Jan Karol Chodkiewicz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jan Karol Chodkiewicz
Jan Karal Chadkievič. Ян Караль Хадкевіч (XVII) (7).jpg
Született 1560[1]
Vilnius
Elhunyt 1621. szeptember 24. (60-61 évesen)[2]
Hotin[3]
Állampolgársága Litván Nagyfejedelemség
Házastársa
 • Zofia Mielecka (1593–1619)
 • Anna Alojza Ostrogska (1620–1621)
Gyermekei
 • Jeronimas Krizostomas Chodkevičius
 • Anna Scholastyka Chodkiewicz
 • Jonas Kazimieras Chodkevičius
SzüleiKrystyna Zborowska
Jan Hieronimowicz Chodkiewicz
Foglalkozása
Tisztsége
 • Castellan of Vilnius
 • Great Royal Deputy Cup-bearer of Lithuania (1596–)
 • Elder of Samogitia (1599–)
 • field lithuanian hetman (1600–1605)
 • Great Hetman of Lithuania (1605–1621)
 • Voivode of Vilnius (1616. június 20. – 1621. szeptember 24.)
Iskolái Vilniusi Egyetem
Sírhelye Kamjanec-Pogyilszkij
A Wikimédia Commons tartalmaz Jan Karol Chodkiewicz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
JKChodkiewicz.JPG

Jan Karol Chodkiewicz: (1560. k. talán Stary Bichów1621. október 9. Chocim mellett) Neves lengyel hadvezér, litván nagyhetman, a svédek és az oszmán-törökök felett aratott győzelmek érdemese.

Élete[szerkesztés]

Katonai pályájának kezdete[szerkesztés]

Chodkiewicz családja ukrán eredetű, régi katonai múltra tekint vissza, amelyek a Lengyel Királyság sok háborújában kiválóan teljesítettek. Ifjúkorában a wilnói egyetemen tanult. Nagyon művelt volt és tehetséges katona. Jan Zamoyski alatt szolgálva a litvániai hadaknál 1600-ban már harcolt a törökök ellen, s Havaselvén Vitéz Mihály vajdát is legyőzte, aki megtámadta a lengyel szövetséges moldvai vajdát.

1601-ben küzdött a Litvániába betörő svédek ellen, akiket sikerült visszaszorítani Livóniába. Egy évvel ezután Zamoyski visszavonult és litván hetmani címet is ő kapta meg.

Az általa vezetett lengyel hadsereg – amelyet a litvániai hadak egészítettek ki – létszámban és fölszerelésben jóval elmaradt az ütőképesebb és túlerőben levő svéd seregeknél, sőt a Lengyelországból várt utánpótlás is késett.

Győzelmes hadjáratok[szerkesztés]

A nehézségek ellenére Chodkiewicz néhány ezer fős seregével Európa szerte ismertté vált győzelmeket aratott az ötszörös túlerőben levő Södermanland hercege (későbbi IX. Károly) felett és Rigát is visszafoglalta tőle (1603). Weissensteinnél legyőzte a svéd seregeket, majd bevette Tartut (Dorpat).

1605-ben óriási méretű svéd támadás indult Livónia ellen, amely már Litvániát fenyegette. Chodkiewicz a kircholmi ütközetben a lengyel huszárság élén megrohamozta a túlerőben levő svéd állásokat. Elszántan küzdő katonáival elsöpörte Södermanland hercegét, aki serege felét elvesztette, s alig bírt elmenekülni. A hetman pedig az újból elvett Rigát is visszafoglalta.

1606-ban felkelés tört ki Mikołaj Zebrzydowski részéről, akit Chodkiewicz Guzównál győzött le (1607).

1609-ben a svédek ostrom alá vették Rigát, de Chodkiewicz elüldözte őket, s a várat és a várost felmentette.

Az 1609-18-as orosz-lengyel háború alatt a lengyel-litván hadsereggel benyomult Oroszországba, de nem sikerült Moszkvát elérnie, s seregében lázadás tört ki. Szmolenszkbe visszavonulva Ulászló herceg haderejével hozzácsatlakozott (1617), bevette Dorogobuzs orosz várát, de Moszkvát megint nem érte el, s gyeulinói békével véget ért az Oroszország és Lengyelország–Litvánia közt kilenc éve zajló háború.

A chocimi diadal[szerkesztés]

Chodkiewitz hetman a chocimi csatában

1620-ban kitört a moldvai lengyel–török háború. A lengyelek súlyos vereséget szenvedtek Szeret vidékén (1620), emiatt hatalmas létszámú török hadjárat fenyegette Lengyelországot. Chodkiewicz vezette lengyel–litván egyesült seregek, a Petro Szahajdacsnij vezette kozák-ukrán csapatokkal még az ellenség területén, a besszarábiai Chocim vára alatt legyőzték II. Oszmán szultán hadát, amely több mint kétszeres túlerőben volt. A győzelem után Chodkiewicz meghalt.

Bizonyos, hogy Chodkiewicz az akkori európai történelem legkiválóbb seregvezére volt, igazolva, hogy nem függhet okvetlenül a hadak győzelme a felszereltségtől, a létszámtól, vagy a képzettségtől.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 3885648
 2. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Ходкевич Ян Кароль, 2015. szeptember 28.

Források[szerkesztés]

 • Britannica Hungarica

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jan Karol Chodkiewicz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]