Kretzoi Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kretzoi Miklós
Született 1907. február 9.
Budapest
Elhunyt 2005. március 15. (98 évesen)
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása geológus, paleontológus
Iskolái Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem (–1930, doktorátus)
Kitüntetései Széchenyi-díj, Kadić Ottokár-érem
A Wikimédia Commons tartalmaz Kretzoi Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kretzoi Miklós (Budapest, 1907. február 9.2005. március 15.) Széchenyi-díjas magyar geológus, paleontológus és paleontropológus, a földtudományok doktora.

Munkássága[szerkesztés]

Nevéhez fűződik a rudabányai ősi (12-8 millió éves Rudi, Rudapithecus hungaricus[1]) emberszabású leletek feltárása és közzététele, számos világhírű őslénytani élőhely kutatása, régészeti lelőhely csontanyagának feldolgozása.

A Magyar Nemzeti Múzeum Természettudományi Múzeuma Föld- és Ásványtárának vezetője, majd a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója, később a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Állattani és Embertani Tanszékének vezetője volt. 1970-től 78-ig vezette a rudabányai ásatásokat. Ebben az időszakban 75 főemlős – köztük az új faj, a Rudapithecus hungaricus – maradványai kerültek felszínre, de még 2000-ben is találtak újabb, tízmillió éves csontokat.

Emléktáblája Budapest II. kerületében

A megújult Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat munkájába már az újjáalakulás után nem sokkal, közel hatvanévesen bekapcsolódott. 1962-1965-ig annak társelnöke volt, és hosszú ideig tagja volt a tanácsadó testületnek. Munkássága elismeréseként a Társulat 1986-ban tiszteleti tagjai sorába választotta.

Kretzoi Miklós kutatásainak összefoglaló kötetét 2003-ban jelentette meg a Magyar Nemzeti Múzeum.

Díjai[szerkesztés]

  • Kadić Ottokár-érem (1969)
  • Széchenyi-díj (1992) – A magyarországi ősgerincesek, különösen az ősemberi maradványok feldolgozása és a világ szakmai közvéleményével való megismertetése terén végzett munkásságáért.


Művei[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A hét csodája – Rudi és a barátság. (Hozzáférés: 2020. március 31.)

További irodalom[szerkesztés]