Fiat SPA S37

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SPA S37
Autoprotetto S37.JPG

Típus páncélozott szállító jármű
Fejlesztő ország  Olasz Királyság
Harctéri alkalmazás
Alkalmazó országok  Olasz Királyság
 Harmadik Birodalom
Szolgálatban 1942-1945
Gyártó S.P.A.
Gyártási darabszám 150
Általános tulajdonságok
Személyzet 1+8 fő
Hosszúság4,90 m
Szélesség1,92 m
Magasság2,13 m
Tömeg 5,55 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 6-8,5 mm
Elsődleges fegyverzet 1 darab 8 mm-es Breda Mod.38 géppuska vagy 1 darab lángszóró vagy 1 darab 7,5 cm-es 47/32 páncéltörő ágyú
Műszaki adatok
Motor négyhengeres, 4053 cm³ SPA 18VT benzinmotor
Sebesség52 km/h
Fajlagos teljesítmény 67 LE
Hatótávolság725 km
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz SPA S37 témájú médiaállományokat.

A Fiat SPA S37 Auroprotetto (ön-védett) egy 1941-ben, a TL 37 tüzérségi vontató alvázán kialakított páncélautó volt, amelyet Líbiában használtak a második világháború során és közismert volt nagyszerű terepjáró képességeiről. A Fiat által végzett próbák után 1942-ben rendelt 150 darabot az Olasz Királyi Hadsereg. A járművet páncélvédettsége miatt a megszállt balkáni területeken szolgáló rendfenntartó erők használták.

Tervezet[szerkesztés]

A jármű hagyományos kialakítású, elől a motortérrel, mögötte a vezetőfülkével és a vezetőfülke mögött az utastérrel, amely nem volt elválasztva a vezetőfülkétől. A járműtest körben döntött páncéllemezekkel volt burkolva, amelyeket szegecsekkel rögzítettek. A páncélzat mindössze a kézifegyverek tüze és a tüzérségi lövedékek repeszei ellen nyújtott védelmet. Az utastér elég nagy volt nyolc főnyi katona szállítására, akik az oldalfal mentén beépített padokon foglaltak helyet. A járműbe hátulról, egy kétrészes ajtón keresztül lehetett bejutni. A fegyverzet egy darab 8 mm-es Breda Modello 38 géppuskából állt amelyet a küzdőtér elejébe szereltek. A jármű oldalfalának tetejére lehajtható páncéllemezeket szereltek, amelyek harc közben extra védelmet nyújtottak a bent ülők számára. A nagy átmérőjű kerekek és a rövid tengelytáv alacsony talajnyomást eredményez, ami kiváló terepjáró képességet tesz lehetővé, ezt még az összkerékhajtás és összkerék-kormányzás egészíti ki. Az S37 hatótávolsága kielégítő, néhányat elláttak Magneti-Marelli RF3 M rádióval felderítő és parancsnoki feladatok ellátásához.

Alkalmazás[szerkesztés]

Az S37 páncélautót a Balkánon használták, elsősorban a 31. ezred, a 955., 1034. és 1118. szakaszok, a Macerata vegyes hadosztály, a 259. Autoreparto Autoprotetto és a LXXI zászlóalj motorkerékpárosai (amely a 6. ezred megmaradt lövészeiből állt). A szeptember 8-i olasz átállást követően a németek is zsákmányoltak a járművekből, majd a Balkánon szolgáló 7. Prinz Eugen önkéntes SS-hegyihadosztály kötelékébe helyezték őket. Ezt követően a járműveket Gepanzerte Manntransportwagen S.37(i) vagy rövidítve gep.M.Trsp.Wg. S37 250(i) jelöléssel látták el. Ezek közül néhány a jugoszláv partizánok kezére került.

Változatok[szerkesztés]

S37 Lanciafiamme

Az SPA S37 ismert változatai között volt lángszóróval (S37 Lanciafiamme) és páncéltörő ágyúval (Cannone da 47/32 Modello 1935) felszerelt típusok.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]