Leo Fender

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leo Fender
FGF museum 01. Leo and early models.jpg
Született Clarence Leonidas Fender
1909. augusztus 10.
Anaheim
Elhunyt 1991. március 21. (81 évesen)
Fullerton
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége USA amerikai
Házastársa Esther Klosky (1934-1979)
Phyllis Fender (1980-1991)
Foglalkozása rádiómérnök, hangszertervező
Halál oka Parkinson-kór
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Leo Fender témájú médiaállományokat.

Clarence Leonidas (Leo) Fender (Anaheim, Kalifornia, 1909. augusztus 10.1991. március 21.) rádiómérnök, hangszertervező, a Fender cég alapítója.

Életpályája[szerkesztés]

Tizenévesen rádiókkal pepecselt, ez fordította érdeklődését az erősítők, és általában az elektromos berendezések felé. A középiskola elvégzése után már komoly tapasztalatokat szerzett erősítőépítés és szervizelés terén.

Gitárok hangjának erősítésével először hawaii-gitárok kapcsán kezdett foglalkozni az 1940-es évek elején. Fender elképzelt egy tömör testű gitárt, amelyet 1943-1944 között meg is épített. A hangszer népszerűvé vált a helyi zenészek körében, akik gyakran kölcsönvették, később az ő tapasztalataik nyomán fejlesztette tovább a hangszert.[1]

„Doc” Kauffmannal közösen megalapította a K&F társaságot. Kauffman egyes Rickenbacker Electro-modellek tervezésében segédkezett, így volt tapasztalata. A K&F főképpen elektromos steelgitárokat, erősítőket gyártott, egészen 1946-ig, amikor Fender létrehozta a Fender Electric Instruments Company-t Fullerton közelében.[2]

George Fullerton 1948-ban csatlakozott Fenderhez, és együtt készítették el a tömör testű Broadcastert. Fender a Broadcaster nevet Telecasterre változtatta, amikor a Gretsch cég bejelentette, hogy ezt az elnevezést már előbb használta. Az átmeneti időszakból akad néhány név nélküli modell, ezeket tréfásan "No-caster"-nek nevezik.

Jó néhány újítás bevezetése után Leo Fender megbetegedett. A céget 1965-ben 13 millió dollárért eladták a CBS-nek. Amikor Leo egészsége helyreállt, csatlakozott a CBS-Fender-hez arra a rövid időre, amíg 1970-ben nyugdíjba nem ment. Ezután is készített hangszereket a Music Mann-nek és a G&L-nek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tony Bacon: The Ultimate Guitar book, 1991 (ISBN 0375700900 )
  2. Vizuális Zene Projekt cikk
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap