Amerikai mesterszakács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai mesterszakács
(MasterChef)
Műfajreality

AlkotóFranc Roddam
Műsorvezető
ZsűriGordon Ramsay
Joe Bastianich
Graham Elliot
Christina Tosi
Aarón Sanchez
Joe Bastianich

Ország Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok13
Epizódok267
Gyártás
Részenkénti játékidőkb. 44 perc epizódonként
GyártóOptomen Television
(2010-2012)
Shine America (2012-)
ForgalmazóHulu
Sugárzás
Eredeti adóFox
Eredeti sugárzás kezdete2010. július 27.
Első magyar adóViasat 3
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Amerikai mesterszakács (eredeti címén: MasterChef) amerikai amatőr és otthoni szakácsoknak rendezett főzőversenyt bemutató televízióműsor. Elindítója, egyik zsűritagja és társproducere Gordon Ramsay. A műsorban kieséses rendszerben mérkőznek meg egymással a jelöltek, adásról adásra csökkenő létszámban. Képességeiket háromtagú zsűri vizsgálja, úgy, hogy különféle kihívások elé állítja őket. Léteznek egyéni és csapatkihívások.[1]

A premieradást 2010. július 27-én sugározták a Fox csatornán.[2] A 2011-es második és a 2012-es harmadik évadot követően a negyedik évadot az Egyesült Államokban 2013 májusában tervezik műsorra tűzni.[3] A műsort 2012-től a Shine America produkciós társaság gyártja, Magyarországon a Viasat 3 sugározta.

Formátum[szerkesztés]

Az Amerikai mesterszakácshoz hasonló típusú műsorok korábban számos változatban készültek Angliában, a legkorábbi 1990-ben. 2009-ben debütált az ausztrál változat, amely nagy sikert aratott. Az Amerikai mesterszakács részleteiben, a műsor tematikájában főleg az ausztrál változatra épít.[1] A zsűri tagjai az étteremtulajdonosként, televíziós személyiségként és mesterszakácsként ismert Gordon Ramsay, az étterem- és borászattulajdonos Joe Bastianich és a mesterszakács, Graham Elliot.

Kihívások[szerkesztés]

Selejtező[szerkesztés]

Az ország minden részéből jelentkező jelöltek közül százat választanak ki arra, hogy a védjegyüket jelképező kedvenc ételüket elkészítsék a zsűri részére. A bírák megkóstolják az ételeket és elmondják a véleményüket, mielőtt igennel vagy nemmel szavaznak. A továbbjutást jelentő fehér kötény elnyeréséhez két igen szavazat szükséges.

Az első próba[szerkesztés]

A továbbjutó jelöltek a következő körben két kihívásnak igyekeznek megfelelni. Az elsőben minden jelöltnek teljesítenie kell egy tipikus konyhai feladatot, például hagymát kell pucolniuk és felvágniuk, vagy almát szeletelniük. A feladat végrehajtása közben a rosszul teljesítőket kizárják. A továbbjutók a következő körben innovációs kihívásnak kell megfelelniük: kapnak egy témát, és 30 perc áll rendelkezésükre egy olyan étel elkészítésére, amely ehhez a témához illik. Bármilyen hozzávalót felhasználhatnak a feladat teljesítése közben. Az ételek mindegyikét értékelik a bírák íz, megjelenés és ötletesség alapján. A harmadik évadtól kezdve ebben a körben csak az innovációs kihívást tartották meg a műsor szerkesztői.

Meglepetéscsomag[szerkesztés]

A meglepetéscsomag teszt keretében a versenyzők egy zárt dobozban kapnak különféle hozzávalókat, amelyekből – tetszés szerint felhasználva vagy kihagyva egyes hozzávalókat – egy ételt kell készíteniük. Az ételek elkészülte után a bírák hármat választanak ki kóstolásra. A győztes először választhat hozzávalót a kiesés próbáján.

A kiesés próbája[szerkesztés]

Ebben a kihívásban a meglepetésdoboz verseny győztese először választhatja ki elkészítendő étel fő összetevőjét, amely választás a többi résztvevő számára is kötelező lesz. A harmadik évadban ennek a kihívásnak több változata is előfordult, például immunitást, vagy bizonyos összetevőket lehet átadni valamelyik versenyzőnek. A bírák minden ételt megkóstolnak, és a legkevésbé sikeres versenyző kiesik. Több sikertelen versenyző is kieshet egy-egy körben.

Csapatverseny külső helyszíneken[szerkesztés]

Ezekben a versenyekben a résztvevőket két egyenlő létszámú csapatra osztják (kék és vörös). A csapatoknak ugyanazt a feladatot kell végrehajtaniuk, például működtetni egy éttermet, vagy főzni egy esküvőn. A feladat végrehajtása után ismertetik a csapatokkal a végeredményt, amely általában a megvendégeltek szavazatainak megszámlálásán alapszik. A vesztes csapat tagjai egy kieséses versenyben vesznek részt, amelyet az utolsó esély próbájának neveznek.

Az utolsó esély próbája[szerkesztés]

Ezen a teszten azok vesznek részt, amelyek valamelyik korábbi kihíváson elbuktak, például a három legrosszabbul teljesítő egy egyéni kihíváson, vagy a csapatversenyen vesztes csapat tagjai. A versenyzőknek meghatározott időn belül elkészíteniük egy ételt. Amikor elkészülnek, a bírák megkóstolják és értékelik az ételeket, majd kiszavaznak egy vagy több résztvevőt. A kiesett versenyzőknek le kell venniük a kötényüket mielőtt távoznak a játékból.

Sztárszakács[szerkesztés]

A meghívott sztárszakács valamelyik korábbi kihívás nyertesével száll versenybe. Az elkészítendő étel receptjét a sztárszakács adja, a jelölt pedig előnyt kap: előbb kezdheti el készíteni az ételt, mint versenytársa. A rendelkezése álló idő letelte után a bírák egyfajta vakteszten értékelik az eredményt, nem tudhatják melyik alkotás kitől származik. Ha a játékos jobb eredményt ér el, mint a sztárszakács, akkor védettséget kap a következő kieséses kihívásra. Ilyen, sztárszakács típusú megmérettetésre csak egyszer volt példa a műsor első három évadában.

Évadok[szerkesztés]

# Epizódok Versenyzők száma Évadpremier Évadfinálé Első helyezett Második helyezett Zsűri
1 13 14 2010. július 27. 2010. szeptember 5. Whitney Miller David Miller Gordon Ramsay
Graham Elliot
Joe Bastianich
2 20 18 2011. június 6. 2011. augusztus 16. Jennifer Behm Adrien Nieto
3 20 18 2012. június 4. 2012. szeptember 10. Christine Hà Josh Marks
4 25 19 2013. május 22. 2013. szeptember 11. Luca Manfè Natasha Crnjac
5 19 22 2014. május 26. 2014. szeptember 15. Courtney Lapresi Elizabeth Cauvel
6 20 22 2015. május 20. 2015. szeptember 16. Claudia Sandoval Derrick Peltz Gordon Ramsay
Graham Elliot
Christina Tosi
7 19 20 2016. június 1. 2016. szeptember 14. Shaun O'Neale Brandi Mudd és David Williams Gordon Ramsay
Vendégzsűrik[a]
Christina Tosi
8 21 20 2017. május 31. 2017. szeptember 20. Dino Angelo Luciano Eboni Henry és Jason Wang Gordon Ramsay
Aarón Sanchez
Christina Tosi
9 23 24 2018. május 30. 2018. szeptember 19. Gerron Hurt Ashley Mincey és Cesar Cano Gordon Ramsay
Aarón Sanchez
Joe Bastianich
10 25 20 2019. május 29. 2019. szeptember 18. Dorian Hunter Sarah Faherty
11 18 15 2021. június 2. 2021. szeptember 15. Kelsey Murphy Autumn Moretti és Suu Khin

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

A premier epizód vegyes kritikákat kapott a jelentősebb lapokban és online újságokban. A kommentárok nagy részre szórakoztatónak írta le a műsort, de a túlzottan érzelmes jelenetek nem arattak sikert. A Los Angeles Timesban megjelent vélemény szerint a résztvevők háttértörténetei túl voltak dramatizálva.[4] A Reutersben megjelent vélemény szerint a show nagyon szórakoztató volt a bírák személyiségének, valamint annak köszönhetően, hogy a készítők sikeresen mutatták be az erős érzelmi töltéssel rendelkező versenyzői háttértörténeteket.[4] A The Globe and Mail szerint a műsor erőltetett szentimentalizmusa borzasztó - itt a versenyezők érzelmi reakcióira céloztak.[4]

A műsor negatív kritikákat kapott akkor is, amikor a második évadban egy újságíró felfedezte, hogy a műsorkészítők hamisították a versenyre jelentkezők tömegének képét, azt sugallva, hogy több ezren várnak arra, hogy részt vehessenek a versenyben. A tömegről készült fényképeken jól látható, hogy egyes képszakaszok ismétlődnek.[5][6]

Nézettség[szerkesztés]

A 2010 nyarán adásba kerülő premier epizód nézettsége kiemelkedően jó volt. Az 5,75 millió néző ellenére az epizód nem tudta felülmúlni az azonos idősávban adásba kerülő versenytársait, kivéve a The CW csatornán vetített Derült égből család című sorozat ismétlését.[7] A második epizódnak sikerült felülmúlnia az első epizódot, 5,9 millióan látták.[8] A harmadik epizódot látták a legtöbben (6,12 millió néző) 2010. augusztus 10-én, amely nézettség a harmadik helyhez volt elegendő az öt fő tévécsatorna versenyében; ez az epizód vezette fel a Pokol Konyhája aktuális évadának záróepizódját.[9]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a MasterChef (U.S. TV series) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Vendégzsűrik:Wolfgang Puck, Edward Lee, Kevin Sbraga, Richard Blais és Daniel Boulud

Források[szerkesztés]

  1. a b Fox orders 'Idol'-style cooking competition starring Gordon Ramsay. The Hollywood Reporter, 2009. november 2. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
  2. Masterchef USA Teaser. TV Tonight.com, 2010. június 21. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
  3. Kondology, Amanda: FOX Announces Finale Dates for 'Bones', 'The Following', 'New Girl' & More + Summer Premiere Dates Including 'So You Think You Can Dance'. TV by the Numbers, 2013. február 28. [2013. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
  4. a b c Masterchef USA: reviews. TV Tonight.com.au. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
  5. Fox’s MasterChef faked crowd shot. realityblurred.com, 2011. június 22. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
  6. Busted! Fox's 'MasterChef' faked crowd scene. Inside TV, 2011. június 22. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
  7. TV Ratings: MasterChef Premieres Well; Breakthrough with Tony Robbins Doesn’t. TV-By-The-Numbers.com, 2010. július 29. [2010. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
  8. TV Ratings: 'Hell's Kitchen,' & 'MasterChef' Best 'Wipeout' & 'Shaq Vs.'. TV-By-The-Numbers.com, 2010. augusztus 4. [2010. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
  9. TV Ratings: ‘Hell’s Kitchen Finale ‘ & ‘America’s Got Talent‘ Top Tuesday Viewing. TV-By-The-Numbers.com, 2010. augusztus 11. [2010. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 17.)