Déli vidra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Déli vidra
Kitömött déli vidra egy argentínai múzeumban
Kitömött déli vidra egy argentínai múzeumban
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Vidraformák (Lutrinae)
Nem: Lontra
J. E. Gray, 1843
Faj: L. provocax
Tudományos név
Lontra provocax
Thomas, 1908
Szinonimák
  • Lutra huidobria Gay, 1847 [nomen nudum]
  • Lutra provocax Thomas, 1908
  • Lontra paranensis (Thomas, 1908)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Déli vidra témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Déli vidra témájú kategóriát.

A déli vidra (Lontra provocax) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a menyétfélék (Mustelidae) családjába és a vidraformák (Lutrinae) alcsaládjába tartozó faj.

Rendszertani eltérések[szerkesztés]

Habár a legtöbb biológus szerint a déli vidra egy önálló fajt alkot, egyesek úgy vélik, hogy a kanadai vidra (Lontra canadensis) legdélebbi állományát képezi.

Előfordulása[szerkesztés]

A déli vidra kizárólag Dél-Amerika legdélebbi részein fordul elő. A vadonban, csak két országban található meg, Chilében és Argentínában.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennek az állatnak az átlag fej-testhossza 70 centiméter, farokhossza további 40 centiméter. Testtömege 5-10 kilogramm között van. Háti része sötétbarna, míg hasi része fahéjbarna színű.

Életmódja[szerkesztés]

A déli vidra legfőbb élőhelye a nagy folyók és tavak, de a tengerbe is bemerészkedik. Azokat a partszakaszokat kedveli, amelyeket sűrű növényzet borít be. Üregeit a nagy fák gyökerei közé, vagy a kidőlt fák mellé vájja. Az anyaállat és kölykei kis családokat alkotnak, a hímek általában magányosak. Mint a legtöbb vidrafaj, halakkal táplálkozik, de rákokat, puhatestűeket és akár madarakat is zsákmányolhat.

Szaporodása[szerkesztés]

Ennek a vidrának a szaporodási időszaka télen és tavasszal van. A magzat kifejlődése, csak 2 hónapig tart, de a késleltetett beágyazódás miatt a vemhesség akár 10-12 hónapot is tarthat. Ennek végén a nőstény 1-4, általában 1-2 kölyköt ellik. A kicsik vakon születnek és körülbelül egy hónapos korukban nyílik ki a szemük. A kölykök 7 hetesen már szilárd táplálékot is fogyasztanak. Három hónaposan megtanulnak úszni és egy hónapra rá, már egyedül is tudnak vadászni. Körülbelül egy évig együtt marad a család. Az ivarérettséget 1-2 évesen érik el.

Veszélyeztetettsége[szerkesztés]

A déli vidrát körülbelül 100 éven keresztül ipari mértékben vadászták. Az 1960-as években Argentína betiltotta a déli vidra vadászatát, azonban ezt a tilalmat senki sem veszi komolyan. Chilében még mindig szabad vadászni erre a vidrára. A vadászat és orvvadászat mellett, a vizek szennyezése és az élőhelyek elvesztése is veszélyezteti ezt a vidrafajt.[1] További veszélyforrást jelent számára a betelepített amerikai nyérc (Neovison vison) is, amellyel az élőhelyért és a táplálékért kell, hogy versengjen.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Marcelo H. Cassini, Laura Fasola, Claudio Chehébar & David W. Macdonald (2010). „Defining conservation status using limited information: the case of Patagonian otters Lontra provocax in Argentina”. Hydrobiologia 652 (1), 389–394. o. DOI:10.1007/s10750-010-0332-6.  
  2. L. Fasola, C. Chehébar, D. W. Macdonald, G. Porro & M. H. Cassini (2009). „Do alien North American mink compete for resources with native South American river otter in Argentinean Patagonia?”. Journal of Zoology 277 (3), 187–195. o. DOI:10.1111/j.1469-7998.2008.00507.x.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Southern river otter című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.