Hegyesorrú krokodil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hegyesorrú krokodil
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Krokodilok (Crocodilia)
Család: Krokodilfélék (Crocodylidae)
Nem: Crocodylus
Faj: C. acutus
Tudományos név
Crocodylus acutus
(Laurenti, 1768)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hegyesorrú krokodil témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hegyesorrú krokodil témájú médiaállományokat és Hegyesorrú krokodil témájú kategóriát.

Kis hegyesorrú krokodil Kolumbiából

A hegyesorrú krokodil más néven amerikai krokodil (Crocodylus acutus) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába a krokodilok (Crocodilia) rendjébe és a krokodilfélék (Crocodylidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Ez a krokodilfaj Észak-, Közép- és Dél-Amerikában egyaránt honos az Amerikai Egyesült Államok déli részétől Peruig és Venezueláig. A Karib-tenger szigetein is előfordul, így Kuba, Haiti, Jamaica és a Dominikai Köztársaság területén is.

Megjelenése[szerkesztés]

A hegyesorrú krokodil legnagyobb hímei a 6,1 méteres hosszt és a 907 kg-os tömeget is elérhetik, ezzel a legnagyobb krokodilfélékhez tartoznak. Egy átlagos hím 4 méteres és 382 kg, a nőstény 3 méteres és 173 kg. Az újszülött hegyesorrú krokodilok 27 cm hosszúak és 60 grammosak.

Erős állkapcsuk és farkuk félelmetes ragadozóvá teszi őket. A vízalatti lopakodást segítve a szemük, orrlyukaik és fülnyílásuk is a fejük felső részén helyezkedik el. Szemüket hártyával tudják védeni és könnymirigyük is van. Két sor pikkelyborda húzódik végig a hátán egész a farkáig.

Életmódja[szerkesztés]

Főtápláléka halakból áll, de a vízpart közelében is akármit és akármikor megtámad, még az embert is. Leggyakrabban a sötétedés után 1-2 órával támadnak, különösen a holdatlan éjjeleken. Általában a hasukon csúsznak, de képesek rövid távon 16 km/óra sebességgel szaladni, míg a vízben 32 km/órás csúcssebességet képes elérni testének oldalirányú kígyózó mozgatásával.

Támadások[szerkesztés]

A hegyesorrú krokodil veszélyes az emberre, bár a nemzetközi sajtó nem számol be ezekről az esetekről. Mexikóban, Costa Ricában és Guatemalában támadott eddig hegyesorrú krokodil emberre, főként gyermekekre. A közhiedelemmel ellentétben az Amerikai Egyesült Államokban nem dokumentálták hegyesorrú krokodil emberre támadását.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az American crocodile című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.