Vírusmarketing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vírusmarketing egy online kommunikációs forma. Segítségével viszonylag rövid reklámüzenetet juttatnak el a fogyasztókhoz, befogadókhoz.

A vírusmarketing arra törekszik, hogy egy adott termékről vagy szolgáltatásról információkat terjesszen szájról szájra, vagy megossza az információkat az interneten vagy e-mailben. Célja, hogy arra inspirálja az egyéneket, hogy másokkal önkéntesen marketing üzenet(ek)et osszanak meg barátaiknak, családtagjaiknak vagy másoknak, és ezáltal a címzettek számát megnöveljék.[1]

A szó eredete[szerkesztés]

A vírusmarketing (viral marketing) kifejezést Jeffrey F. Rayport alkotta meg,[2] ő használta először ezt a kifejezést 1996-os „The Virus of Marketing” című cikkében.[3]

Jellemzői[szerkesztés]

A vírusmarketing által továbbított üzenetnek olyannak kell lennie, hogy azt a fogyasztó (olvasó) továbbításra/megosztásra alkalmasnak tartsa. Az üzentenek tehát kreatívnak kell lennie, gyakran csattanót kell tartalmaznia. A vírusmarketingre alkalmasak általában a rövidebb, néha hosszabb terjedelmű olyan üzenetek, amik figyelemfelkeltőek, megdöbbentőek, megrázóak, de akár humorosak vagy gyomorforgatóak is lehetnek. Ahhoz, hogy sikeres legyen ez a folyamat, nem csak jól összeszerkesztett koncepcióra van szükség, hanem hiteles befogadókra is.

A fogyasztók rendszerint olyan csomópontok (jelen esetben felhasználók, akik összekötik a különböző társadalmi csoportokat) mögött állnak, amiken keresztül könnyebben, és hatékonyabban jut el az adott üzenet egyik helyről a másikra. A felhasználókat általában közös érdek mozgatja. Motiváció és többnyire azonos viselkedési formák jellemzőek rájuk. Ha a reklámüzenet egy hiteles, közismert egyéntől származik, sokkal nagyobbá válik a kijelölt célszemélyek bizalma, ezáltal nagyobb az esélye annak is, hogy továbbításra kerül ez a kisfilm.

Folyamata[szerkesztés]

A vírusmarketing folyamatát úgynevezett vírus marketer irányítja. Olyan eljárási forma, mely weboldalak segítségével terjeszkedik. Arra ösztönzi a portálokat, hogy továbbítsák a marketing üzeneteket, ezáltal lesz a benne lévő információ egyre népszerűbb és hatékonyabb. A vírusmarketing folyamatát a legegyszerűbben úgy lehet jellemezni, hogy egy szájról-szájra (felhasználótól-felhasználóra) terjedő reklám, amely terjedési sebességét tekintve a közösségi portálokat kiaknázva egyre erősödik. Ezek az úgynevezett vírusok könnyed továbbítási módokat kínálnak mindenki számára.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Julia Kagan: Viral Marketing (angol nyelven). Investopedia, 2019. december 11. (Hozzáférés: 2021. február 2.)
  2. A marketing új tendenciái. Széchenyi István Egyetem, 2012. (Hozzáférés: 2021. február 2.)
  3. Jefrey Rayport: The Virus of Marketing (angol nyelven). Fast Company, 1996. december 31. (Hozzáférés: 2021. február 2.)

Források[szerkesztés]

  • Vermis Production
  • Daniel L. Yadin: Hatékony marketingkommunikáció, Geomédia kiadó, 2005, 260. o.