Lagenorhynchus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lagenorhynchus
Peale-delfin (Lagenorhynchus australis)
Peale-delfin (Lagenorhynchus australis)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Lissodelphininae
Nem: Lagenorhynchus
J. E. Gray, 1846
Szinonimák
  • Electra J. E. Gray, 1866
  • Leucopleurus J. E. Gray, 1866
  • Sagmatius Cope, 1866
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Lagenorhynchus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lagenorhynchus témájú kategóriát.

A Lagenorhynchus az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó nem.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 6 élő faj és 1 fosszilis faj tartozik:

A fehérajkú kardszárnyúdelfint (Peponocephala electra) korábban ebbe a nembe helyezték, de későbbi kutatások után a fajt egy külön nembe helyezték át, a Peponocephala nembe, amelynek az egyetlen képviselője.

Neve[szerkesztés]

A „Lagenorhynchus” szó a görög „lagenos” jelentése „palack” és „rhynchus” jelentése „csőr” szavakból tevődik össze, úgyhogy a „Lagenorhynchus” „palackcsőrű”-t vagy „palackorrú”-t jelent, ami egyúttal a fő jellemzőjük is. De a „palackorrú” megnevezést a Tursiops-fajok foglalták le hamarább.

Rendszertani besorolásuk[szerkesztés]

A mitokondriális citokróm-b gén újabb keletű vizsgálatával kimutatták, hogy a hagyományos leírás szerinti Lagenorhynchus nevű cetnem nem tekinthető monofiletikus csoportnak. LeDuc et al. (1999) észrevette, hogy a fehércsőrű delfin (Lagenorhynchus albirostris) és az atlanti fehérsávos delfin (Lagenorhynchus acutus) a delfinfélék családján belül törzsfejlődésileg elkülönülnek a többi Lagenorhynchus-fajtól. A megmaradt 4 faj a Lissodelphis- és a Cephalorhynchus-fajokkal együtt nagyjából csendes-óceáni kládot alkotnak. Ezek a felfedezések rendszertani szempontból gondot okoznak, mivel a Lagenorhynchus cetnem típusfaja a fehércsőrű delfin. Ha a többi delfin a nemből nem közeli rokona a típusfajnak, akkor át kéne helyezni őket más nemekbe. LeDuc et al. szerint az atlanti fehérsávos delfinnek egy külön nemet kéne alkotni, Leucopleurus névvel, míg a csendes-óceáni fehérsávos delfint (Lagenorhynchus obliquidens), a Peale-delfint (Lagenorhynchus australis), a szalagos delfint (Lagenorhynchus cruciger) és a sötét delfint (Lagenorhynchus obscurus) az új Sagmatias nevű nembe kéne áthelyezni.[1]

May-Collado és Agnarsson (2006) szerint filogenetikus rendszertannak megfelelően a Peale-delfint és a szalagos delfint át kéne helyezni a Cephalorhynchus nembe. Ezt, legalábbis a Peale-delfin esetében alátámasztja a hangok kiadása és a testalkat. 1971-ben Schevill és Watkins „lehallgatták” a delfinek „beszédeit” és rájöttek, hogy a Peale-delfin és a Cephalorhynchus-fajok az egyetlen delfinek, amelyek nem fütyülnek. A szalagos delfint eddig senki sem „hallgatta le”. A Peale-delfinnek, mint a Cephalorhynchus-fajoknak a hónalja fehér.

May-Collado és Agnarsson kutatásaiból az következik, hogy a két megmaradt fajt, a sötét delfint és a csendes-óceáni fehérsávos delfint a Cephalorhynchus-fajokkal együtt át kellene helyezni egy közös kládba, de azon belül külön nembe; szóval lehetséges, hogy a közel jövőben egy új nemmel szaporodik a delfinfélék családja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Leduc, R., Perrin, W. & Dizon, E. (1998. augusztus 18.). „Phylogenetic Relationships among the Delphinid Cetaceans Based on Full Cytochrome B Sequences”. Marine Mammal Science 15 (3), 619–648. o. [2012. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1111/j.1748-7692.1999.tb00833.x. (Hozzáférés: 2008. október 5.)  

Források[szerkesztés]

  • Mammal Species of the World. Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder (editors). 2005. Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed).
  • Whitmore; Kaltenbach 2008: Neogene Cetacea of the Lee Creek Phosphate Mine, North Carolina. Virginia Museum of Natural History special publication, 14: 181-269.
  • LeDuc, R.G., Perrin, W.F., Dizon, A.E. (1999). Phylogenetic relationships among the delphinid cetaceans based on full cytochrome b sequences. Marine Mammal Science 15, 619–648.
  • May-Collado, L., Agnarsson, I. (2006). Cytochrome b and Bayesian inference of whale phylogeny. Molecular Phylogenetics and Evolution 38, 344-354.
  • Schevill, W.E., Watkins, W.A. (1971). Pulsed sounds of the porpoise Lagenorhynchus australis. Breviora 366, 1–10.
  • (2010. június 1.) „Echolocation in sympatric Peale's dolphins (Lagenorhynchus australis) and Commerson's dolphins (Cephalorhynchus commersonii) producing narrow-band high-frequency clicks”. Journal of Experimental Biology 213 (11), 1940–9. o. DOI:10.1242/jeb.042440. ISSN 0022-0949. PMID 20472781.  
  • (2010) „Echolocation sounds of hourglass dolphins (Lagenorhynchus cruciger) are similar to the narrow band high-frequency echolocation sounds of the dolphin genus Cephalorhynchus”. Marine Mammal Science 26 (1), 239–45. o. DOI:10.1111/j.1748-7692.2009.00307.x. ISSN 0824-0469.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lagenorhynchus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.