Erős Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Erős Attila
Erős Attila zenész, Lord (2017).png
Életrajzi adatok
Született 1954. október 8. (64 éves)
Magyarország Újkér
Pályafutás
Műfajok rock, hard rock
Aktív évek 1972–napjainkig
Együttes Lord
Hangszer gitár
Tevékenység zeneszerző
Kiadók Pepita, Hungaroton, Start, Bravo, Quint, JMS Records, LMS Records, Hammer Records

Erős Attila weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Erős Attila témájú médiaállományokat.

Erős Attila (Újkér, 1954. október 8. –) gitáros, zenész, zeneszerző.

Életpályája[szerkesztés]

Gyermekéveit Újkéren töltötte. Általános iskola hetedik osztályában érintette meg először a zene és a gitározás, egy helyi iskolai zenekart figyelve. Nyolcadik osztályos korában kapja meg édesapjától az első igazi hangszerét egy Jolana Tornado elektromos gitárt. Győrben tanul tovább, a kollégiumban összeáll néhány osztálytársával, és az akkor aktuális dalokat játsszák. Autodidakta módon képzi magát, sosem ment el zenét tanulni.

1972-ben az iskola befejezése után az NDK-ban egy hajógyárban dolgozik mint hegesztő. Itt ismerkedik meg Románszki János és Pálfi József zenészekkel, akikkel közösen zenekart alapítanak. 1972 és 1975 között "vendéglátózni" járnak hármasban az NDK-ban. Itt kezdi meg gitáros pályafutását.

Hazaérkezése után először ugyancsak vendéglátózik, de csak mint énekes. Ezt követően egy Vasvári rockzenekarba kerül ahol Sweet, Slade, Deep Purple, dalokat játszanak. Itt Kányási Mihály gitárjátéka hatására dönt úgy hogy Ő is véglegesen ezt a hangszert választja.

Először 1976-ban kerül a Lord zenekarba, de nem sokkal később bevonul katonának. A katonaévek alatt határozza el, hogy saját zenét szeretne játszani, 1978-ban írja első dalait. Leszerelése után a Lord helyett visszatér a korábbi Vasvári zenekarába, ahol azonban nem találja meg számításait. Egyik helyről a másikra csapódik, 1979 februárjában a szombathelyi Ifiházban Vida Ferenc és Szántai Gyula Kacsa megkeresik és kérik hogy csatlakozzon ismét hozzájuk. 1992-ben családi okok miatt újra kilép a zenekarból, ahova véglegesen 2000-ben tér vissza.

Azóta is a Lord zeneszerzője, gitárosa.

Hangszerei[szerkesztés]

Jelenleg Gibson Les Paul, PRS S2 Singlecut, Eddie Van Halen-féle EVH és Music Man gitárokon,valamint egy Fender Telecasteren játszik. Korábban Cimar Flying V, Modulus Graphite, Kramer Baretta, Fender Stratocaster,Gibson Nighthawk, Gibson EDS-1275 és Gibson SG gitárokat használt.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]