Hantken Miksa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hantken Miksa
Hantken Miksa bányamérnök.jpg
Életrajzi adatok
Született1821. szeptember 26.,
Árva vármegye, Jablonka
Elhunyt1893. június 26., (71 évesen)
 Magyarország, Budapest
Sírhely Fiumei Úti Sírkert
Ismeretes mint
  • őslénykutató
  • egyetemi oktató
Nemzetiség magyar
Házastárs Hoblik Ida
Pályafutása
Szakterület geológia, bányászat,
Munkahelyek
Pesti Kereskedelmi Akadémia oktató
Magyar Állami Földtani Intézet igazgató
Akadémiai tagság Magyar Tudományos Akadémia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hantken Miksa témájú médiaállományokat.

Hantken Miksa (Jablonka, 1821. szeptember 26.Budapest, 1893. június 26.) bányamérnök, az Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tanulmányai[szerkesztés]

A mai Kis-lengyelországi vajdaságban lévő, akkor Árva vármegyéhez tartozó Jablonkán született. Elemi iskoláit szülőfalujában, középiskolái tanulmányait Teschenben végezte. Ezután 18401842 között a Bécsi Egyetem hallgatója volt. Bécsi tanulmányait megszakította és 1846-ban a Selmecbányai Bányászati Akadémián fejezte be tanulmányait, ahol bányamérnöki oklevelet szerzett.

Munkássága vidéken[szerkesztés]

Különböző bányavállalatoknál dolgozott, míg 1852-ben a bányatulajdonos Dorogon kérte fel a vezető főmérnöki állás betöltésére. Dorogon kidolgozta a szénmedence földtani ismeretének rendszerét. Komoly eredményeket ért el a szénbányászat fejlesztésében, a termelés növelésében. Időközben házasságot kötött Hoblik Idával, a dorogi postamester lányával.

Tevékenysége a fővárosban[szerkesztés]

1861 és 1867 között a Pesti Kereskedelmi Akadémia oktatója volt. 1864-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, majd 1874-ben rendes tagjává választotta. 1868-ban minisztériumi földtani osztályt szerveztek vezetésével. Még ugyanebben az évben a Természettudományi Társulat titkárává választották Szabó József elnöksége idején. 1869-ben kormányrendelettel megalapították a Magyar Állami Földtani Intézetet, amelynek igazgatójává nevezték ki; ezt a tisztséget 1881-ig töltötte be. 1882-ben kinevezték a Tudományegyetem paleontológiai tanszékére egyetemi tanárnak. A tanszéket több mint tíz évig vezette, oktatott és folyamatosan bővítette az egyetem ásványtani, kőzettani gyűjteményét.

Emlékezete[szerkesztés]

Sírja a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben van. Dorogon a városközpontból a vasútállomásra vezető forgalmas utca viseli nevét (korábban Vilmos császár utca volt). Ő a névadója a Hantken Miksa Alapítványnak, mely 2005-ben jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse az új őslénytani tudományos kutatási eredmények létrehozását, megismertetését és gyakorlati alkalmazását.[1]

Művei[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Hantken Miksa Alapítvány. friweb.hu, 2005. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)

Források[szerkesztés]

  • Dorogi lexikon A–Zs. Szerk. Solymár Judit, Kovács Lajos. Dorog: Dorogi Közművelődési Közhasznú Társaság. 2000. ISBN 963-00-4973-2  
  • Hantken Miksa (magyar nyelven). Magyar életrajzi lexikon. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)

További információk[szerkesztés]

  • Hantken Miksa (magyar nyelven). paleo.elte.hu. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)
  • Hantken Miksa (magyar nyelven). História - Tudósnaptár. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)
  • Hantken Miksa (magyar nyelven). Veszprém megyei életrajzi lexikon. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)