Vírusmarketing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A vírusmarketing egy online kommunikációs forma. Segítségével viszonylag rövid reklámüzenetet juttatnak el a fogyasztókhoz, befogadókhoz.

Meghatározása[szerkesztés]

Ez az üzenet nem más, mint valamilyen szolgáltatás vagy értékes termék. E jelenség a gerillamarketinghez tartozó húzó ágazat, mely hatékonyan teremt kommunikációs feltételeket az internetes társadalom felé. A marketingkommunikációnak ez a fajtája a legújabb reklámeszközök közé tartozik, melynek során egy reklámüzenet továbbítása történik a fogyasztók felé. Általában azt vonzza maga után, hogy könnyedén válhatnak egészen kicsiből akár valami naggyá is.

Jellemzője[szerkesztés]

Egy jól elkészített vírusmarketingfilm erősen felépített, kreatív tulajdonságokkal bír. Legfőbb tulajdonságai közé tartozik a megalapozottság, lényege, hogy csattanós legyen. Ezek általában rövidebb, néha hosszabb terjedelmű üzenetek, amik figyelemfelkeltőek, megdöbbentőek, megrázóak, de akár humorosak vagy gyomorforgatóak is lehetnek. Ahhoz, hogy sikeres legyen ez a folyamat, nem csak jól összeszerkesztett koncepcióra van szükség, hanem hiteles befogadókra is.

A fogyasztók rendszerint olyan csomópontok (jelen esetben felhasználók, akik összekötik a különböző társadalmi csoportokat) mögött állnak, amiken keresztül könnyebben, és hatékonyabban jut el az adott üzenet egyik helyről a másikra. A felhasználókat általában közös érdek mozgatja. Motiváció és többnyire azonos viselkedési formák jellemzőek rájuk. Ha a reklámüzenet egy hiteles, közismert egyéntől származik, sokkal nagyobbá válik a kijelölt célszemélyek bizalma, ezáltal nagyobb az esélye annak is, hogy továbbításra kerül ez a kisfilm.

Folyamata[szerkesztés]

A vírusmarketing folyamatát úgynevezett vírus marketer irányítja. Olyan eljárási forma, mely weboldalak segítségével terjeszkedik. Arra ösztönzi a portálokat, hogy továbbítsák a marketing üzeneteket, ezáltal lesz a benne lévő információ egyre népszerűbb és hatékonyabb. A vírusmarketing folyamatát a legegyszerűbben úgy lehet jellemezni, hogy egy szájról-szájra (felhasználótól-felhasználóra) terjedő reklám, amely terjedési sebességét tekintve a közösségi portálokat kiaknázva egyre erősödik. Ezek az úgynevezett vírusok könnyed továbbítási módokat kínálnak mindenki számára.

Források[szerkesztés]

  • Vermis Production
  • Daniel L. Yadin: Hatékony marketingkommunikáció, Geomédia kiadó, 2005, 260. o.