Joannisz Kukuzelisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kukuzelisz Szent János
15. századi athoszi kódex
15. századi athoszi kódex
szerzetes
Születése
kb. 1280
Dürrakhion
Halála
1360
Athosz-hegy
Tisztelete
Egyháza Görög ortodox egyház
Tisztelik Ortodox kereszténység
Ünnepnapja október 1.
Ortodox kereszténység
A Wikimédia Commons tartalmaz Kukuzelisz Szent János témájú médiaállományokat.

Joannisz Kukuzelisz (ógörögül: Ιωάννης Κουκουζέλης), (Durrës, kb. 1280Athosz-hegy, Megiszti Lavra, 1360) albánbolgár származású bizánci egyházizene-szerző. Az ortodox egyház liturgikus zenéjének megújítója. Neve albánul Jan Kukuzeli, bolgárul Joan Kukuzel (Йоан Кукузел).

Albán apától és bolgár anyától született Albánia területén, majd a konstantinápolyi udvari zeneiskolában tanult. Tanulmányait követően az udvari kórus főénekese és a bizánci császár egyik bizalmasa lett. Hangi adottságai miatt a korabeli krónikákban „az Angyalhangú”-ként említik. Később az athosz-hegyi Megiszti Lavra-kolostorba vonult, ahol ortodox liturgikus zenedarabok komponálásával foglalkozott.

Kilencven fennmaradt művének tükrében Kukuzelisz darabjai dallamban gazdagabbak, mint a korábbi egyházi zenei hagyomány. Legnevezetesebb műve egy, az édesanyja emlékének ajánlott ének, amely korabeli bolgár gyászénekek zenei motívumaira épül fel. Emellett a dallamívek, a hangközök és a dinamika jelölésére is alkalmas, korábbi úgynevezett körvonalas kottázást továbbfejlesztve kidolgozott egy dallamlejegyzési rendszert (Kukuzelisz-rendszer).

Az ortodox egyház később Kukuzelisz Szent János néven szentté avatta, napja október 1.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]