Gordon Ramsay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gordon Ramsay
(Gordon Ramsay)
Gordon Ramsay.jpg
Született Gordon James Ramsay
1966. november 8. (54 éves)
Johnstone, Renfrewshire, Skócia, Egyesült Királyság
Állampolgársága brit
Nemzetisége skót
Házastársa Tana Ramsay (1996–)
Gyermekei öt gyermek:
Matilda Ramsay
Foglalkozása séf
Kitüntetései Brit Birodalom Rendjének tisztje

A Wikimédia Commons tartalmaz Gordon Ramsay témájú médiaállományokat.

Gordon James Ramsay (1966. november 8.–) skót nemzetiségű szakács, médiaszemélyiség, a Brit Birodalom Rendjének birtokosa, több Michelin-csillag tulajdonosa.

London Chelsea negyedében nyitott és hamar népszerűvé vált étterme, a Gordon Ramsay három Michelin-csillagot visel. Főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel (The F-Word), Gordon Ramsay – A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és Gordon Ramsay – A pokol konyhája (Hell's Kitchen), hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte.

Gordon a Gardeners World Live rendezvényen (2008)
A Claridge’s portálja

Életpályája[szerkesztés]

Röviden[szerkesztés]

Skóciában született, ötéves korában került Angliába. Eleinte futballistának készült, a Glasgow Rangersben játszott. Egy sérülés következtében azonban sportpályafutása megszakadt, és érdeklődése a szállodaipar és a szakácstudományok felé fordult. Egy átlagosnak mondható vendéglátóipari iskola után Marco Pierre White és Albert Roux mellett tanulta a szakmát. Három évet töltött Franciaországban, ahol Guy Savoy és Joël Robuchon konyháján tanulta tovább a mesterséget. 1993-ban a londoni Aubergine étterem konyhafőnökeként csillogtatta tehetségét, és az étterem három év alatt két Michelin-csillagot is szerzett. 2001-ben a harmadik csillagot is megkapta, de ezt már a Chelseaben nyílt saját éttermével, a Gordon Ramsay-vel.

Gyermekkora[szerkesztés]

Ramsay apja sok mindennel foglalkozott: volt úszómester, hegesztő, bolti eladó. Nővére és édesanyja ápolónőként dolgoztak. Gyermekéveit a „reménytelenül csavargó” jelzővel illette, utalva apja nagyratörő terveire és azok bukásaira, melyek állandó költözködésre kényszerítették a családot. 1976-ban végleg letelepedtek Stratford-upon-Avon városában. Későbbi nyilatkozatokban Ramsay tagadta, hogy apját alkoholistának nevezte volna, holott önéletrajzában, a Nem piskótában sanyarú éveknek írja le ezt az időszakot, melyet egy „részeges nőcsábász” erőszakossága és gondatlansága keserített meg. 16 éves korában otthagyta a szülői házat, és Banburybe költözött egy kis lakásba.

Futballkarrierje[szerkesztés]

Ramsay futballozott. Először tizenkét éves korában figyeltek fel rá, amikor a Warvickshire tizennégy éves kor alatti csapatába választották be. Karrierjét sérüléseinek nagy száma határozta meg, amiről később úgy nyilatkozott: „Talán eleve kudarcra voltam ítélve, amikor a foci jött.”

1984 közepén Ramsay részt vett egy próbajátékon a Rangers FC csapatánál, annál a csapatnál, amelynek gyerekként szurkolt. Súlyosan megsérült, amikor egy edzés során zúzódott egy porc a térdében. Folytatta az edzéseket és a játékot a sérült térdével, majd egy squash-játék során elszakadt egy ínszalagja is. Soha nem épült fel teljesen a kettős sérülésből. A Glasgow Rangersnél azt mondták, talán igazolják, igaz, a személyi edzője nem igazán békélt meg a csapat hierarchiájával és azt ajánlotta Ramsaynek, hogy igazoljon egy másik csapatba valamelyik alsóbb osztályból.

Szakácskarrierje[szerkesztés]

Ám ekkoriban Ramsay érdeklődését már felkeltette a főzés, jobban, mint hogy ő legyen "a focista azzal a béna lábával", így hát 19 évesen elkezdett több időt szentelni a gasztronómia oktatására. Lehetőségei rövid felmérése után, miszerint pontjai nem voltak elegek az általános szint (O-Level, angol) eléréséhez, ami a tengerészethez vagy rendőrséghez való felvételi követelménye volt, Ramsay beiratkozott egy helyi egyetemre, amit a rotarysták fizettek neki, hogy szállodaigazgatónak tanulhasson. Erre így emlékszik vissza: „egy baleset, egy totális baleset”.

Az 1980-as évek késői szakaszában szakácssegédként dolgozott a Wroxton House Hotelben, majd üzemeltette a konyhát 60 személyre a Wickham Armsban, ahonnan távoznia kellett, mert összeszűrte a levet a tulajdonos feleségével. Ekkor Londonba költözött, ahol egy sor különböző konyhán dolgozott, míg össze nem hozta a sors a temperamentumos Marco Pierre White-tal, aki a Harveys-ba hozta.

Miután a Harveys-ban két évet és tíz hónapot dolgozott, Ramsay, belefáradva az „őrjöngésbe, zsarnokoskodásba és erőszakoskodásba”, megállapította, hogy karrierje fejlődésének egyetlen módja a francia konyha tudományának elsajátítása. White lebeszélte arról, hogy Párizsban vállaljon munkát, helyette inkább elküldte Albert Rouxhoz a Le Gavrocheba, Mayfairbe (ahol egyébként találkozott Jean-Claude Bretonnal, aki most maître d' a Royal Hospital Roadnál). A Le Gavrocheban eltöltött egy év után Albert Roux a francia alpokbeli Hotel Divába hívta Ramsayt, hogy legyen a jobbkeze. Innen Párizsba ment, hogy együtt dolgozzon Guy Savoy-jal és Joël Robuchonnal, akik mindketten Michelin-csillagos séfek. Folytatta képzését Franciaországban, majd a konyha fizikailag és mentálisan is kimerítette, ezért egy évig személyi szakácsként dolgozott a Bermudákon, az Idlewind magánjachton.

Főszakácsként[szerkesztés]

Miután 1993-ban visszatért Londonba, Ramsay elfogadta a La Tante Claire főszakácsi posztját Chelseaben. Nem sokkal ezután Marco White ismét belépett az életébe: felajánlotta neki, hogy legyen a Rossmore főszakácsa, és 10% részesedést is ígért. Az éttermet átkeresztelték Aubergine-re, és 14 hónap múlva meg is hozta Ramsaynek az első Michelin-csillagot, majd 1997-ben a másodikat. A siker ellenére ugyanezen évben kiszállt az üzletből. Ennek oka egy, a tulajdonostársakkal történt vita volt, valamint Ramsay azon vágya, hogy elindíthassa saját éttermét. Ez 1998-ban be is következett, amikor is Chelseaben megnyílt a Gordon Ramsay at Royal Hospital Road, apósa, Chris Hutchenson segítségével. Az étterem 2001-ben hozta meg a harmadik csillagot, ezáltal téve Ramsayt ez egyetlen skóttá, aki ezt az eredményt elérte.

Az első étterem után birodalma villámsebesen gyarapodott, elsőként megnyitva a Petrust (ahol 2001-ben hat bankár egy egyszerű étkezés során elköltött 44.000 angol fontot borokra!), majd az Amaryllist Glasgow-ban (melyet később bezárni kényszerült), valamint a Gordon Ramsay at Claridge’s nevű éttermet. Ezt követte a Connaught Hotel Mayfairben, egy nagy támogatottja, Angela Hartnett nevével fémjelezve. Ramsay mostanában Nagy-Britannián kívüli éttermeket kezdett megnyitni, kezdve a Verre-rel Dubaiban. A Gordon Ramsay at Conrad Tokyo és a Cerise by Gordon Ramsay egyaránt Tokióban nyitottak 2005-ben, majd 2006 novemberében a Gordon Ramsay at the London New Yorkban, elnyerve a legjobb jövevény címet a Zagat-kalauztól, a kritikusok eltérő értékelései ellenére.

2007-ben megnyitotta első ír vendéglőjét; a Gordon Ramsay at Powerscourt a Ritz-Carlton Hotelben nyílt meg, Powerscourtben, Írországban.

2008 májusában az első nyugati parti hely is befutott a kaliforniai Los Angelesben. A hollywoodi Sunset Stripen található korábbi Bel-Age Hotelt nemrégiben felújították és átnevezték London West-Hollywoodnak. Akárcsak New York-i vállalkozásánál, a helyet elnevezte Gordon Ramsay at the London West Hollywoodnak. A Konyha Ördöge (egyes forgalmazóknál: Ördögi konyha) Egyesült Államokbeli szériájának sok része Dél-Kaliforniában lett rögzítve, remek reklámot csinálva ezzel Gordon Ramsaynek.

Díjak[szerkesztés]

Ramsay egyike azon három séfnek az Egyesült Királyságban, akik három Michelin-csillagot birtokolnak éttermeikért (a másik kettő Heston Blumenthal és Alain Roux). 2006-ban a „vendéglátásért végzett áldozatos munkájáért” a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatával (OBE) tüntették ki.

2006 júliusában elnyerte a Catey-díjat az „Év Független Vendéglátója” kategóriában, így a harmadik emberré válva, aki három Catey-díjat is elhódított, mely az Egyesült Királyság legnagyobb vendéglátói elismerése. A két korábbi kitüntetése: „Az év felfedezettje” 1995-ben valamint „Az év szakácsa” 2000-ben (a két másik háromszoros győztes Michel Roux, illetve Andrew és Jacquin Pern).

2006 szeptemberében a Caterer and Hotelkeeper magazin Caterersearch 100. évfordulós listáján a vendéglátóipar legnagyobb hatású személyiségének nevezték. Megelőzte Jamie Olivert, aki 2005-ben listavezető volt. Ugyanebben az évben jelölték a St. Andrews Egyetem rektori posztjára, ahol Simon Peppers ellenszavazatával vesztett. Egy sajtókampány ellenére Ramsay sose látogatta meg az egyetemet, és nem is nyilatkozott az esetről.

Flottavezető étterme, a Restaurant Gordon Ramsay nyolc évig London legjobb éttermének lett megválasztva az „ételbiblia” Harden's felmérése alapján, de 2008-ban megelőzte a Petrus, melyet mára már egy korábbi pártfogoltja, Marcus Wareing vezet.

Éttermei Angliában[szerkesztés]

The Savoy Grill[szerkesztés]

 • Hely: London, The Strand
 • Nyitás: 2010.
 • Csillagok: -
 • Vezető séf: Andy Cook

Gordon Ramsay[szerkesztés]

 • Hely: London, Royal Hospital Road
 • Nyitás: 1998.
 • Csillagok: Michelin star.gifMichelin star.gifMichelin star.gif, három Michelin csillag (A világ 13. legjobb étterme)[1]
 • Vezető séf: Mark Askew

Gordon Ramsay at Claridge's[szerkesztés]

 • Hely: London Brook Street , W1K 4HR
 • Nyitás: 2001. október
 • Csillagok: Michelin star.gif, egy Michelin csillag
 • Vezető séf: Gordon Ramsay

Pétrus[szerkesztés]

 • Hely: London, Kinnerton Street 1, SW1
 • Nyitás: 2009
 • Csillagok: Michelin star.gifMichelin star.gif, két Michelin csillag
 • Vezető séf: Mark Askew

The Boxwood Café[szerkesztés]

 • Hely: London, The Berkeley, Wilton Place Knightsbridge, SW1X 7RL[2]
 • Nyitás: 2003. május 15.
 • Csillagok: -
 • Vezető séf: Stuart Gillies

Maze[szerkesztés]

 • Hely: London, Grosvenor Square 10/13, W1K 6JP
 • Nyitás:
 • Csillagok: Michelin star.gif, egy Michelin csillag
 • Vezető séf: Tristin Farmer

Plane Food[szerkesztés]

 • Hely: London Heathrow Repülőtér: Terminal 5
 • Nyitás: 2003. május 15.
 • Csillagok:
 • Vezető séf: Stuart Gillies

York & Albany[szerkesztés]

 • Hely: London, Parkway
 • Nyitás: 2008
 • Csillagok: -
 • Vezető séf: Angela Hartnett

Murano[szerkesztés]

 • Hely: London, 20 Queen Street, W1J 5PR
 • Nyitás: 2008
 • Csillagok: Michelin star.gif, egy Michelin csillag
 • Vezető séf: Angela Hartnett

Európai éttermei[szerkesztés]

Le Trianon[szerkesztés]

 • Hely: Franciaország, Versailles
 • Nyitás: 2008
 • Csillagok: -
 • Vezető séf: Simona Zanoni

Castel Monastero[szerkesztés]

 • Hely: Olaszország, Toszkána, Monastero d’Ombrone
 • Nyitás: 2009. július
 • Csillagok: -
 • Vezető séf: Alessandro Delfanti

La Veranda[szerkesztés]

 • Hely: Franciaország, Versailles, 1 Boulevard de la Reine
 • Nyitás: ?
 • Csillagok: -
 • Vezető séf: Simone Zanoni

Gordon Ramsay at Forte Village[szerkesztés]

 • Hely: Olaszország, Cagliari Sardinia, Forte Villa Resort S.r.l. Santa Margherita di Pula
 • Nyitás: 2009. július
 • Csillagok: -
 • Vezető séf: Leonardo Concezzi

Gordon Ramsay at Powerscourt[szerkesztés]

 • Hely: Írország, Enniskerry, Powerscourt Estate
 • Nyitás: 2007. október 1.
 • Csillagok: -
 • Vezető séf: Jonathan Maclver

Amerikai éttermei[szerkesztés]

Gordon Ramsay at The London[szerkesztés]

 • Hely: New York, West 54th Street
 • Nyitás: 2006
 • Csillagok: Michelin star.gifMichelin star.gif, két Michelin csillag
 • Vezető séf: Josh Emett

Gordon Ramsay at The London West Hollywood[szerkesztés]

 • Hely: West Hollywood, N. San Vicente Boulevard
 • Nyitás: 2008
 • Csillagok: Michelin star.gif, egy Michelin csillag
 • Vezető séf: Josh Emett

Tévésorozatai[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

Magyarul megjelent könyvei[szerkesztés]

 • *** háromcsillagos séf; fotó Quentin Bacon, ford. Bethlenfalvy Bálint; Alexandra, Pécs, 2008 ISBN 978-963-370-775-3
 • Nem piskóta. A legvagányabb séf élete; ford. Varró Zsuzsanna; Alexandra, Pécs, 2008 ISBN 978-963-370-856-9
 • Vasárnapi ebéd. Receptek "A fickó F-fel" zseniális szakácsától; fotó Jill Mead, ford. Szkladányi András; Alexandra, Pécs, 2008 ISBN 978-963-370-773-9
 • Négy évszak ízekben; közrem. Roz Denny, fotó Georgia Glynn Smith, ford. Szkladányi András; Alexandra, Pécs, 2009
 • Csak könnyedén; közrem. Mark Sargeant, Helen Tillott, fotó Jill Mead, ford. Szkladányi András; Alexandra, Pécs, 2009
 • Ízek bűvöletében; ford. Juhász Mihály; T.bálint, Törökbálint, 2010 ISBN 978-963-06-7479-9
 • Játék a tűzzel. A legvagányabb séf elképesztő életútja; ford. Csonka Ágnes; Alexandra, Pécs, 2010 ISBN 978-963-297-308-1
 • Mennyei halételek; közrem. Roz Denny, fotó Diana Miller, ford. Juhász Mihály; T.bálint, Törökbálint, 2010
 • Világkonyha; étel Gordon Ramsay, Mark Sargeant, szöveg Emily Quah, fotó Chris Terry, ford. Szkladányi András; Alexandra, Pécs, 2010
 • Karácsony Gordon Ramsay-vel; közrem. Emily Quah, fotó Chris Terry, ford. Szkladányi András; Alexandra, Pécs, 2011
 • Ramsay legjobb menüi; fotó Con Poulos, portré Chris Terry, ford. Szkokán Boglárka; Alexandra, Pécs, 2012
 • Baráti lakomák; étel Mark Sargeant, szöveg Emily Quah, fotó Ditte Isager, ford. Szkladányi András; Alexandra, Pécs, 2012
 • Gordon Ramsay főzőiskolája. Kötelező kurzus minden főzni vágyónak; fotó Anders Schonnemann, ford. Szkladányi András; Alexandra, Pécs, 2016

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ahonnan nincs tovább
 2. Gordon Ramsay at Boxwood Cafe. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)

Források[szerkesztés]

 • Gordon Ramsay Home Page
 • Nem piskóta: Ramsay, Gordon. Nem piskóta – A legvagányabb séf élete. Alexandra. 978-963-370-856-9 (2008) 

Források[szerkesztés]