T’oung Pao

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
T’oung Pao
Adatok
TípusSinológiai szakfolyóirat
FormátumB5

Ország Hollandia
Alapítva1890.
KiadóE. J. Brill (Leiden)
FőszerkesztőPierre-Étienne Will, Martin Kern, és Paul Kroll
Nyelvfrancia, angol
SzékhelyLeiden, Hollandia

OCLC72780053
ISSN0082-5433
MTID10002117
A T’oung Pao weboldala

A T’oung Pao (hagyományos kínai: 通報, egyszerűsített kínai: 通报, pinjin hangsúlyjelekkel: Tōngbào, Wade-Giles: T’ung-pao, szó szerint: „nyilvános bejelentések”, „nyilvános közlemények”) 1890-ben alapított nemzetközi sinológiai szakfolyóirat.

Története[szerkesztés]

A leideni székhelyű E. J. Brill kiadó gondozásában megjelenő, 1890-ben alapított T’oung Pao a világ legrégebbi, folyamatosan megjelenő nemzetközi sinológiai szakfolyóirata. Eredetileg a T’oung Pao ou Archives pour servir à l’étude de l’histoire, des langues, la geographie et l’ethnographie de l’Asie Orientale (Chine, Japon, Corée, Indo-Chine, Asie Centrale et Malaisie) címen jelent meg.

Az alapító főszerkesztők Henri Cordier és Gustaaf Schlegel voltak. Hagyományosan a T’oung Paot két sinológus, egy holland és egy francia közösen szerkesztették. Azonban a hagyomány mára megszűnt, a jelenlegi szerkesztőséget Pierre-Étienne Will (Franciaország - College de France), Martin Kern (NémetországPrinceton University) és Paul Kroll (Amerikai Egyesült ÁllamokUniversity of Colorado Boulder) alkotják.

Évente öt szám jelenik meg.

Volt szerkesztői[szerkesztés]

Hollandok[szerkesztés]

Franciák[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a T'oung Pao című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]