Johnny háborúba megy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johnny háborúba megy
(Johnny Got His Gun)
1971-es amerikai film
RendezőDalton Trumbo
ProducerBruce Campbell
AlapműJohnny Got His Gun
Műfaj
  • háborús film
  • filmdráma
  • irodalmi adaptáció
  • életrajzi film
ForgatókönyvíróDalton Trumbo
Főszerepben
ZeneJerry Fielding
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő111 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1971
További információk
SablonWikidataSegítség

A Johnny háborúba megy (eredeti cím: Johnny Got His Gun) 1971-ben bemutatott amerikai független háborús filmdráma, mely Dalton Trumbo első és egyetlen filmrendezése.[1] A forgatókönyvet szintén Trumbo írta, 1938-as Johnny háborúja című regénye alapján. A főbb szerepekben Timothy Bottoms, Kathy Fields, Marsha Hunt, Jason Robards, Donald Sutherland és Diane Varsi látható.

A filmet a Metallica 1988-as "One" című dal videóklipje tette szélesebb körben ismertté, mely számos jelenetet tartalmaz a műből. Az együttes később megvásárolta a film jogait, hogy a klip bemutatása miatt ne kelljen jogdíjat fizetniük.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Joe Bonham fiatal amerikai katona az első világháborúban, egy kórházi ágyban ébred, miután tüzérségi lövedék találta el. Ennek következményeként elvesztette látását, hallását, beszédkészségét és végtagjait. Mindezek ellenére öntudatánál maradt és képes a logikus gondolkodásra, így a saját testének rabjává vált. A valóság és a fantázia világa között hánykolódva felidézi magában emlékeit vallásos családjáról és barátnőjéről, Kareenről. Egy fiatal ápolónővel is sikerül valamiféle kapcsolatot kialakítania.

Joe megpróbál kommunikálni orvosaival, ennek érdekében a párnához veri a fejét, morzekóddal kérve segítséget. Azonban rá kell döbbennie, hogy a hadsereg nem törődik vele és élőhalott állapotában akarják tartani. Nővére megpróbál véget vetni szenvedéseinek, de nem jár sikerrel. Joe felismeri: élete hátralévő részét ebbe a csapdába esve kell leélnie és egyedül maradt, miközben halkan a „segítség, SOS” szavakat kántálja.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Timothy Bottoms Joe Bonham Stohl András
Kathy Fields Kareen Urbán Andrea
Marsha Hunt Marcia Bonham Németh Kriszta
Jason Robards Bill Bonham Jakab Csaba
Donald Sutherland Krisztus Csankó Zoltán
David Soul svéd katona
Anthony Geary vörös hajú katona
Charles McGraw Mike Burkeman
Sandy Brown Wyeth Lucky
Don "Red" Barry Jody Simmons
(Donald Barry néven)
Diane Varsi kórházi nővér

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tóth, Iván: Johnny Got His Gun - A lajtorja elveszett (magyar nyelven). 444.hu, 2018. október 17. (Hozzáférés: 2024. április 4.)
  2. Fantasia Obscura: How the Real-Life 'Trumbo' Influenced... Metallica? (angol nyelven). REBEAT Magazine. (Hozzáférés: 2024. április 4.)
  3. Johnny háborúba megy az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johnny Got His Gun (film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]