Golgota Keresztény Gyülekezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Golgota Keresztény Gyülekezet
Valláskereszténység
Felekezetprotestáns
EredetCalvary Chapel
Lelkészi vezetőNémeth János
Tisztségelelkipásztor
Tagság389[1] (1000[2])[forrás?]
Alapítva1991
Ország Magyarország
Székhely1073 Budapest, Erzsébet krt. 13.
Technikai szám0578

A Golgota Keresztény Gyülekezet weboldala

A Golgota Gyülekezet az amerikai eredetű Calvary Chapel magyarországi gyülekezete. Magyarországon 1991 óta működő protestáns felekezet, amely Magyarországon Calvary Chapel néven is be van jegyezve. A Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) tagja. Bejegyzett egyházként 1994 óta működik.

A magyarországi gyülekezet alapítása[szerkesztés]

1990-ben egy másik magyarországi felekezet (bajai baptista gyülekezet) meghívására evangelizációs körúton vett részt Brian Brodersen (Calvary Chapel, Costa Mesa) egy keresztény rockegyüttessel. Szolgálatuk után kapott meghívást Greg Opean (aki akkor a Calvary Chapel, Redlands ifjúsági pásztora volt), hogy a megkezdett bibliaköröknek segítséget nyújtson. Magyarországra jövet csatlakozott hozzá Rod Thompson, aki az ausztriai „Kastélyban” szolgált. Először Baján alapítottak egy helyi gyülekezetet, majd egy évig szolgáltak a volt Jugoszlávia területén, Szabadkán. Meghívásra elindították a szegedi bibliakört, melyből az ottani gyülekezet jött létre. Ezzel párhuzamosan elindított egy bibliakört Esztergomban, ahova dicsőítésvezetőt és pásztort kért az USA-ból. Amikor a felkért szolgálattevők három hónapra visszautaztak, Greg Opean helyettesítette őket – de átmenet helyett az esztergomi gyülekezet pásztora lett két évig.[3][4] AZ Esztergomi Szolgálat alatt indult el a budapesti bibliakör 5-6 fővel, melyből a budapesti Gyülekezet jött létre.[5][6][7][8]

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

Magyarországon 18 gyülekezetet működtet, ebből hatot külföldi lelkész vezetésével. A magyarországi misszióért felelős vezető 1991 és 2007 között Greg Opean volt. 2007 júniusától Phil Metzger.

Magyarországi gyülekezetek[szerkesztés]

 • Golgota Gyülekezet Baja
 • Golgota Gyülekezet Békásmegyer A békási gyülekezet honlapja: http://www.bekas.golgota.hu
 • Golgota Gyülekezet Biatorbágy
 • Golgota Gyülekezet Budapest A budapesti gyülekezet alkalmainak archívuma a http://www.golgota.tv Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben oldalon található videó és mp3 formátumban.
 • Golgota Gyülekezet Délpest A délpesti gyülekezet honlapja: http://delpest.golgota.hu/
 • Golgota Gyülekezet Debrecen
 • Golgota Gyülekezet Dunaújváros
 • Golgota Gyülekezet Eger Az egri Golgota formálisan 2005 márciusától tartja rendszerességgel istentiszteleteit. Azt megelőzően a debreceni gyülekezet egyik szolgálójának, Nick Cadynek a vezetésével volt Egerben házicsoport, 2002-től. 2012 januárjában Hernádi János átvette a gyülekezet vezetését.[9]
 • Golgota Gyülekezet Esztergom
 • Golgota Gyülekezet Győr
 • Golgota Gyülekezet Kaposvár A kaposvári Golgota Keresztény Gyülekezet 1998 márciusában indult el. A gyülekezet lelkipásztora Kolesnikov György, aki a Szabadkáról jött Magyarországra szolgálni.[10]
 • Golgota Gyülekezet Kistarcsa A kistarcsai gyülekezet egy hétközi bibliaóraként indult 2014 elején, a vasárnapi istentiszteletek 2015 nyarán kezdődtek. Honlap: http://golgotakistarcsa.hu
 • Golgota Gyülekezet Miskolc
 • Golgota Gyülekezet Nyíregyháza
 • Golgota Gyülekezet Pécs
 • Golgota Gyülekezet Sárbogárd
 • Golgota Gyülekezet Szeged A szegedi Golgota Keresztény Gyülekezetet meghívásra 1992-ben alapította Greg Opean és néhány helybeli. Greg Opean esztergomi elhívását követően több misszionárius fordult meg náluk. A gyülekezet pásztora Kyle Eckhart, aki korábban a bajai Golgotában volt segédpásztor.[11]
 • Golgota Gyülekezet Szombathely
 • Golgota Gyülekezet Sopron Archiválva 2018. január 22-i dátummal a Wayback Machine-ben
 • Golgota Gyülekezet Tatabánya
 • Golgota Gyülekezet Tompa
 • Golgota Gyülekezet Vác
 • Golgota Gyülekezet Vése A vései Golgota Keresztény Gyülekezet 2002 augusztusában indult el, a kaposvári gyülekezet missziójaként.[12]

Vezetőség[szerkesztés]

Lelkészek[szerkesztés]

A gyülekezetet vezetői közül teljes időben az egyháznak dolgozik a pásztor. A magyar pásztorok a hazai és a külföldi egyházak támogatásából élnek a misszionáriusokat az USA-beli gyülekezetek fizetik. Elsődleges feladatuk a tanítás, lelkigondozás.

Házicsoport vezetők[szerkesztés]

A kisebb gyülekezeti csoportokat, „házicsoportokat” a „vének” vezetik.

Vajtai Bibliaiskola és Konferenciaközpont[szerkesztés]

A Vajtai Bibliaiskola és Konferenciaközpont 2002 óta üzemel. A képzés folyamatos, a tanulók létszáma 100-120(?). Évente pár száz fős konferenciát is tartanak a vajtai központban.

A Bibliaiskola 2010 szeptemberétől Golgota Teológiai Főiskola néven teológusszakon nyújt államilag elismert (akkreditált) képzést BA szinten.

Dicsőítőcsoport[szerkesztés]

Az egyház gospelkórussal rendelkezik. A dicsőítő csoport feladata a gyülekezeti énekek gyakorlása és betanítása a közösségnek, valamint az istentisztelet zenei szolgálata. A dicsőítésben részt vevő zenészek az előbbieken túl szerepet vállalnak – az egyházhoz szorosabban-lazábban kapcsolódó – különféle zenei projektekben is.

Hitnézetek és gyakorlat[szerkesztés]

Teológia, tanítás[szerkesztés]

A Golgotának nincsen „saját” tanítása. Tanításuk a Biblia teljes végigmagyarázása, felkészüléshez pedig az úgynevezett induktív bibliatanulmányozási módszert alkalmazzák. Az induktív annyit tesz, következtető, „gerjesztő”, tehát a Bibliából kiinduló. Ennek lényege, hogy mivel a Biblia mondatainak nyelvtanát és a szövegösszefüggéseket elemzi, megpróbálja a minimálisra csökkenteni az előzetes teológiai ismeretek és előítéletek ráhúzását a vizsgált szakaszra. Négy pontja van:

 1. Megfigyelés: ismétlődő szavak, ok-okozati összefüggések, ellentétek, hasonlatok, felsorolások - csoportosítások, történeti szálak
 2. Kérdezés: a megfigyelés alapján, adott szerkezeti szabályoknak megfelelő kérdőszavakkal
 3. Válaszolás: szigorúan a vizsgált szövegből
 4. Alkalmazás: a válaszok átültetése a mai napra, helyes és helytelen dolgok összehasonlítása a Biblia mérlegén

Példák: lásd külön oldal: Induktív biblatanulmányozási módszer

A Golgota Gyülekezet szerint „tanításuk annyira helyes, amennyire a Biblia tanítása helyes”, illetve, amennyire a tanító „helyesen alkalmazza ezen elveket”. Az elv alapja: Nehémiás könyve 8, 5-8, illetve az, hogy „az ember minden igével él, amely Isten szájából származik”.

Források[szerkesztés]

Golgota Teológiai Főiskola

Alapvető hitnézetek[szerkesztés]

A Golgota Keresztény Gyülekezet alapvető hitnézetei a következők:

Adományozás[szerkesztés]

A GKGy-t a tagok adományaikkal támogatják. Adakozásra való felszólítás nincs. Adomány névtelenül, erre a célra kiállított dobozban helyezhető el. Az adományozási bevételekért és felhasználásukért a gyülekezet munkatársai felelnek. A GKGY számos misszionáriust és néhány nonprofit szervezetet anyagilag is támogat. Ilyen többek között a

 1. Válságterhesség központ.[14]
 2. Hajléktalanmisszió.[15]

Működési módszerek[szerkesztés]

Istentisztelet[szerkesztés]

A GKGy istentiszteletein a Biblia ószövetségi és újszövetségi részeinek fejezetről fejezetre való felolvasása történik, közbeékelt bibliaértelmezésekkel. Az istentiszteletet rögzítik, valamint (a budapesti gyülekezet esetében) élőben is hallgatható az interneten.[16] Az összejövetelek alatt a gyermekekre való felügyelet a GKGy vasárnapi iskola feladata.

Evangéliumhirdetés[szerkesztés]

Istentisztelet után alkalomszerűen (leginkább négyszemközt), valamint a legtöbb tag főként a személyes életében (családtagok közt, munkahelyi, iskolai környezet) keretén belül igyekszik megosztani a hitét.

Könyvek terjesztése[szerkesztés]

A modern technika használata, tantételek terjesztésre: internetes honlapok, a Chuck Smith, valamint egyéb Calvary Chapel-vezetők által írt könyveket több nyelvre lefordítva terjeszti. A GKGy saját internetes rádióállomást üzemeltet. A GKGy istentiszteletein található „könyvasztalnál” kiadványaik megvásárolhatóak.

Összejövetelek[szerkesztés]

A GKGy vasárnaponként az ország több pontján tartja istentiszteleteit, amelyeknek fő célja a dicsőítés, a Biblia tanulmányozása, valamint az evangelizáció. A budapesti gyülekezet vasárnaponként az Újszövetséget, szerda esténként a Biblia ószövetségi részeit tanulmányozza. A GKGy tagjai számára évente nyári konferenciát, illetve a hazai és közép európai gyülekezetek vezetői/szolgálói számára „foundations” (alapok) konferenciát szervez.

Karitatív tevékenysége[szerkesztés]

 • A GKGy szervezett keretek között szeretné felkarolni és segíteni a társadalomból kivetett rétegeket (hajlékmisszió).
 • Támogatja a válságterhességi központot, amely abortuszra készülő nőknek igyekszik támogatást nyújtani (anyaotthon).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 2001-es népszámlálási adat
 2. a felekezet saját becslése (országos szintű adat)
 3. Interjú Greg Opean lelkipásztorral, 2004 nyara, Vajta. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
 4. Interjú Greg Open lelkipásztorral a Golgota Rádióban, 2.. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
 5. Interjú Greg Opean lelkipásztorral, 2004 nyara, Vajta. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
 6. Interjú Greg meg lelkipásztorral a Golgota Rádióban. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
 7. A Brief History of Calvary Chapel Hungary. [2007. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
 8. A Brief History of Golgota Magyarország. [2007. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
 9. Golgota Eger: Kik vagyunk?
 10. Golgota Keresztény Gyülekezet, Kaposvár[halott link]
 11. Golgota Keresztény Gyülekezet, Szeged: Kik vagyunk?. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
 12. Golgota Keresztény Gyülekezet – Kaposvár: Vései gyülekezet[halott link]
 13. Golgota Keresztény Gyülekezet alapvető hitnézetei
 14. Kiáltás az életértVálságterhesség központ
 15. Hajléktalanmisszió. [2014. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 25.)
 16. golgotaradio.hu. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 6.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Calvary Chapel Hungary
A Wikimédia Commons tartalmaz Golgota Keresztény Gyülekezet témájú médiaállományokat.