Joseph-Anne-Marie de Moyriac de Mailla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Joseph-Anne-Marie de Moyriac de Mailla
Életrajzi adatok
Születési név Joseph-Anne-Marie de Moyriac de Mailla
Született 1669. december 16.
Château Maillac (Isère, Franciaország)
Nemzetiség francia
Elhunyt 1748. június 28. (78 évesen)
Peking
Munkássága
Vallás keresztény
Felekezet római katolikus
Gyülekezet jezsuita

Joseph-Anne-Marie de Moyriac de Mailla (Château Maillac, 1669. december 16.Peking, 1748. június 28.) francia jezsuita hittérítő, sinológus. (Kínai neve pinjin átírásban: Féng Bǐngzhèng; magyar népszerű: Feng Ping-cseng; hagyományos kínai: 馮秉正; egyszerűsített kínai: 冯秉正.)

Élete és munkássága[szerkesztés]

Mailla 1686-ban csatlakozott a jezsuita rendhez, 1701-ben pedig Kínába küldték missziós munkát végezni. 1703-ban Marokkó érintésévek Kantonba hajózott, ahol mindenekelőtt alaposan elsajátíotta a kínai nyelvet.

Különösen a kínai történelem tanulmányozásában mélyedt el, de közte volt azon jezsuitáknak is, akiket Kang-hszi császár azzal a feladattal bízott meg, hogy térképezzék fel birodalmát, eredményeiket térképek formájában adják át. Mailla, rendtársaival, Jean-Baptiste Régisszel és Roman Hidererrel Honan, Csöcsiang, Fucsien tartományok és Formosa sziget feltérképezési munkáit végezték el. A munka befejezésekor, a császár elismerése jeléül kínai hivatalnoki rangot adományozott Mailla atyának.

Mailla öteven éves korában kezdte el megtanulni az uralkodó ház anyanyelvét, a mandzsut. Mandzsuból fordította le a kínai, monumentális kormányzási mű, a Tung-csien kang-mu (通鑒綱目) kivonatát franciára, amelyet több részletbe 1730 és 1737 között küldött haza Franciaországba. A kézirata harminc éven át a lyoni egyetem könyvtárában hevert, s csak halála után került kiadásra. Mailla volt az első európai tudós, aki megismertette a nyugati világgal a Dokumentumok könyve című nagy jelentőségű klasszikus kínai történeti művet, melynek jelentős részét ugyancsak lefordította. A levelei (Lettres édifiantes) fontos forrásai a kínai keresztényüldözésnek, amelynek maga is elszenvedője és kortárs szemtanúja volt.

Mailla 79 évesen, 1748-ban Csien-lung császár uralkodása idején hunyt el a kínai birodalom fővárosában.

Munkái[szerkesztés]

  • Histoire générale de la Chine ou annales de cet empire, douze volumes, Paris, 1777-1783.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]