Fehérajkú kardszárnyúdelfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Fehérajkú kardszárnyúdelfin
Az állat Mayotte vizeiben
Az állat Mayotte vizeiben
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Globicephalinae
Nem: Peponocephala
Nishiwaka & Norris, 1966
Faj: P. electra
Tudományos név
Peponocephala electra
(J. E. Gray, 1846)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fehérajkú kardszárnyúdelfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehérajkú kardszárnyúdelfin témájú médiaállományokat és Fehérajkú kardszárnyúdelfin témájú kategóriát.

A fehérajkú kardszárnyúdelfin (Peponocephala electra) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Nemének az egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Vélhetően mindenhol előfordul a trópusi és a szubtrópusi mély vizekben, de kevés az adat. Viszonylag gyakorinak tekinthető a Fülöp-szigetek környékén (főként a Cebu-sziget körül), Ausztrália keleti partvidéke mentén, Hawaii körül pedig egész évben megtalálható. A legtöbb megfigyelés a kontinentális peremek tenger felőli részén és az óceáni szigetek körül történt. Ritkán előfordul a meleg mérsékelt övi vizekben (északi elterjedési határa valószínűleg összefügg a meleg tengeráramlatokkal), és ritkán vetődik a szárazföldek közelébe. Vándorlásáról nem tudnak és valószínűtlen is. Gyakoribb állat lehet, mint ami a gyér adatokból következik.

Megjelenése[szerkesztés]

A fehérajkú kardszárnyú delfin kevéssé ismert, bár elterjedt cetfaj, majdnem mindenhol megtalálható a trópusi és a szubtrópusi mély vizekben. Társulhat a Fraser-delfinnel és néha más cetfajokkal is. Legtöbbször a nagyon hasonló törpe-kardszárnyúdelfinnel keverik össze. A két faj között vannak finom eltérések, de ezeket csak közelről lehet észrevenni. A fehérajkú kardszárnyú delfin fő jellegzetessége a csúcsos, dinnye alakú fej és a hosszú, kihegyezett mellúszók. A törpe-kardszárnyúdelfinnek nagyobb és világosabb folt van a hasán, jellegzetesebb az oldala és egyeseknek fehér az álla. Felülről a fehérajkú kardszárnyú delfin feje nagyon kicsúcsosodó vagy háromszögletes, a törpe-kardszárnyúdelfiné pedig erősen lekerekített.

Hátúszó elhelyezkedése: Középen helyezkedik el.

Felnőtt mérete: 2,1-2,7 m.

Felnőtt tömege: Kb. 160 kg.

Újszülött mérete: Kb. 1 m.

Újszülött tömege: Ismeretlen.

Életmódja[szerkesztés]

Amikor gyorsan úszik, laposan kiugrik a vízből, gyakran szétfröcsköli a vizet, amikor a felszínre jön, de nehéz más részletet észrevenni. Lassan úszva egyenesen emeli ki a fejét felszínre érkezéskor. Többnyire fél a csónakoktól, de a megfigyelések zöme azokon a tengerrészeken történt, ahol a halászhajók rendszeresen üldözik a delfineket, ezért viselkedésük máshol eltérhet. Véletlenül már megfigyelték, hogy a hajó orrvizében úszik és ugrik. Néha kémlelődik. A faroktörzset merülés közben erősen meghajlítja. Rendkívül társas és sokkal nagyobb csoportokban fordul elő, mint más kardszárnyúdelfinek. A csoportban az állatok gyakran szorosan egymás mellett úsznak, és gyakran változtatnak irányt. Nagy számú partra vetődése ismert. A csoportmérete 100-500 példányból áll, ritkább esetekben akár 2000 egyed is összeverődhet. Tápláléka halakból, kalmárokból vagy polipokból áll.

Források[szerkesztés]