Kazah Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kazah Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság
Казахская Автономная Социалистическая Советская Республика
1925. június 15.1936. december 5.
Kazah Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság címere
Kazah Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság címere
Kazah Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság zászlaja
Kazah Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság zászlaja
Általános adatok
Fővárosa Kizil-orda (1925–1929), Almati (1929–1936)
Hivatalos nyelvek kirgiz, orosz
Beszélt nyelvek kirgiz, orosz, üzbég
Pénznem szovjet rubel
Kormányzat
ElődállamUtódállam
 Kirgiz Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság (1920–1925)Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság 

A Kazah Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság (oroszul: Казакская Автономная Социалистическая Советская Республика; kazakul: Qazaq Aptonom Sotsijalijstik Sobettik Respuvblijkasь), rövidítve Kazak ASZSZK (oroszul: Казакская АССР; kazakul: Qazaq ASSR), a Szovjetunió, azon belül az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság egyik autonóm köztársasága volt 1925-től 1936-ig, amikor teljes jogú szovjet szocialista köztársasággá vált.

1936-ig a hivatalos elnevezésében szerepelt a "kazah" név, de gyakran megtalálható a "kazak", ritkán a "kozák" elnevezés is. A névváltoztatást a Kirgiz ASZSZK új elnevezése indokolta, ami addig Kara-Kirgiz AT volt. Az eredeti nevéről lemondani kényszerült autonóm köztársaság a kazah népnevet vette fel.

Története[szerkesztés]

A Kazah ASZSZK-t a Kirgiz ASZSZK átszervezéséből alakították ki (nem összekeverendő a közép-ázsiai Kirgiz ASZSZK-val, ma Kirgizisztán) 1925. június 15-én. Az orosz polgárháború előtt a kazahokat, mint kirgiz-kazah, vagy csak kirgiz néven ismerték. A mostani kirgizek neve mellé hozzátették a "kara" jelzőt, ami feketét jelent.[1] Ez a névadás a korai szovjet időkben is fennmaradt, így lett a Kirgiz ASZSZK a kazahok nemzeti állama. 1925. június 15-19. között az ötödik Kazah Szovjet Tanácson döntötték el a névváltoztatás tényét. A Kirgiz (Kazah) ASZSZK székvárosát, Orenburgot az Oroszországi SZSZSZK-hoz csatolták, az új főváros Kizilorda lett, de csak 1929-ig, utána Almati vette át ezt a szerepet, egészen 1997-ig. 1929-ben[2] Almati lett a székváros, de egyes kormányzati szervek már 1927-ben átköltöztek. 1930-ban kitört egy anti-kommunista felkelés Sozakban, de alig egy hónap múlva a felkelők feladták a harcot.[3] 1936. december 5-én a Kazah ASZSZK nevéből elhagyták az "autonóm" jelzőt, ezzel Kazahsztán teljes jogú tagállama lett a Szovjetuniónak.

Földrajz[szerkesztés]

A Kazah ASZSZK területe felölelte a mai Kazah Köztársaság és Üzbegisztán egy részét (Karakalpak Autonóm Köztársaság), Türkmenisztán északi határvidékét (Garabogazköl északi partjai) és az Orenburgi terület kisebb részét. Ezeket a területeket a következő évtizedekben elcsatolták, ezzel alakult ki a mai országhatár.

A Kazah ASZSZK közigazgatási beosztása többször változott fennállása során. 1928-ban megszüntették a kormányzóságokat, helyettük a rajon lett a hivatalos megnevezés. 1932-ben az autonóm köztársaságot hat nagyobb területre osztották fel:

  • Aktöbei terület (székhelye: Aktöbe);
  • Almati terület (székhelye: Almati);
  • Keleti-kazah terület (székhelye: Szemej);
  • Karaganda terület (székhelye: Petropavl);
  • Déli-kazah terület (székhelye: Simkent);
  • Nyugati-kazah terület (székhelye: Oral).

1935. január 31-én a többi terület határainak módosításával létrejött a hetedik, Karakalinszki terület.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The 1911 Encyclopædia Britannica: "Kirghiz" (scanned version)
  2. Vladimir Babak, et al., eds. Political Organization in Central Asia and Azerbijan: Sources and Documents. Routledge, 2004. p. 90. ISBN 9781135776817
  3. Niccolò Pianciola (2013). „Interpreting an insurgency in Soviet Kazakhstan: The OGPU, Islam and Qazaq 'Clans' in Suzak, 1930”. Islam, Society and States Across the Qazaq Steppe, 297–340. o.  
  4. Постановление ВЦИК от 31.01.1935 «О новом административно-территориальном делении Казакской АССР». (oroszul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kazakh Autonomous Socialist Soviet Republic című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.