Fender Lead

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Fender Lead

Típus elektromos gitár
Cég Fender
Gyártás 19791982
Test tömör; nyár, vagy éger
Nyak csavarozott; jávorfa
Menzúra 648 mm
Érintők 21
Húrok 6
Hangszedők változó
Húrláb fix

A Fender Lead egy elektromos gitár modellsorozat, melyet a Fender 1979, és 1982 között Greg Wilson és John Page irányítása alatt készített, akik Fender Custom Shopnál tevékenykedtek. A modellsorozat a hasonló felépítésű Lead I, II, valamint Lead III modellváltozatokból állt.

Története[szerkesztés]

A Lead sorozat leginkább a Telecaster és Stratocaster modellek különböző részeiből építkezett. A testforma leginkább a Stratocasterére emlékeztet, de annál kisebb szimmetrikusabb alakú. A húrláb megegyezik a Telecasterével: fix, a húrokat a testen keresztül kell befűzni. A Lead sorozat az első, mely visszatért a Leo Fender által bevezetett kisebb fejet használó felépítéshez. Az ekkortájt gyártott Stratocasterek mind nagyobb fejjel készültek.

A Lead sorozat tagjai a kaliforniai Fullertonban készültek, árazásuk a Stratocaster modelleknél olcsóbb volt. 1982-ben a Fender Japan által készített Squier JV modellek felváltották a Lead sorozatot.

Több különböző híres gitáros is játszott Fender Lead modelleken, például Eric Clapton, Elliot Easton, Roger Miller, vagy Steve Morse.