II. Edgár angol király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Edgár
Edgar the Ætheling.jpg

Anglia királya
Uralkodási ideje
1066. október 15.december 10.
Koronázása nem koronázták meg
Elődje II. Harold
Utódja I. Vilmos
Életrajzi adatok
Uralkodóház Cerdic-ház
Született 1051
Magyarország
Elhunyt 1126 (75 évesen)
Anglia
Nyughelye nem ismert
Édesapja Száműzött Eduárd
Édesanyja Agatha

II. Edgár vagy Edgar Ætheling (1051/1053[1]1126) Anglia névleges királya 1066-ban.

Élete[szerkesztés]

Száműzött Eduárd fiaként, II. Edmund angol király unokájaként Magyarországon született, ahová édesapja menekült Nagy Knut vérengzése elől. Miután édesapjával visszatért Angliába, és édesapját meggyilkolták, ő lett volna Hitvalló Eduárd király jogos örököse, de annak halála után fiatal korára való tekintettel mellőzték,[2] helyette Eduárd sógorát, Harold Godwinsont választották királlyá. Miután ő elesett a Hastingsi csatában,[2] Londonban[2] hirtelen királlyá kiáltották ki Edgárt az angolszászok,[2] de meg nem koronázhatták, mert a Haroldot legyőző Normandiai Vilmos bevonult Londonba, ahol még ez év karácsonyán Aldred yorki érsek királlyá koronázta.[2] Edgár ezután részt vett egy Vilmos ellenes felkelésben, majd nővéréhez, Margithoz Skóciába menekült. Később kibékült Vilmossal, és részt vett az Első keresztes háborúban is. 1106-ban Vilmos idősebb fia, Normandiai Róbert oldalán részt vett a Tinchebray-i csatában Vilmos másik fia, I. Henrik angol király ellen, ahol fogságba esett, de a királytól kegyelmet kapott. Úgy vélik, hogy élete végén (1120 körül) Skóciába utazott újra. Az ebben az időben élő és alkotó William of Malmesbury krónikaíró szerint 1125-ben még élt, nem sokkal ezután halhatott meg. Valószínűleg sosem házasodott meg, és gyermekei sem születtek. Feltételezhető, hogy benne halt ki férfiágon a Cerdic-ház, amelyet az 519-ben Wessex királyává lett Cerdic alapított.

Származása[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edgar the Ætheling című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. http://genealogy.euweb.cz/brit/cerdic2.html#E2
  2. ^ a b c d e Tolnai Világtörténelme, Középkor I., szerkesztette: Dr. Mangold Lajos és Dr. Horváth Cyril, Budapest, A Magyar Kereskedelmi Közlöny, Hírlap- és Könyvkiadó Vállalat kiadása (Hasonmás kiadás, Kassák kiadó, Budapest, 1991), ISBN 963-7765-03-4, 424. oldal

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Harold
Anglia királya
1066
Az angol királyi címer
Következő uralkodó:
I. Vilmos