Tibi atya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tibi atya
Jellem alkoholista, pedofil, deviáns
Világ Facebook
Nemzet magyar
Első megjelenés 2012

Tibi atya egy kitalált felhasználó a Facebook nevű közösségi hálózatban, aki a megformálói szerint egy részeges, pedofil, trágár és meglehetősen alpárian viselkedő, lecsúszott pap.[1][2][3]

A róla szóló történetek egyéb szereplőivel együtt (akik gyakorta felbukkannak a vele kapcsolatos bejegyzésekben, és akiknek jó részére szintén jellemző valamilyen deviáns magatartási forma) hangsúlyozottan fiktív személy, akinek alakját kitalálói egyfajta sajátos szórakoztatási céllal hozták létre 2012 decemberében, állításuk szerint azért, hogy így tartsanak görbe tükröt a társadalomnak.

Azóta Tibi atya internetes mémmé vált; Facebook-oldalát több százezerszer lájkolták.[1][4][5][6]

Tibi atya – anonimitásukat őrző – megalkotói korábban az Exszakasz nevezetű viccblog szerkesztői voltak.[7]

2017. június 15-én, reggel Tibi atya Facebook-profilját a szerkeztő rövid ideig elérhetetlenné tette, az akkor a magyar médiára szerinte jellemző komolytalanság ellen tiltakozva. [8][9]

Megjelenése[szerkesztés]

Tibi atya megjelenítéséhez eredetileg Stephen Valenta ferences lelkész képeit használták. A fotókat személyiségi jogok miatt 2013 decemberétől grafikákkal helyettesítik. A napszemüveges, kezében poharat tartó papot ábrázoló grafikát megalkotói szabadalmi hivatalban is levédették.[10]

Szolgálati helye[szerkesztés]

A kitalált egyházi személy szolgálati helye kezdetben – véletlenszerű választás eredményeként – Máriakálnok település volt. A község polgármestere, Tóásóné Gáspár Emma azonban kifogásolta, hogy a blogbejegyzések rossz hírét keltik a „régi vallásos hagyományokat [őrző]” falunak, és 2013 májusában bejelentést tett a rendőrségen a létrehozók ellen, akik válaszul bejelentették, hogy a fiktív pap „kiköltözik” Máriakálnokról a szintén fiktív Humbákfalvára;[1] aktivitásának azóta is ez a település a helyszíne.

Márkanévként[szerkesztés]

A Humbák Művek kitelepült "fröccsöntő" konténere a 25. Vörösvári Napok helyszínén, Pilisvörösvárott

A facebookos népszerűség idővel arra ösztönözte a kitalálókat, hogy kísérletet tegyenek arra is, hogy bevételt is nyerjenek a márkanévből. Ennek folyományaként jött létre előbb a Humbák Művek Kft., mint a brand mögötti gazdasági tevékenységért felelős szerveződés, majd a Fröccskocsma a budapesti Erzsébet téren, melynek logóját Tibi atya grafikai megjelenésének felhasználásával alakították ki. Később azonban nézeteltérés miatt Tibi atya publikusan[11] bejelentette, hogy korábbi kocsmája megszűnik, majd 2016 elején megnyitotta második kocsmáját, a Humbák Művek-et. Tibi atya logója alatt 2014 óta már saját márkás, PET-palackos bor is megjelenik, a Humbák Művek Kft. és a mátraaljai Molnár és Fiai Pincészet együttműködése keretében,[10] továbbá a Humbák Művek vidéki rendezvényhelyszínekre történő kitelepülést is vállal.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b c Menekül a feljelentett Tibi atya Máriakálnokról. Blikk.hu. Ringier Online, 2013. május 28. (Hozzáférés: 2013. június 19.)
 2. Farkas Balázs: "Italozást maximum egy másik italozásért mondok le" - interjú Tibi atyával (magyar nyelven) (PHP). nyugat.hu. Nyugat, 2013. április 12. (Hozzáférés: 2013. június 18.)
 3. Tibi Atya egyre népszerűbb! (magyar nyelven) (PHP). offline.hu. Offline Magazin, 2013. május 30. (Hozzáférés: 2013. június 18.)
 4. Gáspár Milán: Mennie kellett a kitalált papnak (magyar nyelven) (PHP). o2hir.hu. Oxygen Hírügynökség, 2013. május 30. (Hozzáférés: 2013. június 18.)
 5. http://www.partyponty.hu/posts/4591-exkluziv-interju-tibi-atyaval
 6. A fészbuker.hu oldal adatbázisa a legtöbb napi rajongót szerzett facebook-oldalakról. Hozzáférés: 2015. november 21.
 7. Szeghalmi Balázs: Tibi atya kiverte a biztosítékot Máriakálnokon, költözik - videós riport (magyar nyelven) (PHP). kisalfold.hu. Kisalföld, 2013. május 28. (Hozzáférés: 2013. június 18.)
 8. http://www.nlcafe.hu/szabadido/20170615/tibi-atya-facebook-torles/
 9. Újra itt, basszátok meg!. blogstar.hu. (Hozzáférés: 2017. június 15.)
 10. ^ a b http://hvg.hu/enesacegem/20150304_Egyszeri_poenbol_kerekedett_utos_brandde
 11. Tibi atya 'kiátkozza' korábbi kocsmáját. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2016. június 14.)

További információk[szerkesztés]