Kim Ungu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kim Ungu
김응우
6385 10524 5436gf.jpg
Született 1848. június 17.
Mangjongde, Csoszon
Elhunyt 1878. október 4. (30 évesen)
Mangjongde, Csoszon
Nemzetisége koreai
Házastársa Ri családból származó hölgy
Gyermekei Kim Bohjon
SzüleiKim Szongnjong, Ra Hjondzsik

Kim Ungu (hangul: 김응우handzsa: 金膺禹, RRKim Ung-u?1848. június 17.1878. október 4.) koreai őrmester, Észak-Koreában máig nemzeti hősként tisztelik, Kim Ir Szen, az észak-koreai örökös elnök dédapja.

Élete[szerkesztés]

1848. június 17-én született a Csoszonbeli Mangjongde településen (ma Phenjan része) Kim Szongnjong (김송령, 金松齡; 1810-1899) és Ra Hjondzsik (라현직; 1811-1897) legidősebb gyermekeként. Három testvére volt: Kim Iguk (김의국; 1854-1947), Kim Dzsongszu (김종수; 1855-1943) és Kim Inszok (김인석; 1863-1952). Feleségének keresztneve nem ismert, csak annyi bizonyos, hogy egy Ri (리, 李) családból származó hölgyet vett el. Házasságukból csupán egy fiúgyermek született, akit Kim Bohjonnak neveztek el.

Részvétele a General Sherman-incidensben[szerkesztés]

Kim Ungu részvételével, és szerepével kapcsolatban a korabeli írások és az észak-koreai források ellentmondanak egymásnak.

Észak-Korea Észak-Korea szerint a General Sherman-incidens az alábbi módon zajlott:

Az Amerikai Egyesült Államok „General Sherman” nevű hajója 1866. augusztusában (holdnaptár szerint még július volt) megérkezett Csoszonba. Az eredetileg kereskedési célból érkezett hajó legénysége váratlan lépésre szánta el magát, továbbhajózott Phenjan belseje felé. Ezt meggátolandó, Kim társaival köteleket feszített ki a Tedong folyón. Amikor Kim Ungu tudomást szerzett arról, hogy az amerikaiak ágyúkkal lövik a koreai lakosokat, és az idegenek fosztogatásba kezdtek, sőt, a királyi sírok holléte után érdeklődnek, önkéntesekből hadsereget verbuvált, akik fából készült csónakokba tüzelőt pakoltak, majd az amerikai hajóhoz vitték és meggyújtották őket. Az amerikai hajó lángra kapott és elsüllyedt. Az amerikaiak később bosszúból egy másik, „Shenandoah” nevű hajót is küldtek, de a koreaiak Kim Ungu vezetésével azt is elsüllyesztették.[1]

Csoszon Ugyanakkor a korabeli írások szerint:

Az amerikai hajó kereskedni akart a Csoszonbeliekkel, akik megtagadták azt, mert törvény által tiltott volt idegen országokból érkezettekkel kereskedniük. Az amerikaiak továbbhajóztak a koreaiak engedélye nélkül, erre válaszul a koreaiak megtámadták, majd napokig tartó harc során elsüllyesztették a hajót.

Halála és emlékezete[szerkesztés]

Korán, 30 évesen hunyt el, ismeretlen okokból. Az utódai által vezetett Észak-Koreában napjainkig úgy emlékeznek meg róla, mint a General Sherman csatahajó elleni támadás vezetőjéről.

Jegyzetek[szerkesztés]