Léopold de Saussure

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Léopold de Saussure
Született1866. május 30.
Genf, Svájc
Elhunyt1925. július 30. (59 évesen)
Genf, Svájc
Állampolgársága
Nemzetiségefrancia
GyermekeiHermine de Saussure
SzüleiHenri de Saussure
Foglalkozásatengerésztiszt, sinológus
Kitüntetéseia francia Becsületrend lovagja[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz Léopold de Saussure témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Léopold de Saussure (Genf, 1866. május 30. – Genf, 1925. július 30.) svájci születésű francia tengerésztiszt, sinológus.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Léopold de Saussure apja a neves svájci minerológus és entomológus Henri Louis Frédéric de Saussure (1829–1905), öccsei pedig a modern nyelvészet megteremtője, Ferdinand de Saussure és az eszperantista, matematikus René de Saussure (1868–1943). Léopold de Saussure mivel a haditengerészetnél szeretett volna szolgálni, apja engedélyével felvette a francia állampolgárságot, és 1885-ben a Francia Haditengerészet kadétja lett. 1887-ben sikeres felvételi vizsgát tett a párizsi École nationale des Langues orientales vivantes-re. 1889–1991-ben Francia-Indokínában, Japánban és Kínában teljesített szolgálatot. Franciaországba visszatérve teljesen a tudományos munkának szentelte magát. Első jelentősebb publikációját Psychologie De La Colonisation Française címen 1899-ben jelentette meg. 1899 és 1922-ig tucatnyi cikke és tanulmánya jelent meg, elsősorban a vezető sinológiai szakfolyóiratban, a T’oung Paoban. Fő kutatási területe az ősi kínai csillagászat és naptárrendszer vizsgálata, amelyekben a korában nagy feltűnést keltő elméleteket dolgozott ki. Egyik ilyen elmélete szerint a kínai csillagászat volt hatással a babilóniai csillagászatra, ellentéttel a korábbi elméletre, miszerint a kínai csillagászat külső, idegen hatásra fejlődött ki. Számos cikkét halála után újra kinyomtatták. Léopold de Saussure élete utolsó tíz évét ágyhoz kötve töltötte egy rejtélyes, diagnosztizálhatatlan betegség miatt.

Főbb művei[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Léonore database (francia nyelven). Ministry of Culture

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Léopold de Saussure című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]