Joseph de Guignes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Joseph de Guignes
Született 1721. október 19.
Pontoise
Elhunyt 1800. március 19. (78 évesen)
Párizs
Állampolgársága francia
Nemzetisége francia francia
Foglalkozása orientalista, sinológus
Kitüntetései Royal Society tagja
SablonWikidataSegítség

Joseph de Guignes (Pontoise, 1721. október 19.Párizs, 1800. március 19.; kínai neve pinjin hangsúlyjelekkel: Dé Jīn; magyar népszerű: Tö Csin; kínaiul: 德金) francia orientalista, sinológus.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Joseph de Guignes pályáját Étienne Fourmont titkáraként kezdte a párizsi királyi könyvtárban. 1748-ban publikált Mémoire historique sur l'origine des Huns et des Turcs munkája belépőt jelentett számára Royal Society of London előkelő tudós társaságába (1752). 1754-ben az Académie des inscriptions et belles-lettres is tagjai közzé választotta. 1756–1758-ban jelent meg háromkötetes műve, a Histoire générale des Huns, des Mongoles, des Turcs et des autres Tartares occidentaux. 1754-ben kinevezték a Collège de France szír tanszékének élére.

Ő vetette fel először azt az elméletet, hogy a Római Birodalmat is megtámadó hunok ugyanaz a nép lehetett, mint akiket a kínai történeti források hsziungnukként emlegetnek. Ezt a nézetet a The History of the Decline and Fall of the Roman Empire című művében Edward Gibbon tette közismertté.

Joseph de Guignes másik elmélete szerint a kínaiak egyiptomi eredetű nép. Annak ellenére, hogy ezt még életében többen is megcáfolták, ő makacsul kitartott véleménye mellett. Több cikkében fejtegette a kínai írásjegyek egyiptomi hieroglifákból történő eredeztetését. Sok tudományos tévedése ellenére, ő volt az első tudós, aki felismerte, hogy az egyiptomi kártusok uralkodók neveit tartalmazzák.

Főbb művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Needham, p. 782.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joseph de Guignes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]