Csendes-óceáni fehérsávos delfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Csendes-óceáni fehérsávos delfin
Pacific white-sided dolphin va 2.jpg
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Fogascetek (Odontoceti)
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Nem: Lagenorhynchus
Faj: L. obliquidens
Tudományos név
Lagenorhynchus obliquidens
(Gill, 1865)
Elterjedés
Cetacea range map Pacific White-sided Dolphin.PNG
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csendes-óceáni fehérsávos delfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csendes-óceáni fehérsávos delfin témájú kategóriát.

A csendes-óceáni fehérsávos delfin vagy más néven csendes-óceáni delfin (Lagenorhynchus obliquidens) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a fogascetek (Odontoceti) alrendjébe és a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A sarki áramlások befolyásolta hideg vizektől délre és a trópusoktól északra terjedt el. Az Alaszkai-öbölben és a Kamcsatka-félsziget déli részénél gyakori, de a Bering-tengerből hiányzik. Főként nyílt tengeri, a kontinentális peremektől távol él, a partok közelében csak a mély vizű tengeri árkoknál fordul elő. Évszakosan vándorolhat észak-dél irányban, vagy a nyílt vizek, illetve partok között (télen a partok felé vagy délre mozognak), de egyes populációk egész évben egy helyben maradnak.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 1,7 - 2,4 méter, tömege 85 - 150 kilogramm. Rendkívül bizalmas természetű. Nagy iskolái annyira felkavarják a vizet, hogy az még sokáig tajtékzik utánuk. Testmintázatuk egyedenként nagyon változó, és kevésbé jellegzetes a fiatal állatokon. Nagyon hasonlítanak a fakó delfinekhez, de elterjedési területük nem fedi egymást. Gyors úszás közben a csendes-óceáni delfinek vízsugarat húznak maguk után, ezért messziről összetéveszthetők a Dall-disznódelfinnel. Legtöbbször a közönséges delfinnel keverik össze, de annál rövidebb az arcorra, és nincs az oldalán homokóra-rajzolat.

Életmódja[szerkesztés]

Nagyon mozgékony, mutatós állat, rengeteget fröcskölődik. Gyakran ugrik, néha megpördül a levegőben, és egy teljes hátrabukfencet végez, majd egyik oldalára vagy a hasára érkezik vissza. Gyorsan, erőteljesen úszik, gyakran delfinúszással halad. Élvezettel lovagol a hullámokon, a járművek sodorvizében és orrvizében, gyakran a semmiből tűnik elő. Amikor nagyon közel úszik a felszínhez és csak a hátúszója látszik, megjelenése cápaszerű. Nagy iskolai táplálkozás közben kisebbekre szakadhatnak, de aztán újra egyesülnek. Gyakran társul más cetfajokhoz, de még fókák társaságában is látható. Rendkívül kíváncsi, az álló csónakokat is megközelíti. Átlagos csoportmérete 1-2000 példányból áll, de a part közelében kisebb csoportok találhatók. Tápláléka halakból és fejlábúakból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Az újszülött mérete 80 centiméter, tömege kb. 25 kilogramm.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]