Nyan Cat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nyan Cat egy virtuális szereplő, mely 2011 április 5-én jelent meg a YouTube videomegosztón és hamarosan internetes mémmé vált. A videóban japán popzenei aláfestéssel egy lekváros pirítós-testű macska repül az űrben, miközben szivárványt húz maga után. A videó 2011-ben a Youtube öt legnézettebb videója között volt.

Eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nyan Cat GIF-változatát 2011. április 2-án posztolta az interneten megalkotója, az akkor huszonöt éves Christopher Torres képregényrajzoló. Torres elmondása szerint egyszer két felkérést kapott két különböző személytől. Az egyik azt kérte, hogy egy lekváros pirítóst rajzoljon, a másik pedig egy macskát szeretett volna. Így született meg a Nyan Cat ötlete. A modell Torres saját macskája, Marty volt.

A videóban hallható zeneszám eredetileg „Nyanyanyanyanyanyanya!” néven jelent meg a Nico Nico Douga japán videómegosztó oldalon 2010-ben.

A videó később a zeneszám és a Nyan Cat gif keresztezéséből készült. A videót egy „saraj00n” nevű Youtube-felhasználó készítette és töltötte fel az oldalra, 2011. április 5-én.

Népszerűsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nyan Cat a YouTube legtöbbet megtekintett videói között van. 2015 júniusáig több mint 121 millió alkalommal nézték meg a videót. A rajongók számtalan feldolgozást és remixet készítettek.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nyan Cat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]