A fickó F-fel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A fickó F-el
(The F Word)
Műfaj Ismeretterjesztő

Műsorvezető Gordon Ramsay
Főszereplő Gordon Ramsay

Ország  Egyesült Királyság
Nyelv angol
Évadok 5
Epizódok51
Gyártás
Részenkénti játékidő 44 perc (epizódonként)
Gyártó Optomen Television
Forgalmazó Hulu
Sugárzás
Eredeti adó Channel 4
Eredeti sugárzás2005. október 27. – 2010. január 7.
Első magyar adó TV Paprika
További információk

A fickó F-fel (eredeti címén The F word, nevezték még Gordon Ramsay's F Word-nek is[1]) brit televíziós ismeretterjesztő műsor és főzőshow, amelyet Gordon Ramsay indított útjára. A műsor témák széles körét öleli fel, a receptektől az étel-előkészítésen át hírességek étkezési hóbortjaiig. A Channel 4 csatornán adott, heti gyakoriságú műsor gyártója az Optomen Television produkciós cég. A főcímzeneként alkalmazott, "The F-Word" című szám a Babybird együttes Bugged című albumáról származik. Magyarországon a TV Paprika vetíti.

A műsor felépítése[szerkesztés]

Ramsay minden epizódban összeállít egy háromfogásos menüt 50 vendég számára, az F word étteremben. A vendégek, akik között hírességek is találhatóak, részt vesznek a beszélgetésekben, kihívásokban, közös főzésekben. A műsor egyéb szakaszai is az étkezéshez kapcsolódnak, szó esik például alternatív érkezési szokásokról és az egészséges étkezésről is.[2] Az évadok során van egy-egy, epizódokon átívelő történetszál is, amely házilag nevelt lábasjószágokról illetve baromfikról szó. Az állatok a szezonzáró epizódokban az F-Word vendégeinek tányérján végzik.

Évadok[szerkesztés]

Első évad[szerkesztés]

Az első évad a "Nők, vissza a konyhába" témára épült, amelynek keretében Ramsay különféle angol háztartásokat látogatott meg, hogy segítsen azoknak a nőknek, akik főzésben való jártasságukat szerették volna fejleszteni.[3] Giles Goren, a The Times étteremkritikusa és Rachel Cooke gasztroblogger tudósítóként kaptak szerepet: riportokat készítettek egyedi étkezési hóbortokról és az egészséges étkezésről. Minden adásban két vagy három (több ezer jelentkező közül választott) szakács mérettette meg magát az F word étteremben. Az évad során Ramsay – más celebszakácsokról elnevezett – pulykákat nevelt a kertjében, ennek eredményeképpen gyerekei is közelebbi ismereteket szereztek ételeik eredetéről. A desszertként felszolgált pudinghoz kapcsolódó versenyben Ramsay rendszeresen egy-egy hírességgel mérkőzött meg, a nyeremény az elkészült puding felszolgálási lehetősége volt az étteremben.

Második évad[szerkesztés]

A második évad fő témája a vasárnapi ebéd volt, Ramsay családokat tanított meg a hagyományos ételsor elkészítésére. Ettől az évadtól kezdve az étterem alkalmanként 50 fizetővendéget fogadott, akiket lelkes amatőr csapat szolgált ki. Ha a vendégek elégedetlenek voltak valamelyik fogással, választhatták azt, hogy nem fizetnek érte.[4] A pudingfőző verseny helyét ebben az évadban általános főzőverseny vette át, Ramsay pedig pulykák helyett disznókat nevelt a kertjében.[5]

Harmadik évad[szerkesztés]

"Fast food doesn't have to mean junk food" ("A gyorsétel nem kell, hogy rossz ételt jelentsen") – erre a témára épült az évad. Ramsay fél órán belül elkészíthető, egyszerű ebédeket állított össze.[6] A legjobb heti amatőr csapat lehetőséget kapott arra, hogy a szezonfináléban Ramsay Claridge's nevű éttermében főzzön,[7] Ramsay pedig ezúttal birkákat nevelt a kertjében.[8] Az évadon átívelt egy olyan további történetszál is, amelynek keretében egy új Fanny Cradockot kerestek (Cradock angol étteremkritikus volt).[9]

Negyedik évad[szerkesztés]

Az évad heti amatőr csapatának szerepét egy-egy híresség és annak családtagjai töltötték be.[3] Az állatok házi nevelését ezúttal Janet Street-Porter vállalta magára, az évadban két borjút neveltek egy észak-yorkshire-i farmon.[10] Tom Parker Bowles gasztroíró is megjelent az évadban, két epizód során. Az elsőben Szardínia szigetén a helyi, kukacos sajtot, a casu marzu-t kóstolta meg.[11] Második megjelenésekor egy disznót próbált meg elkészíteni, egészben.[12]

Ötödik évad[szerkesztés]

Az ötödik évad 2009. november 3-án indult a Channel 4 csatornán.[13] Az évadban Nagy-Britannia legjobb helyi éttermét keresték.[14] A 10 ezer jelentkezőből a szezonzáróra 18 étterem maradt, amelyek kilenc különféle konyhát reprezentáltak.[15] A második körben a finalisták a rájuk leginkább jellemző fogást szervírozták, saját éttermükben. Ezt egy középdöntő követte Ramsay saját, Royal Hospital Road nevű éttermében, Chelsea-ben.

Vitatott témák[szerkesztés]

Nők a konyhában[szerkesztés]

Az első évad fő témája a Nők, vissza a konyhába kampány volt. Egy szavazás eredményeképpen kiderült, hogy az abban részt vevő nők háromnegyede nem tud főzni, 78 százalékuk pedig még sosem készített el egy szokványos vacsorát. A nők a főzést fárasztó házimunkának találták, míg a férfiak érdekes kikapcsolódásnak. Ramsay megállapította, hogy a nők tudnak koktélt keverni, de főzni, hogy megmentsék az életüket, nem.[16] Következtetése vegyes reakciókat váltott ki. Néhány kortársa, mint a híres séf, Nigella Lawson, korábban hasonló véleményt fogalmazott meg, míg mások, például Clarissa Dickson Wright, Ramsay véleményét ostobaságnak, és 10 éve túlhaladottnak tartotta.[17]

Állatok lemészárlása[szerkesztés]

 • Az első évadban, a második résztől kezdve Ramsay később levágás céljából hat pulykát nevel a kertjében. Bár ezek a jelenetek figyelmeztetéssel indultak, ennek ellenére 27 néző a mészárlás miatt panaszt tett, amely Ofcom vizsgálathoz vezetett. A médiafigyelő és a Channel 4 18 további, a tiltakozókat támogató levelet kapott ebben a témában.
 • A második évadban felnevelt két disznó leölése sem váltotta ki minden néző rokonszenvét. A malacok vágóhídra kerültek, és levágásukat megelőzően elektrosokkal lettek elkábítva.[18]
 • A harmadik évadban nevelt birkák hasonló sorsra jutottak az évad végére.
 • A negyedik évadban Ramsay madárvadászattal váltott ki tiltakozást. A madarak nyakának eltörése után Izlandi hagyományoknak megfelelően elfogyasztották a friss, nyers szívüket.[19] Az Ofcom 42 bejelentést kapott, de szabálysértést végül nem állapított meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Plunkett, John. „Gordon Ramsay's F Word hits series high”, The Guardian, 2008. június 11. (Hozzáférés ideje: 2013. március 17.) 
 2. Grilling Gordon Ramsay. Channel 4. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 3. a b The Real Gordon Ramsay. Channel 4. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 4. Series 2 - The F Word Brigades. Channel 4. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 5. Pigs are for eating. Youtube F Word channel. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 6. Fast Food Recipes. Channel 4. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 7. The F Word Brigades – Series 3. Channel 4. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 8. Lambs to appear in Ramsay series. The Free Library. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 9. Gordon Ramsay: Find me a Fanny. Super Chef, 2007. április 30. [2013. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 10. Wilson, Ben. „The kitchen thinker: are you for veal?”, The Telegraph, 2008. június 22. (Hozzáférés ideje: 2013. március 17.) 
 11. Tom Parker-Bowles makes Italian Maggot Cheese – Gordon Ramsay. Youtube F Word channel. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 12. Scotland on Tuesday. The Scotsman. [2011. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 13. "Chef Gordon Ramsay spotted at Calderdale restaurant". Halifax Evening Courier, 2009. szeptember 26. [2009. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 14. "Gordon Ramsay’s F Word Series 5". Channel 4. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 15. Tompkins, Michelle: It's F-lipping F-antastic!. Swindon Advertiser, 2010. január 8. (Hozzáférés: 2013. március 17.)
 16. "Women can't cook" claims Ramsay”, BBC News, 2005. október 24. (Hozzáférés ideje: 2013. március 17.) 
 17. Innes, John. „Saucy Ramsay pans female chefs”, The Scotsman, 2005. október 24. (Hozzáférés ideje: 2013. március 17.) 
 18. Gordon Ramsay's pet lamb slaughter 'has turned viewers into vegetarians'”, Daily Mail, 2007. június 8. (Hozzáférés ideje: 2013. március 17.) 
 19. Ramsay cleared over puffin eating”, BBC News, 2008. szeptember 15. (Hozzáférés ideje: 2013. március 17.) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The F Word című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.