Török József (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Török József
Életrajzi adatok
BecenévJuszuf
Született1960február 3. (64 éves)
Magyarország Szombathely
Pályafutás
Műfajokrock, hard rock
Aktív évek19782014
Hangszerbillentyűs
Tevékenység
SablonWikidataSegítség

Török József (Szombathely, 1960. február 3. –) magyar zenész, zeneszerző, billentyűs, énekes, a Lord együttes egykori billentyűse.

Életpályája[szerkesztés]

Vas megyében, Szombathelyen született, jelenleg is ott él. Gyermekkora óta foglalkozik a zenével, melyet apai ágon örökölt, édesapja is zenész volt. A szombathelyi Hámán Kató Általános Iskola zenei osztályával párhuzamosan, a szintén szombathelyi Bartók Béla Zenei Általános Iskola zongora szakán tanult. Némethné Molnár Lenke zongoratanár első tanítványa volt, aki nagy odaadással foglalkozott vele.

Autószerelőként folytatta tanulmányait a középiskolában, melyet érettségivel zárt. Középiskolás évei alatt még csak hobbi szinten zongorázott, amikor 1978-ban csatlakozott első zenekarához, a szombathelyi Aero együtteshez.

1978-ban a Lord billentyűst keresett, és mivel a zenekar akkori technikusa a szomszédja volt, az ajánlásával 1979 őszén már a Lord együttesben játszott. Erős Attilával nagyszerű szerzőpárost alkotva, egymást inspirálva születtek meg a máig is ismert Lord-dalok. Első saját szerzeménye a "Fehér Galamb", de a nevéhez köthető többek között a "Kisfiú", a "Napvilág", a "100 év", a "Kell az értelem", valamint az 1979-ben íródott "Vándor" című dal zenéje, amelynek szövegét akkori barátnője, Spielmann Erika írta. Ezekben az években Moog és Korg Polysix szintetizátoron, Korg 3 orgonán és Fender zongorán játszott. 1984-ben távozott a Lord zenekarból megélhetési gondok miatt.

Ezután polgári foglalkozásba kezdett, de mellette 1985-ben csatlakozott az időközben megalakult Sipőcz Band elődjéhez, a Dandys zenekarhoz amelynek 1987-ig volt tagja. A Dandysből való távozása után eladta hangszereit, és kizárólag a hétköznapi munkával foglalkozott.

2005-ben adódott a lehetőség számára, hogy a Lord zenekar akkori billentyűsét, Gidófalvy Attilát helyettesítse, amikor a Lord koncertek ütköztek a Karthago zenekar fellépéseivel. Ekkor újra csatlakozott a Lordhoz mint állandó vendég és kisegítő billentyűs. Jelenlegi hangszerei egy Korg Trinity Plus és egy Roland VR760 orgona. A Lord együttes 35 éves és 40 éves jubileumi koncertjeinek vendége, amelyekről CD és DVD kiadványok is készültek.

2014 december végéig dolgozott a Lord zenekarral. Ezután egészségügyi okok miatt visszavonult.

Elismerései[szerkesztés]

  • 2012 Emberi Erőforrások Minisztériuma: Miniszteri Elismerő Oklevél a Lord zenekar megalakulásának 40. évfordulója alkalmából
  • 2012 Vas Megye Közgyűlése Elnöke: Lord Zenekar - Emlékplakett
  • 2012 Sitke Önkormányzat: Lord zenekar - Sitkei Kápolnáért Emlékérem

Zenekarok[szerkesztés]

  • Aero (1978-1979)
  • Lord (1979-1984), (2006-2014 állandó vendég)
  • Dandys (1985-1988)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]