Lancia Lince

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lancia 269 (Lince)
Lancia Astura Lince (2008).jpg

Típus páncélgépkocsi
Fejlesztő ország  Olasz Szociális Köztársaság
Harctéri alkalmazás
Gyártó Ansaldo
Gyártási darabszám 250
Háborús részvétel második világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 2 fő
Hosszúság 3,2 m
Szélesség 1,6 m
Magasság 1,76 m
Tömeg 3,19 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 14 mm
Elsődleges fegyverzet 1 darab 8 mm-es Breda modello 38 géppuska
Műszaki adatok
Motor nyolchengeres, 2617 cm3-es benzinmotor
Teljesítmény 60 LE
Sebesség 85 km/h
Hatótávolság 350 km
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lancia 269 (Lince) témájú médiaállományokat.

A Lancia Lince (magyarul Hiúz) egy olasz gyártmányú páncélgépkocsi volt, melyet 1943-1945 között használt az Olasz Szociális Köztársaság. A Lince a brit gyártmányú Daimler Dingo másolata volt, melyet főleg felderítésre használtak. Fegyverzete egy darab 8 mm-es géppuskából állt. Nagyjából 250 darab járművet gyártottak. A páncélautót a németek is használták Panzerspähwagen Lince 202(i) jelöléssel.

Történet[szerkesztés]

1941-ben a Hadügyminisztérium megbízást adott a Lancia autógyárnak egy négykerék-meghajtású, független felfüggesztésű, gyors és mozgékony páncélautó gyártására.

Az új járműből 1943-tól kezdődően 250 darabot gyártottak, amely a brit Daimler Scout Car vagy más nevén Daimler Dingo páncélautó másolata volt. A mintapéldányokat Líbiában zsákmányolták a britektől. A jármű prototípusát 1942 novemberében mutatták be.

Jellemzői[szerkesztés]

A jármű motorját a Lancia Astura gépkocsitól kölcsönözték. Sebességváltója az angol típus másolata volt. A jobb irányíthatóság érdekében mind a négy kerék kormányozható volt.

A legtöbb olasz harcjárművel ellentétben, melyek páncélzata szegecseléssel készült, a Lince páncélzatát a Dingo-hoz hasonlóan hegesztéssel készítették.

A fegyverzet egy darab 8 mm-es Breda modello 38 géppuskából állt.

Használat[szerkesztés]

Miután 1943-ban Olaszország átállt a Szövetségesek oldalára, a Lince az újonnan létrejött Olasz Szociális Köztársaság és a német Wehrmacht használatába került, ahol hatékonyan használták partizánok elleni műveletek során is.

A második világháború után a megmaradt példányokat a rendőrség, a Carabinieri és a Lancieri di Aosta alakulata használta.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lince (armored car) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lancia Lince című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.