Ugrás a tartalomhoz

Kárpátaljai református egyházkerület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kárpátaljai Református Egyházkerület szócikkből átirányítva)
Kárpátaljai Református Egyház
VallásKereszténység
Felekezetreformátus
EredetMagyarországi Református Egyház
Lelkészi vezetőZán Fábián Sándor
Tisztségepüspök
Alapítva1921
Ország Ukrajna
Székhely90 202 Ukrajna
Beregszász, Munkácsi út 83.

A Kárpátaljai Református Egyház weboldala

A Kárpátaljai Református Egyházkerület az Ukrajnában bejegyzett református egyház hivatalos elnevezése. Kálvinista egyház néven is ismert, ugyanis tantételeinek összessége a kálvinizmus teológiai rendszerére épül.

Rövid története

[szerkesztés]

1921 augusztusában a három egyházmegye képviselői az önálló Kárpátaljai Református Egyházkerület létrehozása mellett döntöttek. Ekkor a kerület 65 ezer gyülekezeti taggal rendelkezik, 77 gyülekezetből, 3 filiából és 3 missziói gyülekezetből áll. A gyülekezetekben 76 lelkész és 5 segédlelkész teljesít szolgálatot. Kárpátalján ez időben 51 református iskola működött.

A fennálló csehszlovák hatalom 1927-ig elodázza a református egyház anyagi támogatását. Több iskolát államosítanak, az egyházvezetők megkérdezése nélkül. A magyar lelkészeknek nem adják meg automatikusan az állampolgárságot, és a csehszlovák állam nem ismeri el az egyház vezetőségét.

1939 márciusában a Kárpátaljai Református Egyház visszakerül a magyarországi anyaegyház kötelékébe.

A szovjet csapatok kárpátaljai bevonulása (1944 októbere) után ismét leszakad a kárpátaljai egyház, és csaknem teljesen megbénul az egyházi élet. A háború idején is tevékenykedő 100 lelkész közül 40 elhagyja szolgálati helyét.

A szovjet hatóság elkobozza és államosítja a parókiákat, egyházi iskolákat és könyvtárakat, négy egyházi nyomdát, több templomot bezárnak. Az egyház elveszti jogi státuszát, védtelenné válik. Egyházi struktúra, mint olyan, nem létezett. Állami működési engedéllyel működhettek a gyülekezetek. Tiltott az evangelizálás, hittanoktatás és a templomon kívül végzett szolgálatok (a temetéstől eltekintve). Korlátozott a lelkészek mozgása. Tiltva van a Biblia, vallásos irodalom nyomtatása és terjesztése, vagy behozatala. Totális ateista propaganda lép életbe. Jellemző volt a lelkészek deportálása és mártíromsága és a külső kapcsolattartás hiánya.

A 70-es években Kárpátalja 81 gyülekezetében 20 lelkész végzett szolgálatot. A lelkészek létszáma azonban nem volt bővíthető.

1974-ben a Magyarországi Református Egyház közreműködésével engedélyt kap a kárpátaljai egyház két fiatal lelkész felkészítésére az egyházon belül.

Tóth Károly, később budapesti püspök, Szovjetunióbeli kapcsolatai által kieszközöli magyar nyelvű Bibliák és énekeskönyvek eljuttatását Kárpátaljára.

A peresztrojka és a Szovjetunió szétesése hoz igazi enyhülést. 1988-ban kap először engedélyt két diák arra, hogy külföldön tanuljon teológiát. A Nagyberegi Református Líceum 1993-ban nyitotta meg kapuit 21 diákkal. A másik két gimnáziumban (Nagydobrony és Tivadarfalva) 1995-ben indult be az oktatás. Napjainkban a három gimnáziumban összesen több, mint 300 diák tanul. Nagydobronyban 1999 szeptemberében egyházi elemi iskola nyílt.

Egyházmegyék

[szerkesztés]

A Kárpátaljai Református Egyházkerület három egyházmegyét foglal magába:

  • Beregi Egyházmegye
  • Máramaros-Ugocsai Egyházmegye
  • Ungi Egyházmegye

Külső hivatkozások

[szerkesztés]