Internetes mém

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A "trollface" elnevezésű internetes mém egy KRESZ-táblán

Az internetes mém kifejezés egy neologizmus, mely egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten.[1] A kifejezés utalás a mémekre, de a mindennapi használatban technikailag nem mémeknek számító fogalmakra is alkalmazzák.

Leírásuk[szerkesztés]

Alapjában, az internetes mém egyszerűen egy digitális fájl vagy hiperhivatkozás terjesztése egyik személytől a többiek felé az internet nyújtotta lehetőségekkel (például e-mailen keresztül, blogokon, kapcsolatépítő oldalakon, azonnali üzenetküldő szolgáltatások segítségével). A tartalom gyakran állhat egy szólásból vagy viccből, egy pletykából, egy módosított, vagy módosítatlan képből, egy egész weboldalból, videoklipből vagy animációból, vagy egy meglepő hírből, sok más egyéb lehetőség mellett. Egy internetes mém maradhat állandó, vagy megváltozhat az idők során, véletlenül, a rá irányuló kommentár, imitációk és paródiák hatására, vagy akár a rá vonatkozó híradások gyűjtésével.

A kifejezés utalhat a felhasználóról felhasználóra terjedő tartalomra, a tartalom mögötti ötletre, vagy a terjedésük jelenségére. Egyesek az internetes mémeket művészeti formának tartják.[2] Léteznek internetes mémeket gyűjtő és népszerűsítő, illetve egyes mémek terjedését szolgáló honlapok. A kifejezést nem szokás valósnak, hasznosnak, vagy nem divatosnak tartott tartalmakra, honlapokra használni vagy amelyek szervezett publikációs és forgalmazási csatornákon terjednek. Így komoly hírek, videojátékok, internetes szolgáltatások, vagy befutott énekesek, vagy bandák dalait általában nem szokás internetes mémnek nevezni.

Ismertebb internetes mémek: például Csillámfaszláma, Ne fürgyé’ le!, Nyan Cat vagy éppen a TrollFoci.

Típusaik és céljaik[szerkesztés]

Önpromóció[szerkesztés]

Az internetes mémek egyik gyakori formája amikor egy személyt, vállalatot, terméket, zenei csapatot az interneten keresztül reklámoznak popkulturális értékéért. A hiúságból létrehozott oldalak az első elismert internetes mémek közt vannak. Az emberek a kép- és videómegosztó oldalakat, mint a Flickr illetve a YouTube használják, hogy reklámozzák magukat. Különleges esetekben, amikor egy egyébként figyelemre nem méltó személy vagy baleset nagy népszerűségre tesz szert, azt gyakran internetes mémnek tekintik.

Véletlen hírnév[szerkesztés]

Gyakran egy személy, állat vagy vállalat egy kínos videó, e-mail, vagy más cselekvés által válik hírhedtté. (Például: Grumpy macska, Sün!, Hummer terepjáró a befagyott Balatonban, Szalacsi Sándor, Gordon Ramsay megmondja, Hungaro mém, Tibi atya, Sanyi a bagoly, Disaster girl, Csillámfaszláma stb,)

Dank mémek[szerkesztés]

A dank mém (az angol Dank meme kifejezésből) olyan ironikus internetes mém, amely vagy szándékosan bizarr, vagy pedig olyan szinten túljáratott humort tartalmaz, hogy a viccértéke elsatnyuljon. A dank a nevében ütős, remek, nagyszerű jelentéssel bír, azonban eredetileg dohost jelent.[3][4]

Megtévesztések, tréfák[szerkesztés]

Sok internetes mém városi legenda, csalás, rágalmazás, vagy hamis hír, melyet vagy szándékosan tettek fel az internetre, hogy internetes mémmé váljon, vagy véletlenül, pletyka útján fejlődik, esetleg egy nem netes forrásról kerül fel az internetre. Gyakran raknak fel hamis hirdetéseket a Craigslisthez, vagy az eBayhez hasonló oldalakra csupán azzal a céllal, hogy másokat szórakoztassanak.[1] Néhány internetes szolgáltatás, például a snopes.com, az urban dictionary vagy a magyar nyelvű Urbanlegends.hu listát tart fenn az ilyen megtévesztésekből, melyek segítségével az interneten gyakran előforduló állítások valóságtartalmát, forrását ellenőrizni lehet.

Wikipédiás mémek[szerkesztés]

Az internetes mém Wikipédiában ismert formája Wikipe-tan. Továbbá az angol Wikipédiára töltöttek már fel nem jelentős tárgyú vagy álszócikkeket azzal a céllal, hogy az internetes mémek terjedését elősegítsék.[5][6]

Források[szerkesztés]

  1. a b Karen Schubert. „Bazaar goes bizarre”, USA Today, 2003. július 31. (Hozzáférés ideje: 2007. július 5.) 
  2. Xeni Jardin. „Digital Art: It's All About L.A.”, Wired Magazine. [2013. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. július 5.) 
  3. Dank Memes. (Hozzáférés: 2017. március 27.)
  4. Insiders explains the concept of a "dank meme". YouTube. (Hozzáférés: 2017. március 27.)
  5. David Segel. „Look Me Up Under 'Missing Link'”, Washington Post, 2006. december 3. (Hozzáférés ideje: 2007. július 5.) 
  6. Xeni Jardin: BBC punks Wikipedia in game marketing ploy?. boingboing. (Hozzáférés: 2007. szeptember 3.)

Ez a szócikk részben vagy egészben az Internet meme című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]