Good Charlotte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Good Charlotte
Balról jobbra: Paul Thomas, Joel Madden, Benji Madden, Dean Butterworth és Billy Martin
Balról jobbra: Paul Thomas, Joel Madden, Benji Madden, Dean Butterworth és Billy Martin
Információk
EredetWaldorf, Maryland, USA
Alapítva1996
Aktív évek1996-2011 (hiátus)[1]
Műfajalternatív rock, pop-punk, emo, pop-rock,[2] punk, dance punk
KiadóDaylight Records, Epic Records, Capitol Records
Kapcsolódó előadókDead Executives, Taintstick, The Used, Wakefield, The Summer Obsession, Avenged Sevenfold, Boys Like Girls
Tagok
Joel Madden
Benji Madden
Paul Thomas
Billy Martin
Dean Butterworth
Korábbi tagok
Aaron Escolopio
Josh Freese
Chris Wilson

A Good Charlotte weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Good Charlotte témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Good Charlotte egy amerikai rock zenekar Waldorfból, Maryland államból, 1996-ban alapították. 1998 óta a zenekar állandó tagjai: Joel Madden énekes, Benji Madden gitáros, háttérénekes, Paul Thomas basszusgitáros és Billy Martin gitáros, billentyűs. A legújabb dobosuk Deam Butterworth, aki 2005 óta tagja az együttesnek. Eddig 5 stúdióalbumuk jelent meg: Good Charlotte (2000), The Young and the Hopeless (2002), The Chronicles of Life and Death (2004), Good Morning Revival (2007) és a Cardiology (2010), illetve 2 válogatásalbum Greatest Remixes (2008) és Greatest Hits (2010) címmel.

Történet[szerkesztés]

Korai évek és a ’’Good Charlotte’’ album (1996-2001)[szerkesztés]

A zenekar nevét Washington DC közelében kapta, amikor is a WHFS nevű rádió minden évben megrendezett fesztiválján, a HFStivalon léptek fel 1998-ban és ’99-ben.[3]

A Good Charlotte című album 2000-ben jelent meg, ami egyben a zenei karrierjük kezdetét is jelentette. 3 kislemezt tartalmaz: „Little Things”, „Motivation Proclamation” és a „Festival Song”. Aaron Escolopio volt az együttes dobosa az albumon, de kilépett a zenekart a The Young and the Hopeless előtt, hogy csatlakozzon a testvére zenekarához, a Wakefieldhez, őt pedig Dusty Brill követte.

The Young and the Hopeless (2002–2003)[szerkesztés]

A 2002-ben kiadott The Young and the Hopeless 4,9 millió példányban kelt el, és meghozta a zenekarnak a népszerűséget. Az áttörő kislemezük, a "Lifestyles of the Rich and Famous" az egész világon listavezető volt, beleértve pop és rock listákat egyaránt. Az albumról megjelent kislemezek: "The Anthem", "Girls & Boys", "The Young and the Hopeless," és a "Hold On". A zenekar a Blink-182-t, a Sum 41-t, Elton Johnt, a Culture Clubot, Boy George-ot és Prince-t jelölte meg az album inspirálójaiként.

Az album rögtön tripla platinalemez lett, több, mint 3 millió példányt eladva az RIAA szerint.[4] Szerepeltek az American Idolban, a CNN-en, a The Today Show-n, a Rolling Stone és az Alternative Press magazinok címlapján és a The New York Timesban. Továbbá az MTV-n és az MTV2-n is népszerűek lettek, ahol a klipjeiket rendszeresen játszották. A „Lifestyles of the Rich and Famous”-szel pedig elnyerték a „Nézők választottja” díjat a 2003-as MTV Video Music Awardson.

A zenekar dobosokat vett fel a „The Young and the Hopeless” felvétele, megjelenése és turnéztatása alatt, mert a korábbi dobos, Aaron az album kiadása előtt hagyta el a csapatot. 2003-ban Chris Wilson lett a végleges tag; a The Used nevű zenekarban lévő közös barátok által.

The Chronicles of Life and Death (2004–2007)[szerkesztés]

A Good Charlotte harmadik albuma a The Chronicles of Life and Death nevet viseli, 2004-ben jelent meg az Epic Records gondozásában. Vegyes kritikákkal illette mind a zenei sajtó, mind a fanok. 2,2 millió példány kelt el belőle. Az albummal egyértelműen más irányt vettek, mint az előző kettőnél, lírikus témákat öntöttek a Good Charlotte kezdeti hangzásába. Az albumról megjelent kislemezek: "Predictable", "I Just Wanna Live", "The Chronicles of Life and Death" és a "We Believe". Az egyetlen kislemez, amely megjelent a U.S. Hot 100-on az "I Just Wanna Live" volt. Az összes bejutott a top 30-ba az Egyesült Királyságban, kivéve a "We Believe"-et.

2005 májusában – sok spekuláció után – hivatalosan is bejelentették, Chris Wilson elhagyta a zenekart egészségügyi okok miatt. Benji elmondta a Kerrang! magazinnak, számára „2005 mélypontja volt, hogy Chris kilépett a zenekarból.” Később Chris a pop-rock együtteshez, a The Summer Obsessionhöz csatlakozott, 2007-es feloszlása után jelenleg az Allegiance to the Fire-ben dobol.

A Good Charlotte „Noise to the World” elnevezésű turnéján, aminek Simple Plan és a Relient K is a zenekarai voltak, Dean Butterworth csatlakozott a zenekarhoz (aki régebben a Morrisseynak volt az ideiglenes dobosa), mint állandó dobos.

Benji Madden interjúkban elmondta, úgy érzi, ez a lemez nem volt olyan sikeres, mint az előző a „túlzott önzősége” miatt.[forrás?]

Good Morning Revival (2007–2008)[szerkesztés]

A Good Morning Revival a Good Charlotte negyedik albuma, a 2004-es The Chronicles of Life and Death-et követi a sorban. 2007 márciusában adták ki hivatalosan, a pontos dátumok országról-országra változtak. A Good Morning Revival 13 ország top 10-es listáján debütált, beleértve az USA-t, ezzel eddig az egyik legnagyobb nemzetközi listahelyezéseiket érték el, 4,5 millió példány talált gazdára. 2007. január 23-án éjféltől a lemezt elő lehetett rendelni az iTuneson. Akik előre rendelték, a "The River" című kislemezt azonnal letölthették, míg az album többi részét a megjelenés napján. Illetve letölthették a dalnak egy exkluzív akusztikus verzióját. Ez az album a pop-punk gyökereiktől eltérő hangzást sejtetett.

Az album első kislemeze a "The River", amiben az Avenged Sevenfold énekese, M. Shadows, és gitárosa Synyster Gates is közreműködik, 2007. január 4-én jelent meg online, és az első kislemezként adták ki Észak-Amerikában. A „The River” klipjét olyan egyesült királysági zenecsatornák játszották, mint a Kerrang!, vagy a Scuzz 2007. április 13-án, ez volt a második kislemez az albumról az Egyesült Királyságban. A dal a 108. helyig jutott el. A "Keep Your Hands Off My Girl" első kislemezként jelent meg az Egyesült Királyságban és Ausztráliában. Előbbiben 36. helyezést ért el az első héten az internetes eladások listáján, majd felkúszott a 23.-ra, amikor a boltokban is kapni lehetett. A második kislemez Észak-Amerikában a "Dance Floor Anthem" volt, ami egy meglepetés-sláger lett, ugyanis 11 különböző Billboard listán szerepelt, Ausztráliában pedig a 2. helyet érte el. A „Keep Your Hands Off My Girl” 2009 júliusában aranylemez lett az MTV International által. 2007 első felében 3.000-szer játszották 4 kontinensen.[forrás?] 2008. január 1-jén a Good Charlotte szerepelt Tila Tequila újévi álarcos partiján az MTV-n, ahol a "Dance Floor Anthem"című slágerüket adták elő.

Az album promotálását több amerikai és nemzetközi TV szereplés követte. Elsőként a zenekar megjelent a The Tonight Show with Jay Lenon 2007. április 9-én, a Jimmy Kimmel Live külső színpadán április 11-én és a The Late Late Show with Craig Fergusonon április 27-én. Joel és Benji Madden, a Good Charlotte énekese és gitárosa társműsorvezetője volt Fergie-nek az MTV Australia Video Music Awardson 2007. április 29-én, ahol az együttes meg is nyerte az "Ausztráliai nézők választottja" díjat a "Keep Your Hands Off My Girl"-ért. 2007 augusztusában részt vettek Justin Timberlake FutureSex/LoveShow elnevezésű turnéján, mint Timberlake előzenekara a második észak-amerikai fordulóban. A 2007. augusztus 16-án megrendezett madison square gardeni koncertet az HBO közvetítette.

2008. november 25-én megjelent a Greatest Remixes válogatásalbum, ami 15 korábbi Good Charlotte dalt tartalmaz, de más zenészek által remixelve, mint például a Metro Station, Junior Sanchez, William Beckett a The Academy Is...-ből, Patrick Stump a Fall Out Boyból és a The White Tie Affair a Kill Hannah-s Mat Devine közreműködésével.

Cardiology és hiátus (2009–jelen)[szerkesztés]

A Good Charlotte ötödik albuma 2010. november 2-án jelent meg. A hangzást leírva Joel Madden azt nyilatkozta az MTV-nek, hogy hasonlítani fog a Blink-182-ra.[5][6] Joel azt is elmondta: „Egyáltalán nincs semmilyen táncikálós a lemezen, különbözik az előzőtől,”[7] 2008. december 3-án a Kerrang! magazin bejelentette, a Good Charlotte ötödik stúdióalbumát fogja megjelentetni 2009-ben, Cardiology címmel. A cím Joel elmondása alapján a szövegek tartalma miatt került választásra, ami „minden a szívhez kapcsolódik”. Madden hozzátette, már 20 dalt írtak és visszatérnek a pop-punk gyökereikhez. 2010. január 24-én bejelentették, hogy befejezték az albumot, de kidobják és felveszik egy másik producerrel, Don Gilmore-ral, aki az első és a negyedik lemezükön volt producer, a Good Charlotte-on és a Good Morning Revivalon.[8]

A Good Charlotte kiadta az első kislemezt az albumról "Like It's Her Birthday" címmel 2010. augusztus 24-én. Az internetre 2010. augusztus 5-én tették fel, a weboldalukon írták, ha a dal klipjét több, mint 100.000-szer tekintik meg, egy másik dalt is felraknak. Ez meg is történt augusztus 15-én, és a zenekar feltette a YouTube csatornájára a "Counting the Days" c. dalt, és kijelentette, ez lesz a második kislemez az albumról. A "Like It's Her Birthday" klipjében a The Main nevű zenekar énekese, John O’Callaghan és gitárosa, Kennedy Brock, valamint a Boys Like Girls névet viselő zenekar énekese, Martin Johnson és gitárosa, Paul DiGiovanni tűnt fel.

2010. november 5-én a Good Charlotte egykori kiadója, a Sony Music kiadott egy Greatest Hits válogatást Ausztráliában, azt a 16 kislemezt 4 stúdióalbumról, amit a zenekar annál a kiadónál jelentetett meg. 2011. január 6-án az USA-ban, 2011. február 16-án Japánban is kiadták.

2010. szeptember 13-án kijelentették, a Good Charlotte lesz a főzenekara a 2011 Kerrang! Relentless Tournak, olyan előzenekarokkal, mint a Four Year Strong, a Framing Hanley és a The Wonder Years. 2011. március 3-án a This Centuryval és a Forever The Sickest Kids-dzel mentek észak-amerikai turnéra.[9] 2011 júniusában a Good Charlotte Amerikában turnéra indult, aminek a másik főzenekara a Yellowcard, az előzenekara a Runner Runner volt. Ugyanabban a hónapban a Punkvideosrock.comnak adott interjújában Billy és Paul elmondták, a következő 5 évre terveznek turnékat.[10]

2011. szeptember 1-jén a Good Charlotte a Rolling Stone magazinban bejelentette, hogy szünetet tartanak, de a Madden testvérek egy ingyenes mixfelvételt fognak kiadni, amely 2011 októberében jött ki „Before The Fame: The Madden Brothers” címmel.[11]

Lehetséges hatodik stúdióalbum[szerkesztés]

2011 decemberében Joel Maddent megkérdezték, lesz-e 6. GC album, amire azt válaszolta: „Nem bírunk megmaradni a fenekünkön. Azt mondtuk, nem fogunk még egy albumba belekezdeni, amíg nem gondoljuk úgy. Így hát várunk, hogy eljöjjön az a pillanat, és el fog... A Good Charlotte több, mint egy zenekar, mi mindig együtt leszünk.”[12]

Aktivizmus[szerkesztés]

Billy Martin aktív vegetáriánus, és elnyerte a PETA „Az év vegetáriánusa” díjat. A múltban aktívan támogatták a PETA állatjogi kampányait. A zenekar tagjai felvettek egy dalt „Lifestyles of the Rich and Famous” címmel, a PETA „Liberation” c. CD-jére, és megjelentek a PETA 25. évfordulós gáláján.[13] A csapat tagjai tüntettek a KFC csirkékkel szembeni bánásmódja miatt.

Az ikrek egy YouthAIDS kampány arcai is „Aldo Fights AIDS” néven.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi felállás
  • Benji Madden – ritmus- és szólógitár, háttérvokál (1996–jelen)
  • Joel Madden – ének (1996–jelen)
  • Paul Thomas – basszusgitár (1996–jelen)
  • Dean Butterworth – dobok, ütős (2005–jelen)
  • Billy Martin – ritmus- és szólógitár, billentyűsök, zongora (1998–jelen)
Korábbi tagok
  • Chris Wilson – dobok, ütős (2003–2005)
  • Josh Freese – dobok, ütős (2001–2003)
  • Aaron Escolopio – dobok (1996–2001)

Diszkográfia[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Kapcsolódó[szerkesztés]

  • 2003-ban a zenekar egy King Gordy videóban, a Nightmaresben szerepelt.
  • 2008-ban a Good Charlotte egy Three 6 Mafia dalon tette tiszteletét, a dal neve „My Own Way” és a Last 2 Walk c. CD-ről van.
  • 2008-ban magukat alakították egy ICarly filmben: iGo to Japan.
  • 2012-ben a Last Night c. daluk feltűnt az Amerikai pite: A találkozó c. filmben.

Források[szerkesztés]

  1. Good Charlotte. Facebook, 2012. április 23. (Hozzáférés: 2012. május 15.)
  2. by MacKenzie Wilson: Good Charlotte. AllMusic, 2000. október 27. (Hozzáférés: 2012. május 15.)
  3. MacKenzie Wilson: Good Charlotte. AllMusic, 2000. október 27. (Hozzáférés: 2011. november 8.)
  4. RIAA Certification Database. Riaa.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 19.)
  5. Posted 11/17/08: MTV News. 'Mtv', 2008. november 18. (Hozzáférés: 2011. augusztus 19.)
  6. Goodcharlotte.com. Goodcharlotte.com, 2008. november 21. [2011. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 19.)
  7. 18/Nov/2008 Good Charlotte Fill Blink-182's Void On Next LP, Tide Fans Over With Remix Album MTV.com
  8. Cardiology Update Stu Deeeee Ooohhhhh Studio.. Good Charlotte, 2010. január 19. [2010. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 19.)
  9. Cardiology Tour. [2012. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 11.)
  10. Good Charlotte Interview w/ Robert Herrera. Punkvideosrock.com. (Hozzáférés: 2011. június 15.)
  11. Good Charlotte announce plans to go on hiatus | News. NME, 2011. szeptember 1. (Hozzáférés: 2011. november 8.)
  12. Good Charlotte return?. MTV.com, 2011. december 26. [2012. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 2.)
  13. PETA's 25th Anniversary Gala and Humanitarian Awards Show. Peta2.com. [2012. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 19.)