Kim Dzsongnam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kim Dzsongnam
김정남
Született
1971. május 10. (45 éves)
Phenjan
Állampolgársága észak-koreai
Gyermekei Kim Hanszol (1995)
Kim Gumszol (1999)
Kim Szolhi (1999)
Szülei Kim Dzsongil
Foglalkozása politikus

Kim Dzsongnam (hangul: 김정남handzsa: 金正男, latin betűkkelKim Jong-nam?Phenjan, 1971. május 10. –) Kim Dzsongil, Észak-Korea hajdani vezetőjének legidősebb fia. Anyja Szong Hjerim, egyike azon három nőnek, akitől Kim Dzsongilnek gyermeke született.

Mivel Kim Dzsongil ezt a kapcsolatát eltitkolta apja, Kim Ir Szen elől, a fiú kimaradt az elemi iskolából, és nagynénje, Szong Hjerang tanította.[1] Később a moszkvai nagykövetségen szolgáló anyja az ottani francia iskolában taníttatta (1982–1985), ahol a Ri Cshol álnevet használta. A tanulmányi eredményei közepesek voltak. A Vavilova u. 83. alatti rezidencián laktak, személyes sofőrje és testőre volt, akik egy Mercedes-Benz W126-osban fuvarozták. Ekkoriban több tematikus klubba eljárt és érdekelte a breakdance is. Később állítólag számítástechnikát tanult Svájcban. 1986-ban egy, a koreai pártelit gyerekeinek fenntartott iskolába került.

Karrier[szerkesztés]

1998-ban vezető állást kapott a közbiztonsági minisztériumban, ő vezette az Állami Számítástechnikai Bizottságot, és ebbéli minőségében kísérte el apját 2001-ben Sanghajba, hogy IT-fejlesztésekről tárgyaljon a kínaiakkal.

A 2001-es incidens[szerkesztés]

2001 májusában letartóztatták a tokiói Narita repülőtéren, mert hamis útlevéllel érkezett az országba. Több napig előzetesben tartották, majd kiutasították az országból és a japán kormány parancsára Kínába küldték. Az incidens Észak-Korea és Kína számára is kínos volt, és Kim Dzsongnam, akit eddig a vezető örökösének tekintettek, kiesett apja kegyeiből.

2011 végén ugyancsak hamis útlevéllel utazott be Észak-Koreába, hogy látogatást tegyen apja és nagyapja sírjánál.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kim_Jong-nam című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.