Kretzoi Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kretzoi Miklós
KretzoiMiklós Lövőház24.jpg
Született 1907. február 9.
Budapest
Elhunyt 2005. március 15. (98 évesen)
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása geológus, paleontológus
Iskolái Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Kitüntetései Széchenyi-díj, Kadić Ottokár-érem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kretzoi Miklós témájú médiaállományokat.

Kretzoi Miklós (Budapest, 1907. február 9.2005. március 15.) Széchenyi-díjas magyar geológus, paleontológus és paleontropológus, a földtudományok doktora.

Munkássága[szerkesztés]

Nevéhez fűződik a rudabányai ősi emberszabású leletek feltárása és közzététele, számos világhírű őslénytani élőhely kutatása, régészeti lelőhely csontanyagának feldolgozása.

A Magyar Nemzeti Múzeum Természettudományi Múzeuma Föld- és Ásványtárának vezetője, majd a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója, később a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Állattani és Embertani Tanszékének vezetője volt. 1970-től 78-ig vezette a rudabányai ásatásokat. Ebben az időszakban 75 főemlős – köztük az új faj, a Rudapithecus hungaricus – maradványai kerültek felszínre, de még 2000-ben is találtak újabb, tízmillió éves csontokat.

A megújult Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat munkájába már az újjáalakulás után nem sokkal, közel hatvanévesen bekapcsolódott. 1962-1965-ig annak társelnöke volt, és hosszú ideig tagja volt a tanácsadó testületnek. Munkássága elismeréseként a Társulat 1986-ban tiszteleti tagjai sorába választotta.

Kretzoi Miklós kutatásainak összefoglaló kötetét 2003-ban jelentette meg a Magyar Nemzeti Múzeum.

Díjai[szerkesztés]

  • Kadić Ottokár-érem (1969)
  • Széchenyi-díj (1992) – A magyarországi ősgerincesek, különösen az ősemberi maradványok feldolgozása és a világ szakmai közvéleményével való megismertetése terén végzett munkásságáért.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

További irodalom[szerkesztés]