Fender Jag-Stang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fender Jag-Stang

Típuselektromos gitár
CégFender
Gyártás1994-2001; 2003-2005
Testtömör; fehér hárs
Nyakcsavarozott; jávorfa
Menzúra609,6 mm
Érintők22
Húrok6
Hangszedőkvintage single coil (nyak),
ikertekercses (híd)
Húrláblebegő „dynamic vibrato” tremoló

A Fender Jag-Stang egy elektromos gitár, melyet a Fender amerikai hangszercég készített 1994 és 2001 között, majd 2003 és 2005 között ismét. A gitár a Fender Jaguar és Mustang modellek ötvözéséből jött létre.

Története[szerkesztés]

Kurt Cobain, a Nirvana egykori énekes-gitárosa javasolta a Fender cégnek a Mustang és Jaguar modellek ötvözését. Larry L. Brooks, a Custom Shop gitárkészítője két balkezes prototípust készített, melyek közül Cobain csak az egyiket használta. A hangszer kisebb módosításokon esett át, mielőtt 1994-ben megjelent volna a Nirvana In Utero turnéján. Sokak szerint Cobain nem volt teljesen elégedett a hangszerrel, így igen ritkán használta azt.[1]

Felépítése[szerkesztés]

A Fender Jag-Stang felépítése a Mustang és Jaguar gitárok ötvözete. A testforma nyújtottabb, de lényegében megegyezik a Mustangéval, csakúgy mint a húrláb tremolószerkezete, a "Dynamic Vibrato". Kurt prototípusában egy Fender Texas Special nyaki és egy DiMarzio H-3[2] híd pickup csücsült, a sorozatgyártott verzióba viszont egy vintage egytekercses (single-coil), és egy „special design” ikertekercses (humbucker) került. Ezek mindegyike saját ki/be kapcsolóval rendelkezik, hasonlóan a Jaguar modellekhez, de itt a kapcsolókkal a hangszedők fázisát is meg lehet fordítani. A nyak 24"-os, rövid skálás, 22 érintővel, Kurt Cobain egyik kedvenc nyaktípusának, a Fender Mustang nyakának a pontos mása.

Kurt Cobain Jag-Stangja[szerkesztés]

Kurt Cobain egy 1993-as vázlatán[3] a gitár még Jaguar húrlábbal, tune-o-matic híddal, 3+3-as kulcselrendezésű fejjel látható. A híd hangszedő egy duplatekercses '59-es Les Paul, a nyaki pedig egy Jaguar.

Cobain halála után a Sonic Blue Jag-Stangját Courtney Love az R.E.M. gitárosának, Peter Bucknak ajándékozta. Ez látható a What's the Frequency, Kenneth? klipben, valamint Mike Mills ezen játssza a koncerteken a Let Me In című számot, amit Kurt Cobain emlékére írtak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wm. Ferguson: Kurt Cobain's Sweet, Sweet Ax. The New York Times, 2011. szeptember 8. (Hozzáférés: 2011. szeptember 16.)
  2. A DiMarzio H-3 kizárólag a Fendernek készült, önállóan kereskedelmi forgalomba soha sem került, legközelebbi rokona a DiMarzio DP158 Evolution Neck model.
  3. Kurt Cobain: Naplók, 211. oldal (Budapest, 2004, Tercium Kiadó, ISBN 963-8453-75-3)

Külső hivatkozások[szerkesztés]