Kim Dzsongnam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kim Dzsongnam
김정남
Született
1971. május 10. (45 éves)
Phenjan
Állampolgársága észak-koreai
Gyermekei Kim Hanszol (1995)
Kim Gumszol (1999)
Kim Szolhi (1999)
Szülei Kim Dzsongil
Foglalkozása politikus

Kim Dzsongnam (hangul: 김정남handzsa: 金正男, latin betűkkelKim Jong-nam?Phenjan, 1971. május 10. –) Kim Dzsongil, Észak-Korea hajdani vezetőjének legidősebb fia.

Élete és tanulmányai[szerkesztés]

Kim Dzsongnam 1971. május 10-én született Phenjanban, Song Hye-Rim észak-koreai színésznő és Kim Dzsongil diktátor egyetlen gyermekeként, azonban apja titkolta harmadik házasságát nagyapja, Kim Ir-Szen előtt, ezért Dzsongnam nem járhatott elemi iskolába, hanem nagynénje, Song Hye-Rang részesítette házi oktatásban. 1982 és 1985 között édesanyja moszkvai kiküldetése alatt az ottani francia iskolában folytatta tanulmányait Ri Chol álnévvel.

Iskolai eredményei közepesek voltak, a moszkvai három év alatt a Vavilova utcában lakott, mindenhova személyi testőrök kísértek és saját sofőrje is volt, aki egy Mercedes-Benz W126-os járművel fuvarozta az ázsiai kommunista ország leendő vezetőjét. Ekkoriban több tematikus klubban is megfordult és érdeklődést mutatott a breakdance iránt is, emellett apjához hasonlóan ő is kedvelte a filmeket, sőt, fiatalon forgatókönyveket is írt rövid filmekhez. 1986-ban Svájcban tanult tovább egy, a koreai pártelit gyermekeinek fenntartott iskolában tanult informatikát.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

1998-ban Kim Dzsongnam állást kapott a Közbiztonsági Minisztériumban, ő lett az Állami Számítástechnikai Bizottság vezetője és ebben a titulusban kísérte el édesapját Kínába, ahol többek között informatikai fejlesztésekről tárgyaltak. 1994 és 2001 között sokáig őt tartották a legnagyobb esélyesnek arra, hogy ő legyen apja után Észak-Korea következő vezetője.

Botrányai[szerkesztés]

Egy japán magazin szerint Kim Dzsongnam 1995-ben több titkos látogatást tett Japánban, sőt, a 90-es évek vége felé szinte állandó vendége volt egy josivarai fürdőháznak, valamint a tokiói piros lámpás negyedben is sokszor megfordult.

Az igazán nagy botrányt azonban 2001-ben okozta, amikor hamis, Dominikai Köztársaságbeli útlevéllel akart eljutni a tokiói Disneylandbe, azonban a Narita nemzetközi repülőtéren elkapták és több napig előzetes letartóztatásban volt, majd kiutasították az országból és Kínába küldték. Az incidens kínos volt Észak-Korea és Kína szempontjából is, ezért a biztos utódnak számító Dzsongnam kiesett apja kegyei közül és végül a jelenlegi vezető, Kim Dzsongun követte apját a képzeletbeli trónon.

A 2001-es incidens után[szerkesztés]

Miután Kim Dzsongnam kegyvesztett lett, 2003-ban a Koreai Néphadsereg propagandistája lett, de még ugyanebben az évben titokban Makaóban telepedett le és egészen 2007-ig élt ott. Amikor kiderült, hogy ott tartózkodik, hónapokig nem lehetett látni, majd egy névtelen dél-koreai forrás szerint egy Makaóhoz tartozó szigeten tartózkodott hónapokig.

2011. december 17-én hamis útlevéllel visszatért Észak-Koreába, ahol meglátogatta nemrég eltemetett apja sírját és a nagyapja síremlékénél is tiszteletét tette, majd 2012 januárjában vendégprofesszor volt egy dél-koreai egyetemen. Ugyanebben az évben könyvet jelentetett meg "Apám, Kim Dzsongil" címmel. Szintén 2012-ben Makaóból Szingapúrba tette át székhelyét egy évvel azután, hogy elhagyta a Kínához tartozó szigetországot.

Magánélete[szerkesztés]

Kim Dzsongnam kétszer nősült, összesen 3 gyermeke van, mindhárom a második házasságából született: Kim Hanszol (1995), Kim Gumszol (1998) és Kim Szolhi (1999).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kim_Jong-nam című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.