Billy Budd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Billy Budd
opera
Eredeti nyelv angol
AlapműBilly Budd, Sailor
Zene Benjamin Britten
Librettó
Főbb bemutatók 1951. december 1. (Benjamin Britten, Benjamin Britten, Peter Pears, Theodor Uppman, Frederick Dalberg, Hervey Alan, Geraint Evans, Michael Langdon, Inia Te Wiata, Bryan Drake, William McAlpine, John Cameron, Ronald Lewis, Royal Opera House)

A Billy Budd Benjamin Britten egyik négyfelvonásos operája. Szövegkönyvét a zeneszerző írta Herman Melville azonos című kisregénye alapján. Ősbemutatójára 1951. december 1-jén került sor a londoni Királyi Operaházban.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
Vere kapitány tenor
Squeak tenor
Bily Budd bariton
Clagart basszus
Donald bariton

Cselekménye[szerkesztés]

  • Helyszín: az Indomitable csatahajó
  • Idő: 1797

Egy fiatal matróz, Billy Budd az Indomitable angol csatahajóra kerül. A szadista Claggart strázsamester mindjárt kipécézi a jóindulatú, jámbor, tiszta szívű tengerészt, és – hatalmával visszaélve – mindenféle módon gyötri őt. Sőt még besúgóját, Squeaket is ráuszítja, hogy provokációval próbáljon kiszedni belőle olyan nyilatkozatot, mintha bajtársait a tisztek ellen lázítaná. Terve azonban kudarcot vall. Claggart ekkor minden bizonyíték nélkül bevádolja Billy Buddot mint izgatót. Vére kapitány mindkettőjüket maga elé rendeli. A szerencsétlen újonc nyelvét az alaptalan vád teljesen megbénítja. Védekezni így nem tud, de felindulásában rárohan a strázsamesterre, és – mert iszonyú ereje van – egyetlen ökölcsapással agyonüti. A tiszti bíróság halálra ítéli a gyilkost. Kivégzése előtt Billy Budd utolsó szavaival Isten áldását kéri a kapitányra. Erre a felsorakozott legénység kis híján fellázad parancsnokai ellen, de a kapitány gyorsan úrrá lesz a helyzeten, és – bármennyire szánja is a matrózt – parancsot ad az ítélet végrehajtására.

Források[szerkesztés]

  • White, Eric Walter: Benjamin Britten élete és operái, Zeneműkiadó, Budapest, 1978, ISBN 963-330-245-5