Hegyesorrú krokodil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hegyesorrú krokodil
Crocodylus acutus mexico 02-edit1.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Krokodilok (Crocodilia)
Család: Krokodilfélék (Crocodylidae)
Nem: Crocodylus
Faj: C. acutus
Tudományos név
Crocodylus acutus
(Laurenti, 1768)
Elterjedés
Crocodylus acutus Distribution.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hegyesorrú krokodil témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyesorrú krokodil témájú médiaállományokat és Hegyesorrú krokodil témájú kategóriát.

Kis hegyesorrú krokodil Kolumbiából

A hegyesorrú krokodil más néven amerikai krokodil (Crocodylus acutus) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába a krokodilok (Crocodilia) rendjébe és a krokodilfélék (Crocodylidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Ez a krokodilfaj Észak-, Közép- és Dél-Amerikában egyaránt honos az Amerikai Egyesült Államok déli részétől Peruig és Venezueláig. A Karib-tenger szigetein is előfordul, így Kuba, Haiti, Jamaica és a Dominikai Köztársaság területén is.

Megjelenése[szerkesztés]

A hegyesorrú krokodil legnagyobb hímei a 6,1 méteres hosszt és a 907 kg-os tömeget is elérhetik, ezzel a legnagyobb krokodilfélékhez tartoznak. Egy átlagos hím 4 méteres és 382 kg, a nőstény 3 méteres és 173 kg. Az újszülött hegyesorrú krokodilok 27 cm hosszúak és 60 grammosak.

Erős állkapcsuk és farkuk félelmetes ragadozóvá teszi őket. A vízalatti lopakodást segítve a szemük, orrlyukaik és fülnyílásuk is a fejük felső részén helyezkedik el. Szemüket hártyával tudják védeni és könnymirigyük is van. Két sor pikkelyborda húzódik végig a hátán egész a farkáig.

Életmódja[szerkesztés]

Főtápláléka halakból áll, de a vízpart közelében is akármit és akármikor megtámad, még az embert is. Leggyakrabban a sötétedés után 1-2 órával támadnak, különösen a holdatlan éjjeleken. Általában a hasukon csúsznak, de képesek rövid távon 16 km/óra sebességgel szaladni, míg a vízben 32 km/órás csúcssebességet képes elérni testének oldalirányú kígyózó mozgatásával.

Támadások[szerkesztés]

A hegyesorrú krokodil veszélyes az emberre, bár a nemzetközi sajtó nem számol be ezekről az esetekről. Mexikóban, Costa Ricában és Guatemalában támadott eddig hegyesorrú krokodil emberre, főként gyermekekre. A közhiedelemmel ellentétben Amerikai Egyesült Államokban nem dokumentáltak hegyesorrú krokodil támadást.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az American crocodile című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.