Fender Swinger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fender Swinger

Típus elektromos gitár
Cég Fender
Gyártás 19651969
Test tömör
Nyak jávor, paliszander fogólappal
Menzúra 22,5 inch
Érintők 21
Húrok 6
Hangszedők 1 single coil
Húrláb fix, 3 nyerges

A Fender Swinger (ismert még: Fender Musiclander vagy Fender Arrow neveken is) egy elektromos gitár, melyet az amerikai Fender hangszercég dobott piacra 1966-ban.[1] A fejlesztés már a CBS amerikai médiavállalat égisze alatt zajlott, mivel a társaság 1965-ben felvásárolta a Fendert. Az új típusok bevezetésére tett kísérletek egyike volt a Swinger is. A Swinger azonban a várakozásokkal ellentétben, a többi újszerű CBS-próbálkozáshoz hasonlóan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így 1969-ben ki is vonták a forgalomból.[2] A Swinger rendkívül kis darabszáma miatt jelenleg a gitárgyűjtők által leginkább keresett modellek közé tartozik.

Felépítése[szerkesztés]

A gitár a felhasználatlan Musicmaster testekből készült, melyekből alulról kivágtak egy darabot, hogy a hangszer egyedi formát kapjon. A testen csak egy hangerő, valamint egy hangszínszabályzó potméter kapott helyet. A fej háromszög alakú, a Fender-logó mellől bizonyos modelleken hiányzik a „Swinger” felirat. A nyak 21 érintős paliszander fogólapot kapott. A gitár menzúrája (skálahosszúság – húrlábtól a nyeregig mért hosszúság) 22,5 inch, ami így a rövidebb skálahosszú gitárok közé sorolja.

Források[szerkesztés]

  1. Harmony Central – Fender Swinger reviews'. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 14.)
  2. Tony Bacon: Nagy gitárkönyv (Budapest, 1993, ISBN 963-7628-64-9)

Külső hivatkozások[szerkesztés]