Ian Bostridge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ian Bostridge
Életrajzi adatok
Született1964. december 25. (59 éves)[1][2][3][4][5]
Wandsworth
HázastársaLucasta Miller
Iskolái
  • Westminster School
  • St John's College
  • Dulwich Prep London
Pályafutás
Műfajokkomolyzene
Hangszerénekhang
Hangtenor
Díjak
  • a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka
  • Prix du Livre France Musique - Claude Samuel (2019)
Tevékenység
  • operaénekes
  • történész
Kiadók
  • Hyperion Records
  • EMI Classics
  • Philips Classics Records
  • Warner Classics
A Wikimédia Commons tartalmaz Ian Bostridge témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ian Charles Bostridge (London, 1964. december 25. – ) angol opera- és koncerténekes, tenor.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Bostridge 1964 karácsonyán született Londonban, apja okleveles földmérő volt. Alapfokú iskoláját a Westminster Schoolban végezte, ösztöndíjjal. Felsőfokon először az oxfordi egyetemre járt, ahol a modern történelem témakörében, majd a cambridge-i egyetemen történelemből és tudományfilozófiából diplomázott, végül az oxfordi St. John’s College-ban doktori fokozatot szerzett. Doktori disszertációja az 1650 és 1750 közötti angliai boszorkányságról szólt (1997-ben könyvként is megjelent). Két évig egy londoni televíziónál dolgozott, majd a Brit Akadémia posztdoktori ösztöndíjasa lett az oxfordi Corpus Christi College-ban, ahol politikaelméletet és tizennyolcadik századi brit történelmet oktatott.

Szakmai életét tehát tudósként kezdte, és csak 27 éves korában kezdett énekelni. Elindult a Kathleen Ferrier és Richard Tauber versenyen, ahol döntőbe jutott, majd az 1991-es National Federation of Music Societies/Esso Award megnyerése elindította az énekesi pályán. A Young Concert Artists Trust pénzügyi támogatást adott neki, hogy elindítsa énekesi karrierjét. Egy 1993-as koncerten debütált a londoni Wigmore Hallban. Énekesi pályafutása szempontjából a legfontosabb első fellépése 1994-ben volt a Purcell Roomban, ahol Schubert Téli utazás című dalciklusát adta elő. Ugyanebben az évben fellépett az Aldeburgh Fesztiválon, és azóta is szorosan kapcsolódik a fesztivál alapítója, Benjamin Britten zenéjéhez. Operai bemutatkozása 1994-ben volt a Royal Opera House Britten-fesztiválján, a Szentivánéji álom című előadásban. 1995-ben a Wigmore Hallban adta első szólóestjét, amivel elnyerte a Királyi Filharmonikus Társaság debütáló díját. Ezután Lyonban és Kölnben koncertezett. 1996-ban az Angol Nemzeti Operában lépett fel, ahol Mozart Varázsfuvolájában énekelt, majd a Royal Opera House-ban Britten A csavar fordul egyet című operájában aratott sikert.

Első New York-i fellépésére 1998-ban került sor a Frick Collectionban, majd 1999-ben az Alice Tully Hall következett. 1998-ban a Müncheni Fesztiválon lépett fel a Poppea megkoronázása című Monteverdi-operában, majd a következő évben a Bécsi Filharmonikusokkal szerepelt. Operaénekesi tevékenysége mellett koncerténekesként is nagyon keresett, sőt karrierjében ez a terület egyre fontosabbá vált, számos hangfelvételt készített dal- és oratóriuménekesként (például Schubert: A szép molnárlány, Schumann: A költő szerelme, Reynaldo Hahn- és Britten-dalok, Bach: Magnificat és Máté-passió, Händel: Izrael Egyiptomban, Mozart: Requiem stb.). Rendszeresen fellépett a salzburgi, az edinburgh-i, a müncheni, a bécsi, a schwarzenbergi és az aldeburghi fesztiválon. Szerepelt a Wiener Konzerthausban, a New York-i Carnegie Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a Luxemburgi Philharmoniában, a londoni Barbican Centerben és Wigmore Hallban, 2018-ban a Szöuli Filharmonikus Zenekarral lépett fel. Operai szerepei közül: Lysander (Britten: A Szentivánéji álom) az Ausztrál Operában és az Edinburghi Fesztiválon, Tamino (Mozart: A varázsfuvola) és Jupiter (Handel: Semele) az Angol Nemzeti Operában, Peter Quint (Britten: A csavar fordul egyet), Don Ottavio (Mozart: Don Giovanni) és Caliban (Adès: A vihar) a Covent Garden Királyi Operaházban, Nerone (Monteverdi: Poppea megkoronázása) és Tom Rakewell (Stravinsky: A léhaság útja) a Bayerische Staatsoperben, Don Ottavio (Mozart: Don Giovanni) a Wiener Staatsoperben, Peter Quint (Britten: A csavar fordul egyet) a Milánói Scalában, Aschenbach (Britten: Halál Velencében) az Angol Nemzeti Operában, a brüsszeli La Monnaie De Muntban és Luxemburgban. Dolgozott a Berlini Filharmonikusokkal, a Bécsi Filharmonikusokkal, a chicagói, a bostoni, a New York-i, a Los Angeles-i, a Rotterdami Filharmonikus Zenekarral, a Royal Concertgebouw Orchestrával, a karmesterek közül Simon Rattle-lel, Colin Davisszel, Andrew Davisszel, Seiji Ozawával, Antonio Pappanóval, Riccardo Mutival, Msztyiszlav Rosztropoviccsal, Daniel Barenboimmal és Daniel Hardinggal.

Felvételei elnyerték az összes főbb nemzetközi díjat és tizenöt Grammy-díjra jelölték, ebből három győzelemmel (például 2016-os Shakespeare-dalok című lemeze). 2001-ben az Oxfordi Corpus Christi College tiszteletbeli tagjává választották, 2003-ban a St. Andrews College zenei díszdoktora, 2010-ben pedig az Oxfordi St. John's College tiszteletbeli tagja lett. 2004-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjét.

Az éneklés mellett könyveket is ír és kiad. Ilyen például az 1997-ben megjelent Boszorkányság és átalakulásaik, amely doktori disszertációja alapján íródott. Zenei témájú könyve Az énekes jegyzetfüzete (2011), a Schubert Téli utazás: A megszállottság anatómiája (2015) és az Isten saját zenéje (2018). Egy ideig a Standpoint című magazin zenei rovatvezetője volt. Házas, felesége 1992 óta Lucasta Miller író, szerkesztő, egy fiuk és egy lányuk van. Testvére Mark Bostridge író és kritikus.

Felvételei[szerkesztés]

Válogatás az AllMusic és a Discogs listája alapján.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 3.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]