Hosszúfarkú vidra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hosszúfarkú vidra
Hosszúfarkú vidra egy argentínai állatkertben
Hosszúfarkú vidra egy argentínai állatkertben
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Vidraformák (Lutrinae)
Nem: Lontra
J. E. Gray, 1843
Faj: L. longicaudis
Tudományos név
Lontra longicaudis
Olfers, 1818
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hosszúfarkú vidra témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hosszúfarkú vidra témájú médiaállományokat és Hosszúfarkú vidra témájú kategóriát.

A hosszúfarkú vidra (Lontra longicaudis) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a menyétfélék (Mustelidae) családjába és a vidraformák (Lutrinae) alcsaládjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A hosszúfarkú vidra előfordulási területe eléggé nagy kiterjedésű, magába foglalva Közép- és Dél-Amerika nagy részét. Mexikótól kezdve, egészen Brazília déli, valamint Argentína északkeleti részéig lelhető fel. Ez az állat még megtalálható néhány andoki országban is, mint például: Ecuadorban, Kolumbiában és Peruban is. Trinidad és Tobagóban is van állománya.[1]

Alfajai[szerkesztés]

  • Lontra longicaudis annectens Major, 1897
  • Lontra longicaudis enudris F. G. Cuvier, 1823
  • Lontra longicaudis longicaudis Olfers, 1818

Megjelenése[szerkesztés]

Ez az állat igen hasonlít közeli rokonaira a kanadai vidrára (Lontra canadensis) és a déli vidrára (Lontra provocax). A hosszúfarkú vidra átlag fej-testhossza 60-100 centiméter, farokhossza pedig 30-50 centiméter. Testtömege 5-15 kilogramm között lehet.[2] A hímek nagyobbak a nőstényeknél.

Életmódja[szerkesztés]

Ez a vidrafaj számos vizes helyen található meg. Általában a nagy folyók közelségét keresi. Egyaránt megél a lombhullató- és örökzöld erdőkben, a nagy mocsaras területeken, valamint a szavannákon is. Állományai nagyobbak és egészségesebbek a magasabban levő gyorsabb folyású folyókban és patakokban, mint az alföldek állóvizeiben. Fő táplálékai a halak, a kagylók és a puhatestűek, de rovarokat, madarakat, kisebb emlősöket és hüllőket is elfogyaszt. Magányosan él és vadászik.

Szaporodása[szerkesztés]

A legtöbb példány szaporodási időszaka tavasszal van, de egyes hosszúfarkú vidrák más évszakokban is szaporodhatnak. A vemhesség körülbelül 56 napig tart, ennek végén a nőstény a növényzettel borított sziklafalba vájt üregbe 1-5, általában 2-3 kölyköt ellik. Születésükkor a kölykök testét szőrzet fedi és teljesen vakok. Szemük 44 naposan nyílik ki. 52 naposan kimerészkednek az üregből és 74 naposan anyjuk már vadászni tanítja őket. A hímek nem vesznek részt a kölykök felnevelésében.

Veszélyeztetettsége[szerkesztés]

A hosszúfarkú vidra a Washingtoni egyezmény (CITES) 1. listája szerint különösen veszélyeztetett fajnak számít. Az állatot, mint a többi vidrafajt is, korábban ipari mértékben vadászták az értékes szőrméje miatt. Az orvvadászat még manapság is nagy kárt tesz benne.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Waldemarin, H.F. & Alvares, R. (2008). Lontra longicaudis. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 21 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of data deficient
  2. [1] (2011).

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neotropical otter című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]