Artemio Franchi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Artemio Franchi
De UEFA vergadert in het Hilton Hotel in Amsterdam UEFA president A Franchi (r, Bestanddeelnr 930-5434).jpg
Személyes adatok
Teljes név dr. Artemio Franchi
Születési dátum 1922. január 8.
Születési helyFirenze, Olaszország olasz
Halálozási dátum 1983. augusztus 12. (61 évesen)
Halálozási helySiena, Olaszország
Beszélt nyelvek olasz
Egyéb foglalkozás nemzetközi jogász, az UEFA elnöke
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
?I. Ligajátékvezető
A Wikimédia Commons tartalmaz Artemio Franchi témájú médiaállományokat.

Artemio Franchi (Firenze, 1922. január 8.Siena, 1983. augusztus 12.) olasz nemzeti labdarúgó-játékvezető, sportvezető, közgazdász és nemzetközi jogászdoktor. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Egyetemi évei alatt határozta el, hogy játékvezető lesz. A játékvezetéshez, a játékvezetőkhöz egész életében hű maradt. A játékvezetés volt az első hivatalos kapcsolata a labdarúgás életvitelszerű műveléséhez.

Sportvezetőként[szerkesztés]

1951–1952 között az FC Firenze klub titkára, később az olasz profiliga elnöke. 1962-től a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Játékvezető Bizottság instruktora és előadója. 1966-ban beválasztották a FIFA Technikai Bizottságába. Az Olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke 1967-1976 és 1978-1980 között. 1967-ben Giuseppe Pasqualet, 1978-ban a labdarúgó botrányok miatt lemondani kényszerült Franco Carrarót követte az elnöki székbe. Létrehozta a FIGC műszaki hátterét, egy helyen biztosítva a nemzeti csapatok felkészülésének feltételeit. 1968-tól az UEFA elnökhelyettese, Barcs Sándortól az Európai Labdarúgó-szövetség elnökétől vette át a pozíciót. 1973-tól 1983-ig váratlan haláláig - Siena közelében autóbaleset érte - az elnöke, 1974-1983 között a FIFA tagja, elnökhelyettese, több fontos megbízatása mellett 1976-tól a FIFA Játékvezető Bizottság elnöke volt. Mindig jelen volt a labdarúgó-világbajnokságok szervezésénél, a szervező bizottságokban aktív szerepet vállalt.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Sportvezetői nagyságának elismeréseként az ACF Fiorentina és az AC Siena stadionjait nevezték el róla. A fia Francesco Franchi vezetésével létrehoztak egy alapítványt, melynek célja a sport, a kultúra, a művészet kiválóságainak segítése és támogatása. Emlékére minden évben, az ACF Fiorentina és egy nagy európai klub jótékonysági mérkőzést játszik, a bevételt az alapítvány számlájára utalják. A FIFA Centennial Érdemrend egyik tulajdonosa.

Magyar kapcsolat[szerkesztés]

Több alkalommal járt Magyarországon, többek között 1983-ban a VI. UEFA-játékvezetői tanfolyamon, a Balaton mellett Keszthelyen.

Források[szerkesztés]

  • (1968) „újságcikk”. Játékvezető XIV. évfolyam 5. szám.  
  • (1983) „újságcikk”. Játékvezető 1983. XXIV. évfolyam 6. szám.