Léopold de Saussure

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Léopold de Saussure
Leopold Saussure.jpg
Született 1866. május 30.
Genf, Svájc
Elhunyt 1925. július 30. (59 évesen)
Genf, Svájc
Állampolgársága
Nemzetisége francia
SzüleiHenri de Saussure
Foglalkozása tengerésztiszt, sinológus
A Wikimédia Commons tartalmaz Léopold de Saussure témájú médiaállományokat.

Léopold de Saussure (Genf, 1866. május 30. – Genf, 1925. július 30.) svájci születésű francia tengerésztiszt, sinológus.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Léopold de Saussure apja a neves svájci minerológus és entomológus Henri Louis Frédéric de Saussure (1829–1905), öccsei pedig a modern nyelvészet megteremtője, Ferdinand de Saussure és az eszperantista, matematikus René de Saussure (1868–1943). Léopold de Saussure mivel a haditengerészetnél szeretett volna szolgálni, apja engedélyével felvette a francia állampolgárságot, és 1885-ben a Francia Haditengerészet kadétja lett. 1887-ben sikeres felvételi vizsgát tett a párizsi École nationale des Langues orientales vivantes-re. 1889–1991-ben Francia-Indokínában, Japánban és Kínában teljesített szolgálatot. Franciaországba visszatérve teljesen a tudományos munkának szentelte magát. Első jelentősebb publikációját Psychologie De La Colonisation Française címen 1899-ben jelentette meg. 1899 és 1922-ig tucatnyi cikke és tanulmánya jelent meg, elsősorban a vezető sinológiai szakfolyóiratban, a T’oung Paoban. Fő kutatási területe az ősi kínai csillagászat és naptárrendszer vizsgálata, amelyekben a korában nagy feltűnést keltő elméleteket dolgozott ki. Egyik ilyen elmélete szerint a kínai csillagászat volt hatással a babilóniai csillagászatra, ellentéttel a korábbi elméletre, miszerint a kínai csillagászat külső, idegen hatásra fejlődött ki. Számos cikkét halála után újra kinyomtatták. Léopold de Saussure élete utolsó tíz évét ágyhoz kötve töltötte egy rejtélyes, diagnosztizálhatatlan betegség miatt.

Főbb művei[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Léopold de Saussure című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]