kövén (LP / CD) -2012-ben CD-n újra kiadva, felújított hangzással, bónusz videóklippel
 • 1993 – Olcsó és ügyes (CD) -2012-ben újra kiadva, felújított hangzással
 • 2002 – Lord 2002 (CD) -2012-ben újra kiadva, felújított hangzással, bónusz demófelvételekkel
 • 2006 – Kifutok a világból (CD) -2012-ben újra kiadva, felújított hangzással, bónusz koncert DVD-vel(Kifutok a világból lemezbemutató koncert,Nem állunk meg soha-35 éves jubileumi koncert)
 • 2010 – Örökké (CD / CD + DVD)
 • 2017 – Lord 45 (LP / CD)

Válogatás[szerkesztés]

 • 1990 – Lord (válogatás) (CD)

Újrafelvett válogatások / Remake albumok[szerkesztés]

 • 1995 – Fehér galamb (remake) (CD) – Sipőcz Rock Band (Lord 1972–1982)
 • 1997 – Kőszív (remake) (CD) – Sipőcz Rock Band (Lord 1972–1982)
 • 2009 – Szóljon a Lord (remake) (2 CD)

Koncertfelvételek[szerkesztés]

 • 1996 – Live I. (MC) – 1996, Budapest -újrakiadás CD-n: 2012,Hammer Records, Budapest
 • 1998 – Live II. (MC) – 1996, Budapest - újrakiadás CD-n: 2012,Hammer Records, Budapest
 • 2006 – Kifutok a világból (lemezbemutató koncert) (DVD) – 2006, Budapest (újrakiadás:2012,a Kifutok a világból bónuszaként)
 • 2007 – Nem állok meg soha (35. születésnapi koncert) (DVD) – 2007, Szombathely (újrakiadás:2012,a Kifutok a világból bónuszaként)
 • 2010 – Sitke 2008 (DVD) – Az Örökké című album első kiadásának a melléklete
 • 2012 – 40 éves jubileumi koncert (2CD + DVD) – 2012. 09. 15. Bp., Pecsa
 • 2017 – 45 éves jubileumi koncert (DVD) – 2017. 02. 11. Bp., Papp László Budapest Sportaréna (előkészületben)

A zenekar tagjainak szólóalbumai[szerkesztés]

 • 1990 – Gidófalvy Attila: Tízparancsolat (LP) – 1990, Budapest -újrakiadás CD-n: 2002,Hungaroton, Budapest- közreműködött Pohl Mihály énekes
 • 2011 – Loui: Solid Solo Songs (CD) – 2011,Hammer Records, Budapest - Gyurik Lajos dobos szólólemeze
 • 2014 – Pohl Mihály: Lazán és könnyedén (CD) – 2014,Hammer Records, Budapest - közreműködött Apró Károly és Gidófalvy Attila

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás, külső hivatkozások[szerkesztés]