Haszanbek Agalarov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Haszanbek Agalarov
Agalarov tábornok arcképe (J.K. Kaniewski, 1856)
Agalarov tábornok arcképe (J.K. Kaniewski, 1856)
Született 1812
Tiflisz
Nemzetisége azeri
Ország Flag of Russia.svg Orosz Birodalom
Fegyvernem lovasság
Szolgálati ideje 1830-1881
Rendfokozata altábornagy
Egysége Kaukázusontúli Muzulmán Lovasezred
Csatái debreceni csata
Kitüntetései Szent Vlagyimir-rend II. fokozat a kardokkal Szent Vlagyimir-rend III. fokozat Szent György-rend IV. osztály Szent Anna-rend I. osztály Szent Sztanyiszlav-rend I. fokozat Szent Sztanyiszlav-rend III. osztály
Vaskorona-rend II. osztály Lipót-rend II. osztály Vörös Sas-rend III. osztály

Haszanbek Agalarov (oroszul: Гасан-бек Агаларов, azeri nyelven Həsən bəy Ağalarov) azerbajdzsáni származású, az Orosz Birodalom hadseregében szolgáló katonatiszt, altábornagy. Részt vett az 1848-49-es magyar forradalom leverésében, a debreceni csatában való részvételéért megkapta a Szent György-rendet. Ő volt az első azeri, aki ezt a kitüntetést harctéri teljesítményéért kapta.

Élete[szerkesztés]

Haszanbek Agalarov 1812-ben született Tifliszben, nemesi család gyermekeként. Iskoláit a helyi gimnáziumban végezte. 1830-ban katonai szolgálatba lépett, a Kaukázusontúli Muzulmán Lovasezred tagja lett. 1834 novemberében ezredével együtt Varsóba vezényelték, 1835 októberében pedig praporscsik (zászlós, a legalacsonyabb tiszti rang a cári hadseregben) rangot kapott. 1840-ben már mint főhadnagy kapta meg kiváló szolgálatáért a Szent Szaniszló-rend III. fokozatát. A Kaukázusontúli Muzulmán Lovasezredet 1849-ben Magyarországra vezényelték a forradalom leverésére. Agalarov ekkor már ezredes volt és az ezredparancsnok helyetteseként szolgált. Az 1849-es debreceni csatában ezrede kiváló teljesítményt nyújtott és négy ágyút zsákmányolt. Agalarovot augusztus 28-án a Szent György-rend IV. fokozatával tüntették ki. Paszkevics tábornagy ezzel indokolta a felterjesztését:

„1849. július 21-én Debrecsin (sic) v.-nál a lázadó magyarok elleni ütközetben a Kaukázusontúli Muzulmán Lovasezred háromszáz tagjával a balszárnyon tartózkodott, a támadás végrehajtásakor feltűnő önfeláldozással vetette magát az ellenséges gyalogságra és teljesen megsemmisítette azt, emellett elfogta az első két üteget és lőszerládáját; ezután követte az ellenséget a városon át, háromszáz katonát és a teljes vonatot foglyul ejtette.”

Haszanbek Agalarov 1852-ben lett parancsnoka ezredének. 1857. április 17-én vezérőrnaggyá, 1877. november 8-án pedig a Kaukázusi hadsereg altábornagyává léptették elő „az ellenséggel szemben tanúsított kiválóságáért”.

Kitüntetései[szerkesztés]

Orosz kitüntetései
Külföldi kitüntetései

Haszanbek Agalarovnak két gyermeke született. Későbbi leszármazottai között volt a szovjet bajnok ökölvívó Abbasz Agalarov és testvére, az operaénekes Idrisz Agalarov, a Szovjetunió népművésze.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]