Peale-delfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Peale-delfin
A természetes élőhelyén
A természetes élőhelyén
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Fogascetek (Odontoceti)
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Nem: Lagenorhynchus
J. E. Gray, 1846
Faj: L. australis
Tudományos név
Lagenorhynchus australis
(Peale, 1848)
Szinonimák
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Peale-delfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Peale-delfin témájú kategóriát.

A Peale-delfin (Lagenorhynchus australis) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a fogascetek (Odontoceti) alrendjébe és a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Ismert elterjedése területe az argentínai San Matias-öböltől Dél-Amerika déli csücskét megkerülve a Chilei Valparaisó-ig húzódik (bár leggyakoribb a chilei Puerto Montt-tól délre), mindkét ország partjai mentén északabra is előfordulhat. Viszonylag gyakoriak a Falkaland-szigetek és a Tűzföld körül, a Magellán-szorosban a legtöbbször látható cetfaj és a Beagle-csatornában ia szinte mindennapos. Elterjedése összefüggő lehet a Falkland-szigetek és az argenti partok között. Lehet, hogy látták a Palmerston-atollban a déli Csendes-óceánban, de ez bizonytalan adat. Gyakran látható a partok közelében, fjordokban, öblökben (főként algás helyeken), de a kontinentális peremek fölött is. A megfigyelt állatok száma nagy mértékben csökkent a legdélibb területeken, ahol a rákhalászok vadászterületei vannak.

Megjelenése[szerkesztés]

Ritkán látható és kissé ismert faj. Azonosítás nem nehéz, de összetéveszthető a fakó delfinnel, bár attól eltérően, arca és álla, valamint hátúszója sötét, hónalja fehér, és testének oldalán csak egyetlen szürkésfehér csík fut végig. Keverhető a szalagos delfinnel is. Ismeretlen számú Peale-delfin fullad meg a halászhálókban, de szigonnyal vadásszák is, húsát a rákcsapdákban használják csalinak.

Felnőtt tömege: kb. 115 kg.

Születési tömeg: Ismeretlen.

Felnőtt mérete: kb. 2-2,2 m.

Születési nagyság: Ismeretlen.

Életmód[szerkesztés]

Úsznak a nagy csónakok orrvizében és a kisebbek mellett. Néha lassan úsznak, de képesek erőteljes, akrobatikus úszásra is, ilyenkor magasra ugranak, és nagy csobbanással a hátukra vagy az oldalukra esnek. Haladhatnak hosszú, alacsony szökellésekkel is. Megfigyelték más Risso-delfinekkel közös csapatban játszadozni a hullámokon.

Tápláléka és táplálkozási területei ismeretlenek, bár egy Falkland-szigeteknél fogott példány gyomrában nyolckarú polipmaradványok voltak, valószínű, hogy halakat és kalmárokat eszik.

Átlagos csoport méret 1-30 példányból áll, ritkább esetben, időszakosan egyesül több csoport és ekkor több egyed is látható együtt.

Források[szerkesztés]