Hartmann Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hartmann Lajos
Személyes adatok
Teljes név Hartmann Lajos
Születési dátum 1947. október 11.
Születési helyBudapest, Magyarország magyar
Egyéb foglalkozás igazgató
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19801994.NB Ijátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19841994.FIFA-tagjátékvezető

Hartmann Lajos (Budapest, 1947. október 11. –) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Egyéb foglalkozása vállalkozó, ügyvezető.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Egy újsághirdetésre jelentkezve Budapesten a XIII. ker. (Angyalföld) Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) előtt 1964-ben vizsgázott. A Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) JB keretében NB. III-as, 1974-ben országos utánpótlás majd az NB. II-es keret játékvezetője. Sportvezetőinek értékelése alapján 1980-ban debütálhatott az első osztályban. Hosszú és eredményes nemzeti pályafutásától 1994-ben vonult vissza. Foglalkoztatására jellemző, hogy az 1989/1990-es bajnoki szezonban Molnár László társaságában 14 mérkőzést vezethetett. 1994-ben a DebrecenVasas mérkőzést félbeszakította, mert a nézőtérről egy szotyolás zacskóval hátba dobták - akkor ez tettlegességnek számított - Márton Sándor partjelzőt, a JT a sajtó támadásától nem tudta megvédeni, ez nagymértékben befolyásolta pályafutásának befejezését. Első ligás mérkőzéseinek száma: 196.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1980. március 22. Városi Stadion, Pécs első NB. I-es mérkőzés Pécsi VSKRába ETO 1 : 0
1994. szeptember 21. Olajbányász Stadion, Nagykanizsa utolsó NB. I-es mérkőzés Nagykanizsai Torna EgyletFerencvárosi TC 0 : 2
Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Asszisztensek Eredmény Nézők száma
1994. június 15. Bozsik Stadion, Budapest MK döntő 2. mérkőzés Kispest-HonvédFerencvárosi TC Juhos Attila/Varga László 1 – 2 12 000

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) JB felterjesztésére - a visszavonuló Palotai Károly helyére - 1984-ben lett nemzetközi játékvezető, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja. Több estben volt Puhl Sándor nemzetközi játékvezető tartalékja, úgynevezett negyedik játékvezető. Több UEFA-kupa, Intertotó kupa, nemzetközi válogatott- és klub mérkőzést vezetett. Az MLSZ JB nemzetközi kapcsolatának eredményeként 1993-ban Vad István társaságában meghívást kapott Katarba a nemzeti bajnokságban működő csapatok összecsapásainak irányítására. 10 mérkőzésen vezetőbíróként, 7 találkozón pedig egyes számú partbíróként tevékenykedett. A FIFA 45 éves korhatárát elérve búcsúzott az aktív nemzetközi játékvezetéstől.

A Dr. Artemio Franchi Kupa. A korábbi Dél-Amerikai-bajnok és az Európa-bajnoki címvédő (ArgentínaDánia) párharcát Puhl Sándor vezette, ahol 4., tartalék játékvezetőként volt jelen.

Sportvezetőként[szerkesztés]

Dolgozott a BLSZ JB elnökségében, majd egyéb okok miatt lemondott. 2006-tól az MLSZ JB elnökségi tagja, ellenőre. A JB amatőr Talent-mentor programjának keretében az utűnpótlásért felelős szakember. A REFFERI labdarúgócsapat, egyesület elnöke, fő támogatója. 2011-ben visszavonult az aktív játékvezetői szolgálattól.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

1984-ben Szlávik András a Játékvezető Bizottság elnöke játékvezetői pályafutásának elismeréseként Ezüst jelvény kitüntetésbe részesítette. 1994-ben, az MLSZ Játékvezető Testület (JT) ellenőrei, szakemberei javaslata alapján, mint az Év Játékvezetője elsőként vehette át a Kaposi Sándor által alapított vándordíjat. 2011-ben az MLSZ elnöke Csányi Sándor valamint a JB elnöke Berzi Sándor a játékvezetésben eltöltött csaknem negyvenéves kiemelkedő munkájának elismeréseképpen, a játékvezetés szolgálatától történő visszavonulása alkalmából ajándékot kapott.

Családi kapcsolat[szerkesztés]

Édesapja is játékvezetőként tevékenykedett, így gyermekéveiben nem csak a labdarúgással, hanem a játékvezető tevékenységgel is folyamatosan kapcsolatban volt.

Források[szerkesztés]

  • (1984) „újságcikk”. Játékvezető 1984. XXV. évfolyam 3. szám.  
  • (1985) „újságcikk”. Labdarúgás 1985. XXXII. évfolyam 10. szám.  
  • (1994) „újságcikk”. Labdarúgás 1994. XL. évfolyam 3. szám.  
  • (2011) „újságcikk”. Síp és Zászló 2011. július III. évfolyam 1. szám.  
  • Hartmann Lajos. mlsz.hu. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)