Karolinska Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karolinska Egyetem
(Karolinska Institutet)

Alapítva1810
AlapítóXIII. Károly svéd király
HelySvédország, Stockholm
Korábbi neveiKongl. Carolinska medico-chirurgiska institutet
Típus
Tanulólétszám
  • 6000 (2015)
  • 8070 (ősz az északi féltekén, 2020)
Hallgatói létszám6000+3000
Tagság
  • ORCID
  • Európai Egyetemek Szövetsége
  • League of European Research Universities
  • Science for Life Laboratory
  • RElations, Work and Health across the life-course - A Research Data infrastructure
  • Testbed Sweden Precision Health Cancer
  • Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége
  • Health Data Sweden
  • Coalition for Advancing Research Assessment
  • European Open Science Cloud Association
Elhelyezkedése
Karolinska Egyetem (Stockholm)
Karolinska Egyetem
Karolinska Egyetem
Pozíció Stockholm térképén
é. sz. 59° 20′ 56″, k. h. 18° 01′ 36″Koordináták: é. sz. 59° 20′ 56″, k. h. 18° 01′ 36″
Térkép
A Karolinska Egyetem
weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Karolinska Egyetem
témájú médiaállományokat.

A Karolinska Intézet (vagy Karolinska Egyetem, a régebbi szövegekben a Svéd Királyi Orvostudományi Egyetem; svédül: 'Karolinska Institutet', röviden - KI) Európa egyik legnagyobb, legrangosabb orvosi egyeteme Stockholm Solna és Huddinge negyedében. A Karolinska Intézet a svéd orvosi kutatások 40%-át teszi ki a felsőoktatásban, a világ egyik legjobb orvosi kutatóközpontjának tekinthető. A KI-n működik a Karolinska Egyetemi kórház (Karolinska Universitetssjukhuset) is, amely Solna és Huddinge nagy kórháza.

A Nobel Közgyűlés a Karolinska Intézet 50 professzorából áll, ők határozzák meg évente a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj győztesét.

Története[szerkesztés]

Az Intézetet 1810-ben XIII. Károly svéd király a katonaorvosok képzésének javítására alapította, mivel az Oroszországgal vivott 1808–1809-es finn háborúban a sebesült katonák harmada a tábori kórházakban meghalt. Először a Kongl. Carolinska medico-chirurgiska institutet nevet kapta. Egyik alapítója a vegyész Jöns Jakob Berzelius volt. 1861-ben az Intézet egyetemi rangot kapott. Alfred Nobel a végrendeletében meghagyta, hogy a Karolinska Intézet jelölje ki a róla elnevezett Nobel-díj győztesét az orvostudomány vagy a fiziológia legjobbjai közül. Azóta a Karolinska Intézet összesen öt kutatója kapta meg a Nobel-díjat. A 20. században több intézményt és egyetemet a Karolinska Intézethez csatoltak, így jelenleg mintegy 6000 diákja és 3000 doktorandusz hallgatója van. Amellett, hogy a hangsúly a legmagasabb szintű kutatáson van, az Intézet mindig is elvárta a gyakorlati képzés magas színvonalát, ezért kezdettől fogva a Svéd Egészség és Sportiskolával együttműködik,[1] majd 1959-ben a Stockholmi Gyógytorna Intézetet, majd 1998-ban a Stockholmi Egészségtudományi Egyetemet a KI-be integrálták. Az egyetem színvonalas nemzetközi szakfolyóiratot ad ki.

Híres Karolinska-személyiségek[szerkesztés]

A járványos gyermekbénulás kutatói, Jakob Heine és Karl Oskar Medin büsztje Warm Springsben

Születési évük kronológiai sorrendjében listázva:

Lásd még: Karolinska Intézet (kategórialap)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arnd Krüger: Geschichte der Bewegungstherapie, in: Präventivmedizin. Heidelberg: Springer Loseblatt Sammlung 1999.07.06. 1–22.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Karolinska-Institut című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.