Kárpátaljai református egyházkerület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kárpátaljai Református Egyházkerület szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kárpátaljai Református Egyház
Vallás Kereszténység
Felekezet református
Eredet Magyarországi Református Egyház
Lelkészi vezető Zán Fábián Sándor
Tisztsége püspök
Alapítva 1921
Ország Ukrajna
Székhely 90 202 Ukrajna
Beregszász, Munkácsi út 83.

A Kárpátaljai Református Egyház weboldala

A Kárpátaljai Református Egyházkerület az Ukrajnában bejegyzett református egyház hivatalos elnevezése. Kálvinista egyház néven is ismert, ugyanis tantételeinek összessége a kálvinizmus teológiai rendszerére épül.

Rövid története[szerkesztés]

1921 augusztusában a három egyházmegye képviselői az önálló Kárpátaljai Református Egyházkerület létrehozása mellett döntöttek. Ekkor a kerület 65 ezer gyülekezeti taggal rendelkezik, 77 gyülekezetből, 3 filiából és 3 missziói gyülekezetből áll. A gyülekezetekben 76 lelkész és 5 segédlelkész teljesít szolgálatot. Kárpátalján ez időben 51 református iskola működött.

A fennálló csehszlovák hatalom 1927-ig elodázza a református egyház anyagi támogatását. Több iskolát államosítanak, az egyházvezetők megkérdezése nélkül. A magyar lelkészeknek nem adják meg automatikusan az állampolgárságot, és a csehszlovák állam nem ismeri el az egyház vezetőségét.

1939 márciusában a Kárpátaljai Református Egyház visszakerül a magyarországi anyaegyház kötelékébe.

A szovjet csapatok kárpátaljai bevonulása (1944 októbere) után ismét leszakad a kárpátaljai egyház, és csaknem teljesen megbénul az egyházi élet. A háború idején is tevékenykedő 100 lelkész közül 40 elhagyja szolgálati helyét.

A szovjet hatóság elkobozza és államosítja a parókiákat, egyházi iskolákat és könyvtárakat, négy egyházi nyomdát, több templomot bezárnak. Az egyház elveszti jogi státuszát, védtelenné válik. Egyházi struktúra, mint olyan, nem létezett. Állami működési engedéllyel működhettek a gyülekezetek. Tiltott az evangelizálás, hittanoktatás és a templomon kívül végzett szolgálatok (a temetéstől eltekintve). Korlátozott a lelkészek mozgása. Tiltva van a Biblia, vallásos irodalom nyomtatása és terjesztése, vagy behozatala. Totális ateista propaganda lép életbe. Jellemző volt a lelkészek deportálása és mártíromsága és a külső kapcsolattartás hiánya.

A 70-es években Kárpátalja 81 gyülekezetében 20 lelkész végzett szolgálatot. A lelkészek létszáma azonban nem volt bővíthető.

1974-ben a Magyarországi Református Egyház közreműködésével engedélyt kap a kárpátaljai egyház két fiatal lelkész felkészítésére az egyházon belül.

Tóth Károly, később budapesti püspök, Szovjetunióbeli kapcsolatai által kieszközöli magyar nyelvű Bibliák és énekeskönyvek eljuttatását Kárpátaljára.

A peresztrojka és a Szovjetunió szétesése hoz igazi enyhülést. 1988-ban kap először engedélyt két diák arra, hogy külföldön tanuljon teológiát. A Nagyberegi Református Líceum 1993-ban nyitotta meg kapuit 21 diákkal. A másik két gimnáziumban (Nagydobrony és Tivadarfalva) 1995-ben indult be az oktatás. Napjainkban a három gimnáziumban összesen több, mint 300 diák tanul. Nagydobronyban 1999 szeptemberében egyházi elemi iskola nyílt.

Egyházmegyék[szerkesztés]

A Kárpátaljai Református Egyházkerület három egyházmegyét foglal magába:

  • Beregi Egyházmegye
  • Máramaros-Ugocsai Egyházmegye
  • Ungi Egyházmegye

Külső hivatkozások[szerkesztés]