Fiat 665NM protetto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fiat 665NM protetto
Fiat 665 protetto lato.jpg

Típus páncélozott szállító jármű
Fejlesztő ország  Olasz Királyság
Harctéri alkalmazás
Alkalmazó országok  Olasz Királyság
 Harmadik Birodalom
Szolgálatban 1942-1945
Gyártó

Arsenale Regio Esercito di Torino

Fiat Veicoli Industriali
Gyártási időszak 1943-1944
Gyártási darabszám 110
Általános tulajdonságok
Személyzet 2+20 fő
Hosszúság7,345 m
Szélesség2,73 m
Magasság2,73 m
Tömeg 9 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 7,5 mm
Elsődleges fegyverzet 1 darab 8 mm-es Breda 30 géppuska
Műszaki adatok
Motor hathengeres, közvetlen befecskendezésű 9365 cm³ Fiat 366 dízelmotor
Sebesség57 km/h
Fajlagos teljesítmény 110 LE

A Fiat 665NM protetto (védett) vagy scudato (páncélozott) egy gumikerekes páncélozott szállító jármű volt, melyet Olaszországban gyártottak és bevetésre került a második világháború alatt az Olasz Királyi Hadsereg, az Olasz Szocialista Köztársaság hadereje és a Wehrmacht által.

Történet[szerkesztés]

A járművezető és a parancsnok teljesen páncélozott fülkéje

A járművet 1942-ben fejlesztette ki az Arsenale Regio Esercito di Torino a Fiat Veicoli Industrialival együttműködve a katonai vezérkar megrendelésére. A vezérkar az Afrikában szolgáló katonái számára igényelt egy páncélozott szállító járművet. A 300 megrendelt példányból az 1943-as olasz átállásig és a gyártás beszüntetéséig 110 darabot adtak át. Afrikába egyetlen darabot sem juttattak,[1] ehelyett a 154. „Murge” gyalogoshadosztály és a 13. „Re” gyalogoshadosztály kapott a járművekből, valamint a Balkánon is szolgálatot teljesítettek, ahol a partizánok ellen harcoló erők vették őket igénybe.[2] Az olasz átállás után mind az Olasz Szocialista Köztársaság erői, mind a megszálló Wehrmacht csapatok tovább használták a típust.[3]

A páncélozott teherautó, habár páncélzata csak a kézifegyverek tüzének állt ellen, jól bevált a megszállt területek szolgáló alakulatoknál és rendőrségi egységeknél is.

Leírás[szerkesztés]

Hátulnézet

A jármű a Fiat 666 nehéz teherautó dízel-üzemű, összkerékhajtású változatán, a Fiat 665 teherautón alapul. Mechanikailag a teherautó változatlan maradt, a módosítások között szerepel a 7,5 mm vastag acéllemezek felszerelése, amely a kézifegyverek tüze ellen jelent védelmet. A vezető ülése teljesen páncélozott, a vízhűtő ajtaját nyitható páncéllemezre cserélték, a szélvédőt is acéllemezre cserélték, melyen kémlelőnyílásokat helyeztek el a vezető és a parancsnok számára.[4] A plató fából készült oldalfalait megtartották, azokat belülről borították be acéllemezekkel, a felső felépítményt pedig döntött acéllemezekből szerkesztették meg, ezeken oldalanként nyolc, hátul pedig két darab lőréssel látták el. A hátsó felépítmény felül nyitott, a jármű hátulján lévő létrával lehet bejutni. Hátul 20 fő számára van elegendő hely, akik az oldalfalak mentén beépített padokon ülhetnek. Az üzemanyagtartályt is páncélzattal burkolták.

A bent helyet foglaló gyalogos katonák személyi fegyverein kívül, amivel a nyílásokon keresztül tüzelhettek, minden páncélautót elláttak még egy darab 8 mm-es Breda 30 könnyű géppuskával is.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pignacca, Brizio. Ruote in divisa. Giorgio Nada Editore 
  2. Bossi, Paolo. Cent'anni di Camion Fiat. Fondazione Negri 
  3. Bossi, Paolo. Storia illustrata del Camion Italiano. Fondazione Neri 
  4. Pignato, Nicola. Gli Autoveicoli tattici e logistici del Regio Esercito Italiano fino al 1943, vol. II. Stato Maggiore dell'Esercito Ufficio Storico (2005) 
  5. Pignato, Nicola. Gli Autoveicoli del Regio Esercito nella Seconda Guerra Mondiale. Storia Militare 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fiat 665NM protetto című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]